Μιχάλης Βασιλάκης: Το Μουσείο Τύπου καινοτομεί και σχεδιάζει προγράμματα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Για τις πολύ ενδιαφέρουσες και καινοτόμες δράσεις του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων μίλησε στον Νίκο Αγγελάκη και στην εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα”, ο Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Μιχάλης Βασιλάκης. Πρόκειται για ένα Μουσείο που αφορά και την Κρήτη, κάθως στην Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι του νησιού.
Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του μουσείου το 1957 και στο στόχο του που είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και παρουσίαση στο κοινό εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων αλλά και γενικότερα έντυπων αρχείων του παρελθόντος, όπως είναι λιθογραφίες, χάρτες αλλά και σπάνιο ιστορικό υλικό. Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά εκθέματα και ιστορικά κειμήλια που εκτίθενται σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 1000 τίτλοι εφημερίδων με πανελλαδική θεματολογία από το 1815 έως σήμερα, 1000 περιοδικά από το 1875, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879-1970 αλλά και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων.
Μάλιστα ο κ. Βασιλάκης δήλωσε περήφανος για την ύπαρξη βαρυσήμαντων ιστορικών κειμηλίων όπως είναι το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, με το οποίο καλούνταν ο Ιωάννης Καποδίστριας να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, οι χειρόγραφες επιστολές σημαντικών οπλαρχηγών όπως ο Κολοκοτρώνης, ο πρώτος όρκος των Ελλήνων βουλευτών, ένα εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 κλπ.
Ο κ. Βασιλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο της ψηφιοποίησης των εκθεμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα να περιηγηθούν στις ψηφιακές σελίδες του μουσείου και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εκθέματά του. Όσον αφορά τις δια ζώσης επισκέψεις ο κ. Βασιλάκης είπε ότι το μουσείο δέχεται καθημερινά πλήθος κόσμου, κυρίως μαθητές που το επισκέπτονται δωρεάν από πολλές περιοχές της χώρας αλλά και φοιτητές και ερευνητές που αξιοποιούν τον πλούτο των εκθεμάτων του.
Στις καινοτομίες του συγκαταλέγεται μία προσπάθεια ανοίγματος του μουσείου σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες με έμφαση στους ανθρώπους με αναπηρία, τους νέους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ στα σχέδια του υπάρχει η υλοποίηση μιας κινητής έκθεσης με βασικά τεκμήρια του μουσείου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η διοργάνωση εκδήλωσης για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε χώρους πολιτισμού, ο σχεδιασμός ενός θεματικού αφιερώματος για την ιστορία του Τύπου και της τυπογραφίας, η παραγωγή σειράς podcasts με θέματα από τις συλλογές του Μουσείου και η έκδοση κειμένου για το μουσείο σε γραφή Braille.