Μιχ. Καμπιτάκης: Ασύμφορη η αμπελοκαλλιέργεια στην Κρήτη
Ξεκάθαρος και με θέσεις που σε αφοπλίζουν σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια, ο αντιπρόεδρος της αγροδιατροφικής Κρήτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, που δηλώνει πως πλέον η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί μας είναι ασύμφορη κι αν δεν τονωθεί η τιμή των προϊόντων θα προχωρήσουν σε εγκατάλειψη οι αγρότες, που ακόμα παλεύουν να επιβιώσουν.
Αλλωστε η εικόνα που παρουσιάζεται στην ύπαιθρο τα τελευταία χρόνια είναι χαρακτηριστική, αφού εκεί που άλλοτε υπήρχαν αμπελώνες τώρα έχουν φυτευτεί λιόφυτα.
Κάλεσε μάλιστα τους αγρότες μας να σταφιδοποιήσουν το προιόν τους ώστε η Κρητική σταφίδα να κερδίσει ξανά την τοπική αγορά.
Ο κ. Καμπιτάκης αναφέρθηκε και επικρότησε τις εξαγγελίες του υπουργού Μάκη Βορίδη για το Πρόγραμμα δημιουργίας πιο ανθεκτικών καλλιεργειών
για υψηλότερη και ποιοτικότερη παραγωγή,
που ενέκρινε ο ΥπΑΑΤ.
Σημειώνουμε πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενέκρινε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα γεωργικής έρευνας για τη δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών.
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με χαρακτηριστικά όπως βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς, αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες, που είναι υψίστης σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στη γεωργία, και παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.
Οι νέες ποικιλίες που θα προκύψουν θα αφορούν τις εξής καλλιέργειες: ελιά, καρυδιά, άμπελο, κερασιά, κριθάρι, μηλιά, υβρίδιο λεμονιά λιμεττία, πορτοκαλιά, ρεβίθι, ρίγανη, τομάτα και σκληρό σιτάρι.
Τα οφέλη από τη δημιουργία των νέων αυτών φυτικών ποικιλιών θα οδηγήσουν σε:
· Γεωργία μειωμένων εισροών και καλύτερη αξιοποίηση των λοιπών εισροών (άρδευση, λίπανση)
· Αύξηση της παραγωγής
· Διεύρυνση της εμπορικής περιόδου για τα τελικά προϊόντα
· Αξιοποίηση της εγχώριας βιοποικιλότητας
· Αξιοποίηση εδαφών και περιοχών με οριακές κλιματικές συνθήκες
· Οικονομική απεξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές γενετικού υλικού από το εξωτερικό
· Δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει εξαγωγέας πολλαπλασιαστικού υλικού
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος το οποίο θα διαρκέσει πέντε έτη, ανέρχεται σε 1,5 εκατ. Ευρώ.
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Τσαγκαλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου.
Ο κ. Καμπιτάκης σχολίασε επίσης για τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού, ανέφερε ότι το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων του 2019 «θα πληρωθεί εντός ημερών».
Ακόμη προανήγγειλε ότι «οι εκτιμήσεις θα υπογράφονται και από τον εκτιμητή γεωπόνο και από τον αγρότη και θα συνοδεύονται με οπτικό υλικό».
Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Βορίδης, κατά την ομιλία του για τους κλάδους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αποσαφήνισε ότι το ΥπΑΑΤ εργάζεται αδιάκοπα για τη δίκαια και όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωσή τους.
Ακόμη επισήμανε ότι πέρα από τους κλάδους για τους οποίους έχει ήδη δρομολογηθεί η ενίσχυση τους, εξετάζεται η ενίσχυση στα καρπούζια, την τομάτα, τη μελιτζάνα την πατάτα, καθώς και της ιχθυοκαλλιέργειας και της μέσης αλιείας από μέτρα του Προγράμματος Αλιείας.
Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, στην οστρακοκαλλιέργεια, στη χοιροτροφία, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται οι επιπτώσεις σε κάθε κλάδο ξεχωριστά.