Με 5.000 μόρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
«Επίσημη πρώτη» η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) που σημαδεύεται όμως από τη συζήτηση που αφορά σε σημαντική πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές Πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι θεωρούμε ότι οι βάσεις δεν αντιπροσωπεύουν την ποιότητα των τμημάτων μας δήλωσε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης.
Τα αίτια της πτώσης των βάσεων
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη τα αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική πτώση των βάσεων. «Υπάρχουν αρκετά χαμηλές βαθμολογίες ειδικά σε τμήματα οικονομικών, στα τμήματα οικονομικών επιστήμων έχουμε εισαγωγή φοιτητών ακόμη και με 5.000 μόρια . Υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις σε ουσιαστικά ζητήματα. Καταρχάς υπάρχει μια σοβαρή διάκριση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και η πολιτεία πρέπει να στηρίξει πολύ τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Αυτό έχει να κάνει με το ότι πολλοί φοιτητές διαλέγουν ένα Πανεπιστήμιο κοντά στον τόπο τους, καθαρά για οικονομικούς λόγους. Ένα δεύτερο θέμα είναι η δυσκολία των θεμάτων. Ένας σημαντικός λόγος της πτώσης ήταν ότι φέτος είχαμε δύσκολα θέματα στη φυσική και στην χημεία και λίγο στα μαθηματικά. Ένας τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αριθμός των εισαχθέντων είναι αρκετά υψηλός.»
Η εικόνα για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Για το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τα τμήματα στις Επιστήμες Υγείας πήγαν καλά αρκετά, στην Κοινωνική Εργασία είχαμε αύξηση των βάσεων περίπου στα 14.000 μόρια, στη Νοσηλευτική και στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας στη Σητεία είχαμε διατήρηση των βάσεων δηλαδή πάνω από την βάση του 10, κάτι που μας χαροποιεί γιατί στο τρίτο πεδίο είχαμε δύσκολα θέματα. Είχαμε πτώση στους Μηχανικούς γύρω στα 2.000 μόρια και ανάλογα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων 1.000, πράγμα που δεν μας χαροποιεί ιδιαίτερα αν σκεφτούμε την αναβάθμιση των τμημάτων και των προγραμμάτων. Πτώση είχαμε και στις Οικονομικές Επιστήμες πάνω από 1.500 μόρια ενώ είναι από τα τμήματα που έχουν ζήτηση από τους φοιτητές. Ενώ σημαντική πτώση παρουσίασε και το τμήμα της Γεωπονίας, δήλωσε ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συμπληρώνοντας πως: « Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όσον αφορά τις βάσεις και θεωρώ επιτακτική την ανάγκη έναρξης ενός διαλόγου για την εύρεση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.»
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου: