Μαθητές Καλλιτεχνικού και Μουσικού Σχολείου: “Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια· είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης”
Για τα αιτήματά τους και τη σημερινή κορύφωση των κινητοποιήσεών τους μίλησαν στον Νίκο Αγγελάκη και στην εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” οι μαθητές Γκλόρι-Ανν Σουμανγκίντ από το Καλλιτεχνικό και Παντελής Σαλούστρος από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.
Και οι δύο μαθητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη σημερινή πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, που έρχεται ως επιστέγασμα των καταλήψεων που είχαν προηγηθεί στα δύο σχολεία, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Διαμαρτυρίας Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, η πορεία είχε μεγάλη συμμετοχή από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και κόσμο του Ηρακλείου που βίωσαν μία δυναμική πορεία, γεμάτη από παλμό, μουσική, χορό και ευφυή συνθήματα. Δεν παρέλειψαν, μάλιστα, να ευχαριστήσουν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων για τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στον αγώνα τους.
Ερωτώμενοι οι μαθητές για τα αιτήματά τους ανέφεραν ότι κάθε χρόνο ζητούν τα αυτονόητα, ωστόσο, είτε τους αγνοούν, είτε η αντιμετώπιση των αρμοδίων δεν είναι αυτή που θα περίμεναν. Συγκεκριμένα, για το Καλλιτεχνικό η Γκλόρι-Ανν ανέφερε ότι το πρώτο και βασικό έλλειμμα είναι οι μόνιμοι καθηγητές και η σύγχρονη σχολική στέγη που έχουν ανάγκη. “Η τέχνη απαιτεί χώρο, φως, εξοπλισμό”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “ενώ αυτό που εμείς βλέπουμε είναι η καθημερινή έλλειψη πόρων”. Έθιξε, επίσης, θέματα ασφάλειας και υγιεινής που αντιμετωπίζει το σχολείο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φλέγον ζήτημα της πιστοποίησης των καλλιτεχνικών σπουδών, προκειμένου να αναγνωρίζονται οι σπουδές τους στα Καλλιτεχνικά Σχολεία και να αισθάνονται ισότιμοι με τους άλλους μαθητές. “Απαιτούμε κάλυψη όλων των κενών, σύγχρονα κτίρια, σταθερή χρηματοδότηση και πραγματική αναγνώριση της δουλειάς μας. Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια· είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης” συμπλήρωσε η Γκλόρι-Ανν γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “είμαστε καλλιτέχνες, αλλά πρώτα απ’ όλα είμαστε μαθητές που αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον”.
Από την πλευρά του ο Παντελής ανέφερε ότι τα αιτήματα του Μουσικού Σχολείου αφορούν στο σημαντικό έλλειμμα υποδομών, καθώς δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας των μουσικών μαθημάτων, ότι δεν υπάρχει αίθουσα συναυλιών, ότι οι υπάρχουσες αίθουσες στερούνται της αναγκαίας ηχομόνωσης, αλλά και στη δωρεάν παροχή αναγκαίου εξοπλισμού και εγχειριδίων, προκειμένου να μην αναγκάζονται οι γονείς των μαθητών να αγοράζουν με δικά τους έξοδα τα αναγκαία για τα μουσικά μαθήματα. Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ένα αίτημα κοινό και για τα δύο σχολεία.
Στην ερώτηση για το αν υπήρξε κάποια υπόσχεση εκ μέρους των αρμοδίων για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο σχολεία, αλλά και για το ζήτημα της ανέγερσης νέων σχολικών συγκροτημάτων, ανέφεραν και οι δύο προσκεκλημένοι μαθητές ότι υπήρξαν συναντήσεις με τον δήμο Χερσονήσου, τον Δήμο Ηρακλείου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στις οποίες είτε δόθηκαν υποσχέσεις και προσωρινές λύσεις, είτε οι λύσεις που προτάθηκαν δεν τους ικανοποιούν. “Τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι στολίδι”, επεσήμανε ο Παντελής, “αλλά δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία”. Και συμπλήρωσε ότι οι φορείς έχουν επιδοθεί σε ένα μπαλάκι ευθυνών, την ώρα που και τα δύο σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις.
Όσο για τη μελλοντική στάση των μαθητικών κοινοτήτων, και οι δύο μαθητές ανέφεραν ότι η σημερινή πορεία έφερε αφενός το σημαντικό αποτέλεσμα να ακουστούν οι φωνές διαμαρτυρίας τους, αφετέρου μία ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει προς την εξεύρεση λύσεων αλλά και μία υπόσχεση ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με ανοικτά μεν σχολεία, αλλά με συνεχείς πιέσεις προς τους αρμόδιους.
Ας ακούσουμε τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας είπαν οι μαθητές:
Γκλόρι-Ανν Σουμανγκίντ
Παντελής Σαλούστρος