Μαρίνα Παπάζογλου: «Το ιδανικό βάρος δεν πρέπει να γίνεται εμμονή» – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις διατροφικές διαταραχές

Δημοσιεύτηκε στις 27/02/2025 21:15

Μαρίνα Παπάζογλου: «Το ιδανικό βάρος δεν πρέπει να γίνεται εμμονή» – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις διατροφικές διαταραχές

Η Μαρίνα Παπάζογλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μίλησε στον Νίκο Αγγελάκη και την εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” για τις διατροφικές διαταραχές, με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές που αφορά το διάστημα που διανύουμε και συγκεκριμένα από 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου.

Η κυρία Παπάζογλου ανέφερε ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν ένα ευρύ φάσμα με πιο συχνές τη νευρική ανορεξία και τη νευρική βουλιμία. Εκτός όμως από αυτές υπάρχουν και διατροφικές διαταραχές μη προσδιοριζόμενες διαφορετικά, όπως είναι η αδηφαγική διαταραχή, η νυχτερινή υπερφαγία κ.ά.

Κάθε μία από αυτές τις διατροφικές διαταραχές, επεσήμανε η κυρία Παπάζογλου, έχει τα δικά της αίτια και τα δικά της συμπτώματα. Τα βασικά όμως αίτια αφορούν στην ψυχολογία των ασθενών, τα πρότυπα που επιβάλλονται αλλά και την ψυχοσύνθεση των εφήβων, αναφέροντας την εφηβική ηλικία ως την πιο κρίσιμη ηλικία για τη διαμόρφωση της εικόνας των εφήβων.

Όσον αφορά δε τα συμπτώματα, η κυρία Παπάζογλου ανέφερε τις απότομες αυξομειώσεις στο βάρος του σώματος, την εμμονή για την εικόνα, τα παράπονα που συχνά κάνουν όσοι πάσχουν από διατροφικές διαταραχές για το βάρος τους, τις ενοχές που συνήθως εμφανίζονται μετά το φαγητό, την πρωινή ανορεξία, την επίσκεψη στην τουαλέτα αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού, τους συχνούς πονοκεφάλους, την υπόταση, την υπογλυκαιμία και πολλές φορές στα κορίτσια τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών απαιτείται η συνέργεια επιστημόνων και διαφορετικών ειδικοτήτων, είπε η κυρία Παπάζογλου, όπως είναι για παράδειγμα ο παιδίατρος ή ο παθολόγος, αν προκειται για ενήλικες, ο ψυχολόγος, ο διατροφολόγος ακόμα και ο ψυχίατρος. Η επιστημονική ομάδα συνεργασίας θα πρέπει να είναι θεραπευτική, ανέφερε η κυρία Παπαζογλου, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές τα άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές ακούν φωνές κάτι που συνεπάγεται και ψυχιατρική ασθένεια.

Όσον αφορά το ρόλο της οικογένειας, ανέφερε ότι μπορεί σε συνεργασία με τους ειδικούς, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διαταραχών αλλά δεν θα πρέπει να ασχολείται με ζητήματα βάρους, δεν πρέπει να πιέζει τα παιδιά και το κυριότερο δεν πρέπει να δίνει κακά παραδείγματα στα παιδιά.

Όσον αφορά τις διατροφικές διαταραχές σε σχέση με τα δύο φύλλα, η κυρία Παπάζογλου ανέφερε ότι τα ποσοστά γυναικών ανδρών όσον αφορά την νευρική ανορεξία είναι 9:11 και όσον αφορά την νευρική βουλιμία είναι 7:3. Δυστυχώς παρατηρείται αύξηση στις ηλικίας 15 έως 28 χρόνων, ενώ το 13% των παιδιών στην Ελλάδα πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Για αυτό το λόγο, είπε η κυρία Παπάζογλου, είναι σημαντική η πρόληψη η οποία θα πρέπει να ξεκινάει από τα σχολεία με την παρουσία ειδικών διατροφολόγων και ψυχολόγων οι οποίοι θα ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και θα τα στηρίξουν.

Το μήνυμα που η κυρία Παπάζογλου έδωσε κλείνοντας είναι ότι όλοι οι επιστήμονες της διατροφής συμφωνούν ότι το ιδανικό βάρος είναι σημαντικό αλλά οι συμπεριφορές μας για την απόκτηση ή τη διατήρησή του δεν θα πρέπει να είναι ακραίες. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι να νιώθουμε καλά και υγιείς με το βάρος μας και να προσέχουμε τι τρώμε.

Ας ακούσουμε τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας είπε:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook