Μ.Συντυχάκης: «To ΚΚΕ είναι η μόνη αντιπολίτευση στην αυτοδυναμία της ΝΔ – Η ένταση στη Θράκη προετοιμάζει τις Πρέσπες του Αιγαίου»

Δημοσιεύτηκε στις 12/06/2023 16:35

Μ.Συντυχάκης: «To ΚΚΕ είναι η μόνη αντιπολίτευση στην αυτοδυναμία της ΝΔ – Η ένταση στη Θράκη προετοιμάζει τις Πρέσπες του Αιγαίου»

Στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου αλλά και στα εθνικά ζητήματα, έρχεται ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης να απαντήσει, πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αποτελεί τη μόνη αντιπολίτευση απέναντι στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα υπογράμμισε πως: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγανε μέχρι τώρα να γίνουν κυβέρνηση, τώρα εγκαταλείπουν το αφήγημα της κυβέρνησης και όλοι πάνε στην αντιπολίτευση. To KKE αποτελεί την original την μαχητική 100%, αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, ξέρει να μάχεται και μπορεί, το έχει αποδείξει στους μεγάλους κοινωνικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, το απέδειξε στη διάρκεια της πανδημίας. Δίνουμε καθημερινά τις μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή»

Μάλιστα, όπως επεσήμανε για τα εθνικά ζητήματα, ο κ. Συντυχάκης, η ένταση στη Θράκη,  προετοιμάζει τις Πρέσπες του Αιγαίου. Ειδικότερα, τόνισε πως: «Η παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου στα πολιτικά πράγματα στη Θράκη γίνεται με ευθύνη και των 2 κυβερνήσεων και της νέας δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που ίσχυε ανέκαθεν και ισχύει και σήμερα, ίσχυε και επι κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Εμείς πάντα και τώρα και οι υποψήφιοί μας που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα, θέτουμε το ζήτημα ότι το μοναδικό κριτήριο που χωρίζει τους ανθρώπους είναι το ταξικό κριτήριο,  εμείς καλούμε τη μουσουλμανική μειονότητα να πάει στην κάλπη έχοντας υπόψη αυτό το ταξικό κριτήριο. Πιστεύουμε μάλιστα, πως οι αντιπαραθέσεις τώρα, με αφορμή την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, δεν είναι κάτι καινούργιο, εντάσσονται στη φάση αυτή στην επικείμενη συμφωνία για το Αιγαίο που ετοιμάζουν, τις πρέσπες του Αιγαίου. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ πιέζει να γίνει προσπάθεια διευθέτησης.  Ο αμερικανικός παράγοντας θέλουν να κλείσει αυτό το μέτωπο, να το πω έτσι του Αιγαίου για να εξυπηρετήσει από τη μια και τα οικονομικά του συμφέροντα, αλλά και τα ευρύτερα γεωπολιτικά στρατιωτικά συμφέροντα των λαών.»

Σε ότι αφορά την απόκτηση, του πλειοψηφικού πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου της «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» με ποσοστό συμμετοχής του 67%, ο κ. Συντυχάκης ανέφερε πως:  «Στο λιμάνι του Ηρακλείου θα προκύψουν συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση. Εμείς είμαστε κατά κάθε είδους ιδιωτικοποίησης.  Στο χώρο, των αλιέων που υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν ακόμα περισσότερα. Θα εξαναγκάσουν να πληρώνουν οι αλιείς φόρους και τέλη για τον ελληνισμό ελλιμενισμό των σκαφών τους για την ανέλκυση και την καθέλκυση των σκαφών ακόμα μεγαλύτερους από ότι σήμερα, ενώ θα προστεθούν κι άλλοι φόροι, όπως τα τέλη κυκλοφορίας. Προφανώς επίσης, η πρόσβαση των κατοίκων του ηρακλείου δεν θα είναι εύκολη που σημαίνει ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο για να μπορεί να λειτουργήσει ανταποδοτικά για όφελος των πολιτών.»

Σε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Συντυχάκης, ανέφερε πως: «Προετοιμάζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσουν τις νέες πολιτικές της Ε.Ε. που έχει στόχο, να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επενδύσεις κυρίως στον τομέα της πράσινης οικονομίας, της ψηφιακής οικονομίας, στο χώρο των κατασκευών και στην Ελλάδα και στο χώρο του τουρισμού με διάφορες επενδύσεις, οι οποίες γίνονται όπως προβλέπεται στο τέταρτο υπερμνημονιο που έρχεται για ψήφιση. Αυτό, έχει περίπου 500 με 550 προαπαιτούμενα, από τα οποία, τα 200 από αυτά ήδη έχουν ψηφιστεί με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και τα άλλα 350 έπονται μετά τις εκλογές. Έχουν συμφωνηθεί αυτά τα μέτρα και από τη νέα δημοκρατία ως κυβέρνηση φυσικά που ήταν αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ. Προβλέπει ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1- 2% έως το 2029. Εμείς στο ΚΚΕ, τα λέμε ματωμένα, γιατί από τον λαό, θα συγκεντρωθούν μέσω των φόρων 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που θα προστεθούν σε όλους τους φόρους και στα χαράτσια που ήδη πληρώνει. Εννοείται πως  μέσα σε αυτά, έχουμε και τους 700.000 πλειστηριασμούς που εκκρεμούν, ενώ για να συγκεντρωθούν αυτά τα πλεονάσματα θα έρθει και νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια και φυσικά επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις θα εκφραστούν τώρα σε πολύ πιο καίρια κοινωνικού χαρακτήρα ζητήματα όπως στην υγεία.»

Σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία ο κ. Συντυχάκης σημείωσε πως:  «Ο νόμος για τη νοσοκομειακή περίθαλψη που άνοιξε το δρόμο για την, λειτουργία των νοσοκομείων και με ιδιώτες γιατρούς. Τα απογευματινά χειρουργεία, είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση, όπου βρίσκουν  την υποστελέχωση, ως επιχείρημα τα αστικά κόμματα, ότι έχει φύγει το ανθρώπινο δυναμικό και δεν υπάρχει προσωπικό ή έχει φύγει προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Πράγματι, αρκετό μέρος του προσωπικού έχει φύγει στο εξωτερικό, όμως τι είδους μέτρα έχουν παρθεί για να επιστρέψει αυτό το έμψυχο δυναμικό.  Οι Ευθύνες δεκαετιών όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, οδήγησαν σε αυτή την έλλειψη. Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα ώστε, αυτός που εντάσσεται σε μια προκήρυξη και είναι να πάει σε ένα απομακρυσμένο ξέρω γω κέντρο υγείας ή σε ένα νοσοκομείο να πεις ότι θα αποδεχτεί τη θέση και θα έχει και μισθολογικές απολαβές. Οι υγειονομικοί στην πλειονότητά τους δεν είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, διεκδικούν αύξηση 25% του βασικού του μισθού τους , κάτι που δεν το έχει υλοποιήσει καμία κυβέρνηση τα τελευταία 10- 12 χρόνια. Εμείς  σαν ΚΚΕ, λέμε ότι από τη στιγμή που μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προφανώς ο ιδιωτικός τομέας, θα υπερτερήσει έναντι του δημοσίου και από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι πρέπει να προφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, ο οποίος αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολύ ανώτερος από τον οποιοδήποτε ιδιωτικό τομέα στον χώρο της υγείας. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες προσλήψεις προσωπικού υγειονομικού προσωπικού, να ενταχθούν στα βαρέα κι ανθυγιεινά, να αυξηθεί ο μισθός τους και φυσικά να γίνει και μια γενναία, πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, κυρίως στον χώρο των αναισθησιολόγων. Για να μπορείς να καλύψεις και περιστατικά χειρουργικά περιστατικά, δηλαδή που αυτή τη στιγμή φρακάρουν.»