Μ.Νεκτάριος: «Το 40% των συμβολαίων υγείας ακυρώθηκε λόγω υψηλών ασφαλίστρων και χάθηκαν περιουσίες – Ασφαλιστικές και κυβέρνηση οφείλουν να τα επαναφέρουν»
Για τα συμβόλαια υγείας από τα οποία το 40% τους ακυρώθηκε λόγω υψηλών ασφαλίστρων και είχαν σαν αποτέλεσμα, να χαθούν περιουσίες από πλευράς ασφαλισμένων αλλά και για την ανάγκη να βρει τρόπο η κυβέρνηση κι οι ασφαλιστικές εταιρίες να τα επαναφέρουν, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο ο Καθηγητής του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος.
Για τη Νομοθετική ρύθμιση που θέσπισε το δείκτη του ΙΟΒΕ να συνδέεται με την πορεία του κόστους των ασφαλιστήριων συμβολαίων από το 2020 και την ανατροπή του καθώς από το 2026 το κόστος των ασφαλιστήριων συμβολαίων θα γίνεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Νεκτάριος απαντά: «Το 2020 έγινε το λάθος, και μάλιστα εν γνώση της κυβέρνησης κι έκτοτε ακυρώθηκαν 200.000 ασφαλιστήρια ισόβιας ασφαλιστικής κάλυψης υγείας. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι τα ασφαλιστήρια υγείας που ενδιαφέρουν τους πολίτες και τους ασφαλισμένους είναι τα ισόβια, διότι τους καλύπτουν μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής τους. Για αυτή την ομάδα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων θεσπίστηκε το 2000 μια ειδική διαδικασία με την ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων. Έκτοτε έχουν διπλασιαστεί τα ασφάλιστρα και όπως πολύ σωστά είπατε, οι ασφαλισμένοι δεν άντεχαν οικονομικά να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα. 200.000 από αυτούς έχουν ακυρώσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, για τα οποία πλήρωναν 30-40 χρόνια ασφάλιστρα και τώρα που οι άνθρωποι είναι 30-40 χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας και χρειάζονται αυτή την κάλυψη είναι στον αέρα και δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη. Θα ακούσετε ότι θα μπορούσαν αυτά να τα αντικαταστήσουν με τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια τα οποία, προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα, διότι τα συμβόλαια αυτά όσο πλησιάζουν την ηλικία των 65 ετών, έχουν δυσθεώρητα ασφάλιστρα και στην ηλικία των 65 ετών του ασφαλισμένου διακόπτονται. Επομένως και πάλι οι ασφαλισμένοι είναι στον αέρα, όσον αφορά την κάλυψη, των 20 περίπου ετών που είναι το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 85. Εδώ πρόκειται για μεγάλες ευθυνών της κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών. Έχουν γίνει 2 σειρές από λάθη. Το πρώτο είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες, όταν τη δεκαετία του 90 ξεκίνησαν να πουλάνε τέτοια ασφαλιστήρια συμβόλαια, δεν τα τιμολόγησαν με το σωστό τρόπο. Δηλαδή δεν μάζεψαν ένα απόθεμα, ώστε τα πρώτα 20 – 30 χρόνια που σε νεότερες ηλικίες η νοσηρότητα δεν είναι πολύ υψηλή και να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα για να πληρώσουν τις υψηλότερες αποζημιώσεις μετά την ηλικία 65 – 75 και 80 ετών, όπου η νοσηρότητα είναι υψηλότερη. Το δεύτερο λάθος, ήταν ότι δεν προσπάθησαν να τιθασεύσουν την προκλητή ζήτηση των ιδιωτικών νοσοκομείων.»
Ο κ. Νεκτάριος, εξήγησε τη διαφορά που υπολογίζει την αύξηση στα νοσήλεια ο ΙΟΒΕ και την αύξηση στα νοσήλεια η ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πως: «Η ΕΛΣΤΑΤ, παίρνει όλο το χώρο της υγείας, δημόσια και ιδιωτικά και βγάζει ένα γενικό δείκτη για όλο τον τομέα της υγείας, σε αντίθεση με τον ΙΟΒΕ που καθορίζεται εν πολλοίς από το πώς κινούνται οι ιδιωτικές κλινικές. Θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλες οι αποζημιώσεις για τις ατομικές ασφαλίσεις υγείας, δηλαδή για το σύνολο των 900.000 ασφαλισμένων αυτού του τομέα και βάση αυτόν τον δείκτη να γίνουν οι αναπροσαρμογές και όχι μόνο για τα ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια. Αν εφαρμοζόταν αυτή η μέθοδος, θα είχαμε πάρα πολύ λογικές αυξήσεις και δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση να υποχρεωθούν 200.000 άτομα υψηλής ηλικίας να ακυρώσουν σε αυτή την ηλικία τα συμβόλαια τους. Ξαναλέω πως το 15,4 % αύξηση με βάση τον ΙΟΒΕ, είχε προκύψει, μόνο για τους ασφαλισμένους ισόβια. Το 2020 είχαμε 500.000 ισόβια συμβόλαια και τώρα έχουν απομείνει τα 300.000 κι έχουν χαθεί τα 200.000. Το 40% των συμβολαίων υγείας, λοιπόν, ακυρώθηκε.»
Ο κ. Νεκτάριος για τα 200.000 συμβόλαια που χάθηκαν αναφέρει: «Θα πρέπει να βρεθεί μια μέριμνα, κάποιος τρόπος να δουλέψει αναδρομικά, μήπως αυτοί οι άνθρωποι αποκατασταθούν όσον αφορά τη ζημιά που έχουν υποστεί, δηλαδή το να βρεθούν ακάλυπτοι σε τόσο προχωρημένες ηλικίες. Ασφαλιστικές εταιρίες και κυβέρνηση οφείλουν να τα επαναφέρουν»