Μ.Μποκέας: «Σε 15 ημέρες πλήρης παράδοση του κόμβου Τζωράκη-Δεν θα αποσύρουμε την προσφυγή στο ΣτΕ εάν δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις για ΒΟΑΚ»
Για την Πολιτική Προστασία με αφορμή και την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο κ. Μποκέας ανέφερε: «H πολιτική προστασία είναι πάντα επίκαιρη, γιατί συνεχώς προκύπτουν ζητήματα. Ο Δήμος Μαλεβιζίου, έχει υποστεί και τεράστιες καταστροφές, ωστόσο άλλο είναι οι π0λυμμήρες, άλλο οι καταστροφές από σεισμούς κι οι σεισμοί κι άλλο πράγμα τα τσουνάμι, για τα οποία έχει προκύψει ανησυχία με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Σαντορίνη. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, αύριο το πρωί, έχουμε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο για να οργανώσουμε τα θέματα που αφορούν την παράκτια ζώνη που κινδυνεύει σε περίπτωση τσουνάμι. Είμαστε σε επικοινωνία και με ειδικούς επιστήμονες για να εκτιμήσουμε την έκταση αυτής της επικινδυνότητας, το τι πρέπει να προσέξουμε. Υπάρχουν σχέδια κινδύνου , θέλουν επικαιροποίηση, όπως σε όλους τους δήμους κι αυτό θα κάνουμε. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη ευαισθησία για τέτοια ζητήματα, για το πως αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, γιατί από τη μία δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής αλλά από την άλλη δεν θέλουμε και να εφυσηχάσουμε. Χρειάζεται προσοχή. Όλοι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Θα πρέπει να δούμε πραγματικά ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και γι αυτούς τους κινδύνους να είμαστε έτοιμοι με τα καλύτερα δυνατά σενάρια. Θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί οι μαζικοί χώροι, όπως είναι τα σχολεία για τις ενδεχόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε ένα τέτοιο κίνδυνο, αν έχουμε ενημέρωση για τσουνάμι, ή ένα σεισμό. Είμαστε ανήσυχοι, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός και φόβος. Από αύριο θα γίνει μια πιο εξειδικευμένη ενημέρωση για τους πολίτες.»
Για το ποιος ενημερώνει για το αν έχει προκληθεί τσουνάμι: «Φαντάζομαι, πως θα ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία σε επίπεδο χώρας, ή σε επίπεδο Περιφέρειας, το 112, αλλά εμείς δεν ανησυχούμε από το ποιον θα μας ενημερώσει. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, σε επίπεδο περιοχής που βρίσκεται σε κίνδυνο, τι πρέπει να ξέρουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.»
Για το έργο επί τον κόμβο Τζωράκη, ο κ. Μποκέας υπογράμμισε πως: Το έργο ήταν ένας οραματικός σχεδιασμός, ήταν μια υπέρμετρα φιλόδοξη στόχευση που είχαμε βάλει στις αρχές της πρώτης μας θητείας. Ελάχιστοι πίστευαν όχι στο σημείο να φτάσουμε στο να χρηματοδοτήσουμε το έργο και να εκτελείται, αλλά ούτε καν μελετηθεί στο σύνολό του και να έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις. Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια, έχει γίνει ένας άθλος. Σίγουρα το έργο αυτό δεν είναι ένα απλό έργο. Δεν είναι ένα απλό έργο οδοποιίας. Είναι ένα έργο που εφαρμόζει στο σύνολο του το σχέδιο πόλης, κυρωμένη πράξη εφαρμογής Αγίας Μαρίνας. Αυτό σημαίνει ότι, έχουμε πλήρη ρυμοτομική εφαρμογή του έργου, πλήρη εφαρμογή με τα δίκτυα τα πλημμυρικά που δεν υπάρχουν που δεν υπήρχαν μέχρι χθες με αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, σε μια περιοχή που πολλές φορές είχε δεινοπαθήσει. Άρα νέο δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο ομβρύων, υπογειοποίηση όλων των δικτύων του ΔΕΔΗΕ. Αυτό σημαίνει και η μετακίνηση της άναρχης τοποθέτησης των δικτύων των παρόχων. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μιλήσουν με τον ανάδοχο του έργου και να μετακινήσουν τα δίκτυα τους, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει εκεί, αρκετή καθυστέρηση, στο πρώτο τμήμα του έργου, περίπου 3 μηνών. Στο Β τμήμα του έργου, δεν υπάρχει καθυστέρηση. Με βάση το πραγματικό χρονοδιάγραμμα εκτελούνται όλα ομαλά. Είμαστε στην τελευταία φάση, όπου λίγες μέρες απομένουν έτσι ώστε να δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία ο κόμβος. Ο κόμβος σε περίπου 15 μέρες θα έχει δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία, το υπόλοιπο έργο, ταυτίζεται με το χρονοδιάγραμμα του ταμείου ανάκαμψης δηλαδή μέχρι τέλος του 25. Ότι χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε το έργο.»
Ο κ. Μποκέας αναφέρθηκε στον Αλμυρό και την αξιοποίηση του: «Ο Αλμυρός ποταμός, είναι μια πηγή που εκβάλλει, εκατομμύρια κυβικά νερού στη θάλασσα. Άρα, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει τρόπος αξιοποίησης αυτών των ποσοτήτων. Ως δήμος, είχαμε μια γεώτρηση που τροφοδοτούσε την αφαλάτωση από προηγούμενη δημοτική αρχή, που αξιοποιήθηκαν 2.000 κυβικά νερό, από αφαλάτωσης γεώτρησης και επί των δικών μας ημερών, καταφέραμε να κουμπώσουμε και να ακουμπήσουμε πάνω στην πηγή του αλμυρού ποταμού και να αντλήσουμε απ ευθείας από την πηγή περίπου 3000 κυβικά νερό. Χρειάζεται μια καταρχάς κεντρική πρωτοβουλία από την πολιτεία για το θέμα του αλμυρού ποταμού, αν χρειάζεται μια ευρύτερη αξιοποίηση του ποταμού. Εμείς είμαστε εδώ αν χρειαστεί με προτάσεις. Ζητάμε και διεκδικούμε να γίνει κάτι για τον Αλμυρό. Ο Αλμυρός μπορεί να είναι λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας.»
Για τον ΒΟΑΚ και την προσφυγή του Δήμου Μαλεβιζίου στο ΣτΕ, ο κ. Μποκέας υπογράμμισε πως: Δεν θα αποσύρουμε την προσφυγή στο ΣτΕ εάν δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις για ΒΟΑΚ. Προφορικές δεσμεύσεις, δεν έχουμε λάβει, έχουμε λάβει μια καλή διάθεση κι ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ότι θα τα βρούμε τα ζητήματα και θα τα λύσουμε. Αυτό όμως δεν είναι και κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποδεχτώ ποτέ, γιατί δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου. Επειδή όμως εκπροσωπούμε κοινωνίες, θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και να σεβαστούμε και το θεσμικό μας ρόλο. Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις και συγκεκριμένο τρόπου που θα δείχνει, ότι αυτά που ζητάμε κι όσα ζητάμε δεν είναι υπερβολικά και δεν είναι κ εκτός πλάνου και σχεδιασμού ενός τέτοιου δρόμου. Εμείς συζητούμε να μην αποκοπούν οι 2 πολεοδομικές ενότητες που είναι μάλιστα κι η συνέχεια του πολεοδομικού ιστού του Ηρακλείου. Ζητάμε να μην καταργηθούν οι κάθετες συνδέσεις του βορά και του νότου, δηλαδή των περιοχών που χωρίζει ο ΒΟΑΚ σήμερα. Και σε 2-3 σημεία να δημιουργηθούν cut and covers. Εμείς δεν πρόκειται να αποσύρουμε την προσφυγή, αν δεν έχει αλλάξει κάτι.»