M.Mωυσίδη-Δρ.Γεωφυσικής: «Μη μας ξεγελάει η αποκλιμάκωση – Ένας ισχυρός σεισμός θα είναι καταστροφικός λόγω της δόμησης στις πλαγιές της Σαντορίνης»
Την πεποίθηση πως μπορεί ένας ισχυρός σεισμός να είναι καταστροφικός ειδικά για τις πλαγιές της Σαντορίνης που η δόμηση είναι άναρχη, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η διδάκτορας Γεωφυσικής Σεισμολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Μαργαρίτα Μωυσίδη, επισημαίνοντας πως οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως δεν πρέπει να μας ξεγελά και να μας εφησυχάζει η οποιαδήποτε αποκλιμάκωση.
Για το φαινόμενο και το επίπεδο διαχείρισης φυσικών καταστροφών στη Σαντορίνη, η κ. Μωυσίδη ανέφερε: «Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κατά τη γνώμη μου, φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού. Κι αυτό το στηρίζουμε στην αυξανόμενη γένεση σεισμών στην περιοχή αυτή στην πολυπλοκότητα και στο σύμπλεγμα των ρηξιγενών ζωνών καθώς έχουμε 5 ρηξιγενείς ζώνες, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ένα μη ενεργό ρήγμα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργό. Σε πρώτη φάση θα φαίνεται ότι θα έχουμε μια απλή αποκλιμάκωση ή θα διατηρηθούν οι δονήσεις σε αυτά τα μεγέθη κι απλώς θα απλώνονται τα επίκεντρα στην ευρύτερη περιοχή. Θα υπάρχει, δηλαδή μια παρατεταμένη σεισμική ακολουθία για μερικούς μήνες ενώ θα έχουμε μια μετατόπιση του επίκεντρου στην ευρύτερη περιοχή βορειοανατολικά της Αμοργού αλλά και βορειοδυτικά των Δωδεκανήσων. Ωστόσο θα υπάρχει και το ενδεχόμενο γένεσης ενός μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή Σαντορίνης Αμοργού.»
Για το τι σεισμό μπορεί να δώσει αυτή η σεισμική ακολουθία, η κ. Μωυσίδη επισημαίνει: «Υπάρχουν κάποιες εμπειρικές σχέσεις που συνδέουν το μήκος του ρήγματος με το μέγεθος του ρήγματος. Ανάλογα με το μήκος του ρήγματος, βγάζουμε κι ένα μέγεθος. Όμως η περιοχή τώρα, έχει αυτή την πολυπλοκότητα και δεν ξέρουμε τα μήκη των ρηγμάτων. Έχουν χαρτογραφηθεί, όμως. Μπορεί να δώσουν δόνηση και πάνω από 6,5, μπορεί και πάνω από 7 Ρίχτερ. Αυτό φαίνεται να προκύπτει βάσει αυτών των εμπειρικών σχέσεων. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν ένα γεγονός. Εγώ θεωρώ ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση, δηλαδή θα έχουμε θεσμικότητα για μήνες και θα έχουμε και μια μετακίνηση των επικέντρων. Στο χειρότερο σενάριο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνει ένα μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού. Επειδή, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο της γέννησης μεγαλύτερου σεισμού μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο των κάποιων μηνών που θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να το προσδιορίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δοθεί αυξημένη εγρήγορση σε μελέτες προ καταστροφικού σταδίου, οι οποίες είναι λεπτομερής εμπεριστατωμένες και δεν έχουμε τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα. Δηλαδή μελέτες που γίνονται πριν από ένα σεισμικό γεγονός.»
Η κ. Μωυσίδη, αναφέρθηκε στην προετοιμασία που βελτιώνει την ικανότητα διαχείρισης αντιμετώπισης κινδύνου, σημειώνοντας πως: «Οι σεισμολόγοι, οι εισηγήσεις κι οι γνωμοδοτήσεις πρέπει να είναι έγκυρες. Τα μέτρα που ελήφθησαν στη Σαντορίνη, σε ότι αφορά την προετοιμασία, βελτιώνουν την ικανότητα διαχείρισης αντιμετώπισης κινδύνου. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. »
Για την Σαντορίνη και τη δόμηση της, κι αν μπορεί να διαχειριστεί μια σεισμική δόνηση μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, η κ. Μωυσίδη, σημείωσε πως: «Αρχικά θα πρέπει να δούμε το μέγεθος και το βάθος της σεισμικής δόνησης. Ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, γιατί, όταν χτίζεις σε πλαγιές, έχεις τον κίνδυνο τα κτίρια να καταρριφθούν, γι αυτό και πρέπει να αποφεύγεται να χτίζουμε στις πλαγιές.»