Μ. Λουμπούνης: “Η απαγόρευση του καπνίσματος απαιτεί καταστολή και ενημέρωση”

Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2019 17:26

Μ. Λουμπούνης: “Η απαγόρευση του καπνίσματος απαιτεί καταστολή και ενημέρωση”

Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης μίλησε στον Politica 89.8 και την εκπομπή του Χρήστου Κώνστα για τον αντικαπνιστικό Νόμο που έχει εξαγγείλει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση , επισημαίνοντας ότι για να κοπεί το κάπνισμα πρέπει να υπάρξει το τρίπτυχο της καταστολής, ενημέρωσης και ευσυνειδησίας. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την διακοπή καπνίσματος καθώς παρά το ότι ο αντικαπνιστικός Νόμος μπορεί να μην εφαρμόζεται , οι Έλληνες καπνιστές έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία έντεκα χρόνια.  

Ευχάριστη η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να στραφεί στην εφαρμογή του Νόμου για την διακοπή του Καπνίσματος, σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη ο οποίος τόνισε πως θα παραδεχτεί τον Πρωθυπουργό που δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος και θα απαγορεύσει το κάπνισμα.

Οι λόγοι που έχει μειωθεί το κάπνισμα στην χώρα μας οφείλονται στις δράσεις και την ενημέρωση κατά του καπνίσματος γι αυτό και αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λουμπούνης ότι “το κάπνισμα είναι κάτι που έχει μειωθεί στην χώρα μας και κάτι τέτοιο δεν οφείλεται στους Νόμους, τα νέα παιδιά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν καπνίζουν ειδικά η ηλικιακή ομάδα 18 έως 24. Η διακοπή καπνίσματος οφείλεται στις μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία , στην ενημέρωση και την δράση όλων των φορέων υγείας και μέσων ενημέρωσης προς αυτή την κατεύθυνση”. 

Το κάπνισμα προκαλεί αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας όχι απαραίτητα άμεσα σύμφωνα με τον κ Λουμπούνη ο οποίος πρόσθεσε ότι “κανένας δεν την γλιτώνει από το τσιγάρο, απλώς το είδος των βλαβών είναι τέτοιο που μπορεί να μην γίνει άμεσα αντιληπτό, ωστόσο όλοι έχουν βλάβες από το τσιγάρο. Είναι λάθος να πιστεύουν ότι άνθρωποι ότι υπάρχουν άτομα που δεν έχουν πάθει κάτι από το τσιγάρο. Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις προκαλούνται από το κάπνισμα και μπορεί να τις αντιληφθεί κανείς είτε άμεσα είτε και σε προχωρημένη ηλικία ωστόσο προκαλούνται από τσιγάρο”. 

Αναφορικά με τα κέντρα διασκεδάσεως και τον αντικαπνιστικό Νόμο ανέφερε πώς “έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τα κέντρα διασκεδάσεως σχετικά με τον αντικαπνιστικό Νόμο που πληρώνουν ένα ποσό και επιτρέπεται το κάπνισμα εντός του καταστήματος. Πιστεύω ότι οι καπνιστές θα έπρεπε να καπνίζουν μόνο σε ιδιωτικούς χώρους , θα πρεπε το κάπνισμα να απαγορευτεί και σε εξωτερικούς χώρους”. 

Σχετικά με τον μύθο περί δικαιώματος του καθενός το αν θα καπνίζει η όχι σημείωσε ότι “είναι σεβαστό το δικαίωμα του να καπνίζεις αλλά στο σπίτι σου χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου, θα πρέπει η πολιτεία να απαγορεύσει το κάπνισμα με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και θα παραδεχτώ τον Πρωθυπουργό που δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος και θα απαγορεύσει το κάπνισμα”. 

Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού νόμου σε χώρους μαζικής προσέλευσης προτείνει ο κ. Λουμπούνης υπογραμμίζοντας ότι το “κάπνισμα είναι μια βλαβερή και άσχημα αισθητική συνήθεια και πρέπει να γίνουν δράσεις αντικαπνιστικές πέρα από τα πιθανά νομοθετήματα της πολιτείας, μπορεί να κοπεί το κάπνισμα χωρίς τον αντικαπνιστικό Νόμο, αρκεί να υπάρξει η καμπάνια και η ενημέρωση. Πρέπει να γίνει εφαρμογή του Νόμου σε Δημόσια κτίρια δηλαδή σε κτίρια που μπαίνει μαζικά κόσμος. Πρέπει να υπάρχουν κατασταλτικά μέτρα και έλεγχοι για την διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο αυτό θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, να υπάρξει δηλαδή μια καταστολή και μία ευρεία καμπάνια δράση και ενημέρωση κατά του καπνίσματος”. 

“Μεγάλος στόχος είναι ότι το κάπνισμα να πέσει κάτω από το 25% και ειδικά στις ηλικίες 18 έως 24 ώστε να σταματήσει να πολλαπλασιάζεται το κάπνισμα. Η αύξηση της τιμής στα τσιγάρα, οι αφίσες στους δρόμους, τα σποτ κατά του καπνίσματος είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στην καταστολή του καπνίσματος”, όπως επεσήμανε ο κ. Λουμπούνης

Αναφορικά με τα κλιμάκια ελέγχου και τα μαγαζιά σχετικά με τον Αντικαπνιστικό Νόμο τόνισε ο κ. Λουμπούνης κλείνοντας ότι “τα καταστήματα τα αντικαπνιστικά θεωρούνται επιτυχημένα και έχουν περισσότερο κόσμο από καταστήματα στα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδιαφορούν για τον αντικαπνιστικό Νόμο. Ο καταστηματάρχης φοβάται ότι αν εφαρμόσει τον Νόμο διακοπής καπνίσματος μπορεί να χάσει την πελατεία του, γι αυτό και ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι εύκολο πράγμα,  θα πρέπει να κάνει κάποιος μία υπηρεσία που να ελέγχει και να επιβλέπει πως εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός Νόμος αποκλειστικά και μόνο με αυτό”.