Μ. Κοζυράκη: «Διπλή μάχη πίσω από τα απορρίμματα για εξουσία και ουσία»
Για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη.
Για τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων μίλησε η κ. Κοζυράκη, λέγοντας: «Το σύστημα που ισχύει σήμερα δεν φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό και αυτό γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτελεί τις αποφάσεις που λαμβάνει είτε από το Δήμο, είτε αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας. Η Αποκεντρωμένη τις εκτελεί, δεν έχει καμία διακριτική ευχέρεια να τις αναστείλει. Πολύ συχνά βλέπουμε, αρχικά το θέμα της χρηματοδότησης, δεν υπάρχουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις. Γιατί πρέπει να ξεκινήσει ένα έργο και πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα, οπότε έχουμε μια σπατάλη δημόσιου χρήματος. Πολύ συχνά συναντάμε αυτές τις αυθαιρεσίες να επανέρχονται, και να γίνονται σε ένα βαθμό και η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Και βλέπουμε επίσης, ενώ εμείς εκτελούμε τις τελεσίδικες αποφάσεις, τα τελεσίδικα πρωτόκολλα, οποιοδήποτε χαρτί θα εκδώσει η Αποκεντρωμένη, έχουμε δει αυτά τα χαρτιά να προσφεύγουν στα Διοικητικά Εφετεία και να επιτυγχάνουν αναστολή εκτέλεσης, μπορούν να πετύχουν μια χρονοκαθυστέρηση ή ποτέ να μην συντελεστεί αυτό το πρωτόκολλο. Σε κάθε περίπτωση η πάταξη της αυθαιρεσίας πάνω στο Δημόσιο Κοινόχρηστο Χώρο είναι μεγάλη οφειλή του κράτους. Γιατί προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει τακτοποίηση ή ρύθμιση των αυθαιρέτων γιατί δεν αφορά ιδιωτικό χώρο. Μιλάμε για κάποιον που δεν είναι μόνο αυθαιρετούχος, είναι καταπατητής και καταπατάει κάτι το οποίο ανήκει σε όλους μας είναι κοινόχρηστο».
Για το από πού προέρχονται κυρίως αυθαιρεσίες, απάντησε η κ. Κοζυράκη: « Τα πρωτόκολλα είναι στον Αιγιαλό και στην Παραλία. Είναι κυρίως εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις, όπου το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν κάνει από ιδιωτική έκταση, επέκταση και καταπάτηση του δημόσιου χώρου. Οπότε συναντάμε το φαινόμενο, όπου εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν αδειοδοτηθεί ως προς το νόμιμο τμήμα τους, και να εκκρεμούν πρωτόκολλα κατεδάφισης εναντίον τους για το μέρος που έχουν επέμβει. Κυρίως είναι τμήματα ξενοδοχειακών μονάδων ή χώροι εστίασης, μερικώς».
Στο ερώτημα τι έχει αλλάξει πλέον που θα πείσει τον πολίτη ότι θα γίνουν ενέργειες η κ. Κοζυράκη απάντησε: « Καταρχάς έχουν εγκριθεί όλες οι χρηματοδοτήσεις που έχουν τεθεί. Εμείς ουσιαστικά συντάσσουμε αυτόν τον διαγωνισμό, θα βγει ανάδοχος. Στο 1. 100. 000 ευρώ, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να επέμβουμε στο 1/3 συνολικά των πρωτοκόλλων που έχουμε σήμερα, τα οποία στο σύνολο είναι 380. Υπήρξε μια προεργασία για να βγει αυτή η χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να είναι αναποτελεσματικό αν ερωτούμουν θα έλεγα ότι πρέπει να βγει μια άλλη διαδικασία. Θα μπορούσε, εφόσον ένα τμήμα είναι παράνομο, το υπόλοιπο τμήμα δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί οπότε θα μπορούσε να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Έχει τύχει περίπτωση σε πολλά μικρά παράνομα λιμενικά έργα σε ξενοδοχειακές μονάδες, όταν μπορέσαμε να ζητήσουμε την απομάκρυνση τους , το κάνανε. Αυτό που θέλω να πω εγώ, η Κρήτη ήταν η μοναδική Αποκεντρωμένη που μέχρι το 2017 ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των κατεδαφίσεων. Δύο χρόνια ζητάμε χρήματα, δόθηκαν πλέον αυτά τα χρήματα, στην πρώτη συνεδρίαση του Πράσινου Ταμείου, και αυτό που λέω είναι ότι κανείς, είτε αφορά τη θέση του επικεφαλής της Αποκεντρωμένης είτε αυτός είναι υπηρεσιακός είτε πολιτικό πρόσωπο, δεν έχει καμία διακριτική ευχέρεια πάνω στο πρωτόκολλο κατεδάφισης».
«Έχουμε ζητήσει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος»
Για την διαχείριση των απορριμμάτων τοποθετήθηκε η κ. Κοζυράκη λέγοντας: «Υπάρχουν περιοχές της Κρήτης, που αξιώνουν τον δικό τους φορέα διαχείρισης. Υπήρξε το νομοθετικό πλαίσιο του 2018 για τους φορείς διαχείρισης, πάνω στο οποίο η Αποκεντρωμένη εξέδωσε διαπιστωτική πράξη για δύο φορείς διαχείρισης. Η ΔΕΔΥΣΑ στα Χανιά και ο ΕΣΔΑΚ, στο Ηράκλειο. Αυτός ο νόμος ήταν πολύ συγκεκριμένος ήταν τεχνικός νόμος όριζε δηλαδή τους όρους, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θα είχαν οι φορείς. Μέχρι τρεις για κάθε περιφέρεια και στη συνέχεια έδινε μεταβατικά διαστήματα έτσι ώστε να συγκροτηθούν ως φορείς με το νέο πλαίσιο του νόμου. Βγήκε η διαπιστωτική πράξη για τους δύο φορείς , υπήρξαν αντιδράσεις, υπήρξε φορέας του παλιού πλαισίου που θεώρησε ότι βάλλονταν και ότι όφειλε κι αυτός να γίνει, προέκυψαν δύο πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες άλλαζαν λίγο τα πράγματα. Κατάργησαν όλο το μεταβατικό στάδιο, στη συνέχεια ξαναέβαλαν την Αποκεντρωμένη στο παιχνίδι ότι αυτή πρέπει να εκδώσει διαπιστωτική πράξη, σε κάθε περίπτωση επειδή το ζήτημα είναι νομικό και τεχνικό αλλά αρκετά πολιτικό, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν εκτεθεί αναλυτικά τα στοιχεία. Έχουμε ζητήσει και θα γίνει την επόμενη εβδομάδα μια συνάντηση με τον Υπουργό και την Γραμματεία Αποβλήτων έτσι ώστε να φύγουμε από εκεί γνωρίζοντας τι θα συμβεί στην Κρήτη».
Τη θέση της για το πόσους φορείς θα έπρεπε να έχει το νησί για τα απορρίμματα, έθεσε η κ. Κοζυράκη: «Από την γνώση και την εμπειρία του τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, στις περισσότερες Περιφέρειες έχουν ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης, ο οποίος εξελίχθηκε με το νέο πλαίσιο, αυτές είναι οι σύγχρονες μορφές φορέων διαχείρισης. Η Κρήτη θα μπορούσε τεχνικά, ουσιαστικά και οικονομικά να είχε ένα φορέα διαχείρισης. Υπήρξε η ΔΕΔΥΣΑ η οποία έτρεξε και με πολύ επιμέλεια έγινε φορέας με το νέο πλαίσιο και υπάρχει και όλη η υπόλοιπη Κρήτη η οποία ήξερε διάφορα άλλα πράγματα. Η απόφαση που βγάλαμε εμείς ήταν αυτή που προέρχονταν από το νομικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση δίνει τη δυνατότητα για τρίτο φορέα, βέβαια για να υπάρξει τρίτος πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει και να πάρει την σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο. Και ίσως στη συνέχεια θα μπορούσε η πολιτεία αν προσεγγίσει την εξέλιξη του συστήματος ώστε να υπάρξει η συνεργασία και όλοι αυτοί να δημιουργήσουν ένα ενιαίο. Αν γίνουν φορείς με αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να κάνουν ένα ενιαίο φορέα».
«Υπάρχουν οι Αυτοδιοικητικοί τους οποίους γνωρίζω πραγματικά καλά και ξέρω ότι αυτά που λένε και πρεσβεύουν για παράδειγμα ότι αν δεν δημιουργηθεί ένας τρίτος φορέας ο άλλος θα παίζει παιχνίδι και θα εξυπηρετεί μόνο την περίπτωση του Ηρακλείου. Υπάρχουν Δήμοι που λένε ότι εμείς δεν θέλουμε να μπούμε με το Μητροπολιτικό Ηράκλειο, έχει άλλες ανάγκες, άλλα πράγματα, ο φορέας θα στραφεί εκεί κι εμείς θα μείνουμε στο περιθώριο. Πραγματικά είναι αγωνία αυτό. Υπάρχουν θέματα εξουσίας, υπάρχουν δήμαρχοι που δεν θέλουν να χάσουν αυτούς τους φορείς γιατί είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο τους. Υπάρχουν άλλα λόμπι, ομάδες, δεν είναι τόσο μέσα στους Αυτοδιοικητικούς» δήλωσε η κ. Κοζυράκη.
Διαχείριση υδάτων
Για τη διαχείριση υδάτων, την εκμετάλλευση του υδάτινου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται, έκανε λόγο η κ. Κοζυράκη λέγοντας: «Υπάρχει μια δεύτερη μελέτη η οποία συμβασιοποιεί η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης η οποία χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης, είναι η εξειδίκευση του διαχειριστικού σχεδίου για την διαχείριση των υδάτων της Κρήτης. Αυτές οι 7 μελέτες που γίνονται, είναι στην κατεύθυνση μελέτες εξειδικευμένες με συγκεκριμένο αντικείμενο, οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα καθοδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο ποιο είναι το βέλτιστο μέτρο και δράσεις σε κάθε χώρο ως την προστασία των υδάτινων πόρων και την καλύτερη αξιοποίηση τους. Αυτή η μελέτη είναι για 15 μήνες θα έχει ενδιάμεσα παραδοτέα, ο μελετητής τα περισσότερα δυνατά στοιχεία που έχει είναι από τον Αλμυρό Ηρακλείου οπότε θα είναι ένα μοντέλο που θα εξετάσει όλα τα σενάρια για την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτων του Αλμυρού. Υπάρχουν ήδη πολύ θετικά στοιχεία. Ο νέος Δήμαρχος Μαλεβιζίου, ο κ. Μποκέας σε μια συζήτηση στο γραφείο μου είπε ότι πραγματικά θα περιμένει να του υποδείξουμε από αυτή τη μελέτη τη βέλτιστη λύση έτσι ώστε να προχωρήσει αυτή».
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Κοζυράκη: