Μ.Κοττάκης: «Απεργάζονται συνυποσχετικό για τα Ελληνοτουρκικά και πιθανό αιφνιδιασμό με κάλπες το 2025 – Πριν ο Μητσοτάκης διαγράψει Σαμαρά, 1εκ. ψηφοφόροι είχαν διαγράψει τη ΝΔ»
Για την διαγραφή του Α. Σαμαρά, την αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση της ΝΔ που η εικόνα της θολώνει αλλά και τα ελληνοτουρκικά μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ Μανόλης Κοττάκης σημειώνοντας πως: «Απεργάζονται συνυποσχετικό για τα Ελληνοτουρκικά και πιθανό αιφνιδιασμό με κάλπες το 2025 – Πριν ο Μητσοτάκης διαγράψει Σαμαρά, 1εκ. ψηφοφόροι είχαν διαγράψει τη ΝΔ»
Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοττάκης ανέφερε: «Αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Π. Πολάκης, αυτό θα είναι ένα πολιτικό δώρο για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η συρρίκνωση γενικότερα θα μείνει στα ίδια επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα μεγαλώσει κιόλας, ωστόσο θα είναι πιο επικίνδυνος συστημικά για τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά αν διατηρήσει λυτή την γλώσσα του. Δηλαδή, μπορεί να έχεις ένα μικρότερο κόμμα σε ποσοστά σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά μια ηγεσία που μιλάει με ονόματα και διευθύνσεις για ζητήματα διαφάνειας, κι αυτό θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τη Νέα Δημοκρατία, άρα η εξίσωση δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται.»
Για το αν σωστά παρατηρούμε ότι θολώνει η εικόνα της κυβέρνησης, ο κ. Κοττάκης απαντά: «Μετά τις Ευρωεκλογές, υπάρχει μια κρίση απονομιμοποίησης στο σύνολο του πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει και την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς πριν ο κ. Μητσοτάκης διαγράψει τον κ. Σαμαρά, γύρω στο 1.000.000 ψηφοφόροι διέγραψαν τη Νέα Δημοκρατία από εκλογή τους. Έχει θολώσει ήδη, εδώ και καιρό η εικόνα αυτή, η Νέα Δημοκρατία, έκρυβε πτυχές της πολιτικής της, στην 1η τετραετία που ήταν και κουτσή λόγω της πανδημίας, και της φανέρωσε στη δεύτερη. Πολιτικές που δεν τις έθεσε υπόψιν του ελληνικού λαού πριν τις εκλογές. Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, γιατί υπάρχουν και σωστές και λάθος πολιτικές, και αυτά που έγιναν με τη φορολόγηση των Ελευθέρων επαγγελματιών κι αυτά που έγιναν με το γάμο κι αυτά που έγιναν με τα ελληνοτουρκικά, δεν είναι πράγματα που έχουν τεθεί υπόψιν των πολιτών γι αυτό κι υπάρχει αυτό το θόλωμα της εικόνας. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν σε επίπεδο, κορυφής σε επίπεδο του κ. Σαμαρά, ή σε τοποθετήσεις του κ. Καραμανλή, ή βουλευτών με τις ερωτήσεις είναι το σύμπτωμα, δεν είναι το πρόβλημα; Γιατί αν οι πρώην πρωθυπουργοί ή οι βουλευτές μιλούσαν στο κενό σε μία πολιτική ατμόσφαιρα εχθρική και οι ψηφοφόροι διαφωνούσαν μαζί τους, δεν θα μπορούσαν να σταθούν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει αυτό.»
Για το αν η επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά, είναι μακριά από το κοινό αίσθημα, ο κ. Κοττάκης αναφέρει: «Δεν τίθεται ζήτημα κοινού αισθήματος, τίθεται ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Είναι πολύ ευρύτερα τα πράγματα. Για την woke ατζέντα, κρύφθηκαν τα ζητήματα αυτά, το κοινό αίσθημα προσπαθεί να το προσεγγίσει τώρα κι ο Πρωθυπουργός, κάνοντας αυτή την κυβίστηση με την ομιλία του στην εκδήλωση για τον Pascal Bruckner, όπου ανακάλυψε την τυραννία των μειονοτήτων. Όταν μιλούσε μπροστά στον κ. Καπουτζίδη, μιλούσε για την τυραννία της πλειοψηφίας, όταν μιλά με άλλα ακροατήρια, για την τυραννία των μειονοτήτων. Αν μη τι άλλο είναι σταθερός στις απόψεις του. Ωστόσο, το εθνικό συμφέρον, είναι κάτι πολύ ευρύτερο. Εδώ παίζονται πολύ σημαντικότερα πράγματα κατά την γνώμη μου κι όποιος, έχει καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού και δεν έχει κοιμηθεί, ενδεχομένως από ελληνοτουρκικές κρίσεις κι από άλλα, δίνει λόγο στους πολίτες. Δεν είναι στόχος του, σώνει και καλά να φθείρει τον Πρωθυπουργό ή να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αυτά τα χρόνια, σπανίως, συμβουλεύεται τους 2 πρώην Πρωθυπουργούς και μόνο όταν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζόρια, άρα δεν είχε τη δυνατότητα ο κύριος Σαμαράς να πει ιδιωτικά ότι ήθελε στον κ. Μητσοτάκη, τότε δεν απομένει τίποτα άλλο παρά η οδός της δημοσιότητας.»
Για το αν ο κ. Σαμαράς, παραμείνει ανεξάρτητος Βουλευτής , προφανώς με το δικό του πολιτικό βάρος, ως πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κι ως πρώην πρωθυπουργός που συχνά πυκνά θα επανέρχεται σε ζητήματα που εκείνος, κρίνει ότι πρέπει να αναδείξει και να διαφοροποιηθεί ή αν θα κάνει άλλο βήμα, ο κ. Κοττάκης σημειώνει: «Ο κ. Σαμαράς, διεγράφη, αλλά δεν διαγράφονται τα γεγονότα. Και να εξηγήσω αμέσως μετά τι εννοώ και το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει ο κύριος Σαμαράς, αλλά τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός. Λέω ότι δεν διαγράφονται τα γεγονότα και θα πω ένα παράδειγμα, το οποίο είναι δεν είναι και πολύ γνωστό. Έχει απαγορευτεί η οικονομική δραστηριότητα στην Χρυσή, για την προστασία του Περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή η Χρυσή, στερείται οικονομικής δραστηριότητας και με βάση το άρθρο 121 της Συνθήκης για το δίκαιο της Θαλάσσης, στερείται με απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Διαγράφεται αυτό το γεγονός επειδή διεγράφη ο κ. Σαμαράς ; Δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχει συστηματικά μία πολιτική που γίνεται το τελευταίο διάστημα, πάρε βάλε, δηλαδή, αποσύραμε από τα Λέβιθα, βόσκο και πρόβατα, γιατί το κάναμε αυτό ; Και εκεί ακρωτηριάστηκαν τα Λέβιθα από ΑΟΖ κι υφαλοκρυπίδα. Θέση Τουρκική αυτή έτσι ; Κάτι ανάλογο, πήγε να γίνει και σε Νομοσχέδιο. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε να αποσυρθεί, περιμένω να δω, αν θα γίνει. Επίσης στην Κάσο, έχουμε κλειστεί στα χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, στα θαλάσσια οικόπεδα το ίδιο, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Όταν λοιπόν προσαρμόζεται η ελληνική θέση στις θέσεις των άλλων εσύ τι λες με τι θα δικάσει το Διεθνές δικαστήριο αν πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο για συνυποσχετικό με βάση τα γεγονότα ; Θα πηγαίνουν οι Τούρκοι και θα λένε, Χρυσή δεν έχει ΑΟΖ κι υφαλοκρηπίδα, άρα οι ίδιοι οι Έλληνες το εγκατάλειψαν, Λέβιθα, δεν έχει ΑΟΖ κι υφαλοκρηπίδα οι ίδιοι οι Έλληνες το εγκατέλειψαν. Βόρειο Αιγαίο, αν περάσει αυτή η διάταξη που έχουμε επισημάνει και δεν αποσυρθεί , μα δεν έχουν οι βραχονησίδες ΑΟΖ κι υφαλοκρηπίδα. Πάρε βάλε. Τα γεγονότα λοιπόν δεν διαγράφονται, ότι και να κάνει λοιπόν η κυβέρνηση δεν θα βρίσκει μπροστά της τον κ. Σαμαρά, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό.»
Για το αν υπάρχει κρυφή ατζέντα, στα εθνικά θέμα που βρίσκεται πολλές φορές πίσω από την εθνική γραμμή, ο κ. Κοττάκης απαντά: «Δεν μιλάμε για κρυφή ατζέντα. Θα έλεγα, πως η ατζέντα εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Όταν δηλαδή, παραμονή της συνέντευξης του κ. Σαμαρά, ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών, ο κύριος Φιντάν λέει, ξέρετε εμείς συζητάμε μαζί με τους Έλληνες σε ένα κοινό σχέδιο το οποίο το ονομάζουμε σετ λύσεων, αντί για λύση πακέτο κι αποκαλύπτει επίσης ο κύριος Φιντάν, ότι συζητάνε μέσα σε αυτό το σετ λύσεων αποστρατικοποίηση και γκρίζες ζώνες. Εδώ δεν συζητάμε πια για ζητήματα τα οποία είναι με ημερομηνία λήξεως, μιλάμε για ζωτικό χώρο.»
Για την επικείμενη ομιλία Καραμανλή σε παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά ο κ. Κοττάκης σημειώνει πως: «Εκτιμώ, ότι θα σχολιάσει, όσα έχουν συμβεί την τελευταία εβδομάδα, δεν μπορεί να μη γίνει αυτό καθώς ενεπλάκη και το όνομα του ιδίου, από κει και πέρα επί της ουσίας δεν μπορώ να πω κάτι παρά να σημειώσω ότι ο ίδιος ο κύριος Καραμανλής ως πρωθυπουργός, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπερψήφισε τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γιάννου Παπαντωνίου μαζί με άλλους 7 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διέγραψε τους 7 αλλά δεν διέγραψε πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό της παράταξης. Ξαναλέω δεν γνωρίζω τι θα πει αύριο κ. Καραμανλής, εκτιμώ επι της αρχής, με βάση τις θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν ο κ. Καραμανλής, πως ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο πολίτευμα, όπως είναι σήμερα και γι αυτό και χρειάζεται και αύξηση των αρμοδιοτήτων του και άμεση εκλογή από τα λαό και σε αυτό έχει σταθεί με τις τοποθετήσεις του ο κύριος Καραμανλής.. Άρα το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, ποιος θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά τι είδους Πρόεδρο Δημοκρατίας χρειάζεται η χώρα.»
Για το αν η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύπωμα βιωσιμότητας ο κ. Κοττάκης σημειώνει: «Αποτύπωμα βιωσιμότητας μπορεί να έχει και ο κύριος Σημίτης είχε χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, έκανε 8 χρόνια πρωθυπουργός. Αλλά ποιος τον θυμάται σήμερα ; Το ζήτημα δεν είναι πόσο βιώσιμος είσαι, αλλά τι αποτύπωμα αφήνεις και πως θα σε θυμούνται οι πολίτες με βάση τις εκλογές. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί έχεις μια νέα δημοκρατία, από την οποία απομακρύνθηκε αυτός ο οποίος θα ήταν εμπόδιο σε μια ελληνοτουρκική λύση ως βουλευτής, ο κύριος Σαμαράς έχεις τον τρίτο που γίνεται δεύτερος με τις αποστασίες, απομακρύνσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα φτιάξουν μια μικρή κοινοβουλευτική ομάδα του κυρίου Κασσελάκη. Έχεις 18 ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι είναι πολύ χρήσιμοι για ένα συνυποσχετικό των 180 ψήφων. Έχεις τους Σπαρτιάτες που έχουν πάρει έκτακτη χρηματοδότηση, 1.000.000, κατά τα άλλα είναι εκτός νομιμότητας, , οι οποίοι βγαίνουν στο Κοινοβούλιο και λένε κύριε πρωθυπουργέ, εμείς πείτε μας αν υπάρχει εθνικός λόγος για τα εξωτερικά και εφόσον πειστούμε θα στηρίξουμε. Έχουμε συνολικά μια βουλή κουρελού, ξεχαρβαλωμένη σχεδόν σε όλα τα κόμματα. Απεργάζονται συνυποσχετικό για τα Ελληνοτουρκικά και πιθανό αιφνιδιασμό με κάλπες το 2025.»