Μ.Καργάκης: “Να διαχειριστούμε εποικοδομητικά το άγχος των εξετάσεων”
Ο Κλινικός ψυχολόγος Μανόλης Καργάκης μίλησε στον Politica 89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη για το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων σε γονείς και μαθητές και τον τρόπο που μπορούν αμφότεροι να το καταπολεμήσουν.
“Πρώτα απ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι θα ήταν παράδοξο και αφύσικο να μην υπάρχει άγχος για τους μαθητές που θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις , αλλά θα ήταν και παράδοξο να μην φαίνεται αυτό λόγω της κόπωσης που έχουν. Πρέπει να το διαχειριστούμε χωρίς να φορτώνουμε με παραπάνω έγνοιες τους υποψηφίους, πρέπει όλα να κυλούν κανονικά, γιατί με το να δείχνουμε στους μαθητές υπερπροστασία και να ανησυχούμε γι αυτούς υπερβολικά τους τονίζουμε το άγχος ” είπε ο ψυχολόγος Καργάκης για την αντιμετώπιση του άγχους των υποψηφίων.
“Να ενισχύσουμε την επικοινωνία χωρίς να περιμένουμε ότι θα καταπολεμήσουμε το άγχος εντελώς αλλά σε κάποιο βαθμό θα το περιορίσουμε. Οι μαθητές πρέπει να ξεκουράζονται να τρώνε καλά για να αντιμετωπίζουν και να εκτονώνουν το άγχος με διάφορους τρόπους αποφόρτισης.Οι μικρές βόλτες και οτιδήποτε αποφορτίζει από την λήξη του διαβάσματος κι έπειτα είναι ιδιαίτερο χρήσιμο και κάτι τέτοιο δεν θα στερήσει στους μαθητές απόδοση, μπορεί να τους βοηθήσει αντιθέτως. Ο ύπνος και η ξεκούραση πρέπει να είναι ικανοποιητική και θα προσδώσει φρεσκάδα στο μαθητή, το διάβασμα πρέπει να κινηθεί με βάση το πρόγραμμα που έχει ορίσει ο κάθε υποψήφιος με ενέσεις επανάληψης των μαθημάτων και οι ενέργειες αποφόρτισης δηλαδή οτιδήποτε τον χαλαρώνει και τον ξεκουράζει θα βοηθήσουν αρκετά “ είπε αναφορικά με τους τρόπους καταπολέμησης άγχους των μαθητών.
“Υπάρχει περισσότερο στρες στους γονείς από τον μαθητή αλλά πρέπει ο κάθε γονέας να κάνει υπομονή και να μην ξεσπά στο μαθητή αυτές τις μέρες. Θα πρέπει να μην διαταράσσεται η ηρεμία του παιδιού από το ενδιαφέρον των γονέων και των συγγενών. Το παιδί θα πρέπει να μην έχει την έγνοια του πως τα πάει στις Πανελλαδικές εξετάσεις, να γίνουν τέτοιου είδους ερωτήσεις μετά τις εξετάσεις. Ο γονιός πρέπει να είναι σύντροφος στο παιδί και να γίνει μια υγιής συζήτηση εκ των προτέρων με τον εκάστοτε μαθητή υποψήφιο. Θα πρέπει να φροντίζουν το παιδί και τις ανάγκες του σε φαγητό ύπνο και αποφόρτιση”, είπε ο κύριος Καργάκης σχετικά με τους γονείς και το ρόλο τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.