Μ.Kαραγιάννης: «Έντιμος συμβιβασμός για Κριμαία και Ντονμπάς με πλήρη αποχώρηση των Ρώσων απο την υπόλοιπη Ουκρανία η ρεαλιστική διέξοδος»
Στην εκτίμηση πως θα ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει για αρκετό καιρό και πως μόνο εφόσον υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία θα προσαρτά την Κριμαία και το Ντονμπάς, ο Ρωσικός στρατός θα αποχωρήσει από όλη την Ουκρανία, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας Kings Kollege London, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Όπως επεσήμανε το σενάριο αυτό αποτελεί και την μόνη ρεαλιστική διέξοδο.
Μεταξύ άλλων, κ. Καραγιάννης, επεσήμανε, πως δεν θεωρεί απίθανο να δούμε ευθεία σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, όμως αυτή τη στιγμή μοιάζει σαν σενάριο απομακρυσμένο.
Σε ότι αφορά τους χάρτες που διέρρευσε ο Λευκορώσος Λουκασένκο εμφανίζοντας περιοχές όπως την Μολδαβία στα σχέδια Ρωσίας – Λευκορωσίας, ο κ. Καραγιάνης, ανέφερε πως: «Η Μολδαβία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, κατοικείται από Ρώσους και Ρωσόφωνους Ουκρανούς, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος σε άλλη μια μετασοβιετική δημοκρατία να δεχτεί επίθεση. Το σενάριο αυτό είναι πιθανό εφόσον πέσει η Οδησσός κι εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέχρι να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με την Ουκρανία η Μολδαβία δεν κινδυνεύει. »
Εξήγησε τους λόγους που η Δύση, παρουσιάζει αργές αντιδράσεις στο να κατανοήσει το πως σκέφτονται κράτη σαν την Ρωσία και την Λευκορωσία, επισημαίνοντας πως: «Η δύση αντιμετωπίζει προβλήματα να κατανοήσει κράτη, σαν την Ινδία, την Ρωσία, την Κίνα που αποτελούν κράτη στα οποία ένας άνθρωπος παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Δεν χρειάζεται όμως να στοχοποιήσουμε και τους πάντες στην Ρωσία. Πάμε να κάνουμε το λάθος να στοχοποιήσουμε και την κοινωνία της Ρωσίας που προσπαθεί να καταδικάσει τις αποφάσεις του Πούτιν. Ο τελικός αποδέκτης πρέπει να είναι το Κρεμλίνο κι όχι η Ρωσική κοινωνία. »
Ο κ. Καραγιάννης, απάντησε στο αν Πούτιν ελέγχει τους ολιγάρχες ή οι ολιγάρχες τον Πούτιν, ενώ παρουσίασε και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο να ανατραπεί ο Πούτιν. Όπως επεσήμανε, ο Πούτιν, είναι δύσκολο να πέσει από τους ολιγάρχες αλλά και από συγκεκριμένες ομάδες εντός του στρατού, καθώς έχει φροντίσει να φτιάξει προεδρική φρουρά και να τοποθετήσει έμπιστους διοικητές σε καίριες θέσεις.
Θεωρεί πως για να πέσει ο Ρώσσος πρόεδρος, πρέπει να έχει χάσει τον πόλεμο και να καταρρεύσει η οικονομία του Ρωσικού κράτους.
Ο κ. Καραγιάννης εκτίμησε ότι οι μάχες θα κρατήσουν, ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον πόλεμοι ετών και πως αντικειμενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουν οι Ρώσοι όλη την Ουκρανία καθώς, έχει μεγάλο μέγεθος. Εμφανίζεται ωστόσο πεπεισμένος πως «Τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων δεν έχουν πετύχει». Γι αυτό συμπληρώνει μάλιστα πως: «Βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο πόλεων. Αυτή ήταν και αρχικά η στρατηγική των Ουκρανών. Οι Ρώσοι φαίνεται πως φέρνουν δυνάμεις, έχουν απόλυτο σχεδόν έλεγχο του αέρα, θα υπάρχουν πολλές αεροπορικές επιδρομές, περισσότερες από όσες ήδη υπάρχουν. Το αν θα εισέλθουν οι Ρώσοι στις πόλεις θα το δούμε, γιατί τότε θα έχουμε μεγάλες απώλειες στρατιωτών από τη ρωσική πλευρά. Τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων δεν έχουν πετύχει, βρίσκονται μάλλον σε φάση αναπροσαρμογής. Αν στις διαπραγματεύσεις πάρουν αυτό που θέλουν, θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αλλά δε νομίζω ότι θα το πάρουν»
Θεωρεί δε, πως το μόνο που θα πετύχουν οι Ρώσοι, είναι η αναγνώριση της απόσχισης της Κριμαίας κι η προσάρτηση του Ντονπας. Όσο οι Ρώσοι δεν παίρνουν μεγάλες πόλεις και ματώνουν στις μάχες του αστικού ιστού κι όσο η δύση στηρίζει τους Ουκρανούς, θα μένει ανοιχτό ένα παράθυρο διαπραγματεύσεων, στο οποίο η δύση θα πρέπει να ενθαρρύνει τους Ουκρανούς να κάνουν λογικές υποχωρήσεις όπως την αναγνώριση της απόσχισης της Κριμαίας και την προσάρτηση του Ντονμπας.
Ακόμα εξήγησε πως μόνο αν υπάρχει κατάπαυση του πυρός θα μπορούμε να μιλάμε για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, υποστηρίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Λευκορωσία τα τελευταία 24ωρα, είναι προσχηματικές. Όπως επεσήμανε: «Οι δύο πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με έναν τρόπο που δεν είναι ειλικρινής, είναι προσχηματικός, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.»
Σε ότι αφορά την εκτίμηση του για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραγιάννης, εκτιμά πως: «Εκτιμώ πως κόβεται η όρεξη για μεγάλες επιθετικές ενέργειες μετά και την σκληρή στάση που κρατά η ευρωπαϊκή κοινότητα στο ουκρανικό.»