Μ. Καφτάκης: “Δεν θα υπάρχει νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις”
Ο φοροτεχνικός Μανώλης Καφτάκης μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα για το νέο φορολογικό πλαίσιο και τα νέα οικονομικά δεδομένα που μπορούν να διαμορφωθούν από την νέα κυβέρνηση.
Το φορολογικό καθεστώς της Νέας Κυβέρνησης
“Είναι μεγάλη η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου καθώς έως τις αρχές Αυγούστου τίθεται προς ψήφιση το νέο Φορολογικό καθεστώς για το οποίο ακούγονται θετικά μηνύματα για τον κόσμο μένει να δούμε αν θα είναι το ίδιο και για τους θεσμούς. Μεγάλη φαίνεται να είναι η ελάφρυνση στα νοικοκυριά σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο,κάτι που είναι θετικό καθώς θα αυξηθεί η κατανάλωση άρα και θα τονωθεί και η οικονομία. Υπάρχει τάση να κινηθεί η οικοδομή γι αυτό και θα ανασταλούν κάποιοι φόροι προς αυτή την κατεύθυνση. Ακούγεται ότι στις μικρές ακίνητες περιουσίες ανά τις 100 με 120 χιλιάδες ευρώ αξία , θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως το 30% που θα γίνει σταδιακά”.
Φορολογικές δηλώσεις 2019
“Κάτι λιγότερα από 15 ημέρες έχουν μείνει για να υποβάλουν οι φορολογούμενοι τις φορολογικές τους δηλώσεις με τον κόσμο έως τώρα να μην έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κατάθεσης της φορολογικής δήλωσής. Δεν θα υπάρξει νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις”.
Τα ακίνητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης
“Μετά το Σεπτέμβριο του 2018 σταμάτησε η ασυδοσία σχετικά με τα ακίνητα βραχυπρόθεσμης μείωσης και πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των μισθωμάτων τους από την στιγμή που θα εξυπηρετήσουν τον πρώτο κιόλας πελάτη τους.Οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν πτώση κι είναι σημαντικό αυτό” .
Μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα, στροφή σε νέες αγορές προτείνει ο κ. Καφτακης
“Σε μία έρευνα που έκανα για την μείωση και την πτώση του τουρισμού είναι ότι οι τουρίστες της Ευρώπης είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου γι αυτό και πρέπει να αλλάξουμε τις αγορές από τις οποίες θα δεχόμαστε νέα τουριστικά κύματα από άλλες αγορές που η ρευστότητα και η οικονομική άνεση των επισκεπτών μας να είναι καλύτερη”.
Το εμπόριο
“Το εμπόριο έχει επικεντρωθεί κυρίως στις πολυεθνικές και πολλές επιχειρήσεις που είχαν καλό background δεν το έχουν πλέον πλην ελαχίστων εξαιρέσεων”.