Μ.Αποστολάκη – ΠΑΣΟΚ: «O κ.Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει γιατί επί 5,5 χρόνια αφήνει ανεξέλεγκτες τις τράπεζες»
Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του Κώστα Τσουκαλά για την τροπολογία που θα κατέθετε η αξιωματική αντιπολίτευση στην βουλή ζητώντας την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών αλλά και τη νέα τροπολογία με πιο συγκεκριμένες θέσεις που επίσης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, εμφανίζεται πλέον πιο ανοιχτή στο να συζητήσει την μείωση χρεώσεων των τραπεζών. Για το θέμα, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Τομεάρχης για θέματα τραπεζών, ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών από το ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη, να εξηγήσει γιατί, επί 5,5 χρόνια αφήνει ανεξέλεγκτες τις τράπεζες.
Για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ: «Είναι ενδιαφέρον, να ζητά κοστολόγηση η κυβέρνηση για πράγματα που δεν αφορούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας και τον προϋπολογισμό, αλλά αφορούν µόνο τις απώλειες των κερδών των τραπεζών. Πράγματι, δεν έχουμε ακόμα κάτσει να υπολογίσουμε ακριβώς πόσα θα χάσουν οι τράπεζες, γνωρίζουμε όμως τα υπερκέρδη των τραπεζών και βάσει αυτού του περιθωρίου που επιτρέπουν αυτά τα υπερκέρδη θεωρούμε ότι ι πρέπει να κατευθυνθεί και η έκτακτη φορολόγηση για τις χρήσεις 23 και 24, αλλά και η παρέμβαση ενός κράτους που δεν μπορεί να είναι ένας αδιάφορος και ανεύθυνος παρατηρητής, αλλά οφείλει, διασφαλίζοντας τον ρόλο του ως εγγυητής της συνοχής και της δικαιοσύνης να παρεμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις. Μέχρι στιγμής, έχουμε τα μονά και τα ζυγά για το τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους τις ανάγκες υπηρετούν να αλλάξουν οι 2 τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες βεβαίως η κυβέρνηση και δεν έκανε αποδεκτές. Oι τροπολογίες που καταθέσαμε ήταν συμπληρωματικές, η κυβέρνηση είναι σε μεγάλη αμηχανία. Θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί προβαίνει σε εξαγγελίες κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού και γιατί άφησε 5,5 χρόνια το τοπίο απολύτως χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Η πίεση κι οι τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και οι προτάσεις Νόμου που καταθέσαμε, ανάγκασαν την κυβέρνηση στο να γίνει παρέμβαση του Πρωθυπουργού.»
Για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις 2 τροπολογίες, η κ. Αποστολάκη σημείωσε πως: «Στόχευση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το ποσό να πάει σε ευάλωτους και η στόχευση ου ΠΑΣΟΚ σε σχέση με αυτή την τροπολογία είναι να υποδείξει στην κυβέρνηση τον Ελεγκτικό και ρυθμιστικό της ρόλο, που αρνείται συνέχεια με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυτές τις παθογένειες και σε αυτή την ολιγοπωλιακή λειτουργία της αγοράς.»
Για τον προϋπολογισμό του 2025 και τι αυτός αποτυπώνει για το ΠΑΣΟΚ, η κ. Αποστολάκη, ανέφερε: «Αποτυπώνει, μια τεράστια αναδιανομή πλούτου εις βάρος κυρίως του κόσμου της εργασίας, μέσω αυτής της υπεραπόδοσης των εσόδων, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση, η οποία όμως οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό σε συντριπτικό βαθμό, στις αποδόσεις τις έμμεσης φορολογίας, δηλαδή στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που είναι οι πιο άδικοι φόροι, γιατί οριζόντια χτυπάνε έχοντες και μη. Έχουμε αυτή την υπεραπόδοση και συντελείται με αυτόν τον τρόπο και η αύξηση των ανισοτήτων, κάτι το οποίο θα έλεγα ότι είναι κάτι που σφραγίζει τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουμε ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη χώρα αρνητικό και θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ ανησυχητικό.»
Για τους κλάδους της οικονομίας που δρουν ανεξέλεγκτα η κ. Αποστολάκη σημείωσε πως: «Ο Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας, έχει μιλήσει για την καρτελοποίηση της αγοράς σε βασικούς τομείς, όπως τις τράπεζες, την αγορά των τροφίμων και τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Είναι μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μέσα από όχι μόνο από την ανοχή της κυβέρνησης αλλά και μέσα από την στρατηγική της κυβέρνησης να επιλέξει την μηδενική παρεμβατική συμπεριφορά και να επιτρέψει την ολιγοπωλειακή τακτική που επιτρέπει υπερκέρδη για τους επιχειρηματίες αυτών των κλάδων, αφήνοντας την ακρίβεια να καλπάζει. Έχει άλλωστε με αυτόν τον τρόπο κι η ίδια την δυνατότητα να έχει έσοδα και να λειτουργεί με την παλαιοκομματική θα έλεγα επιδοματική πολιτική με τα διάφορα pass που κατά καιρούς ανακοινώνει.»