Κυρώσεις…ναι μεν αλλά-Διπλωματική η συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύτηκε στις 03/10/2020 06:53

Κυρώσεις…ναι μεν αλλά-Διπλωματική η συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες
Η αλληλεγγύη είναι αδιαπραγμάτευτη….
Ωστόσο…Φαίνεται πως επικράτησε η σκληρή λογική κατά την συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Διπλή η Ανάγνωση της  συνάντησης  των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες
Το  απόγευμα της Πέμπτης  οι ηγέτες της ΕΥΡΩΠΗΣ συζήτησαν την γραμμή που θα ακολουθήσουν στους ολοένα και πιο έντονους διαξιφισμούς της ΕΕ με την Τουρκία, σχετικά με την στάση της στη Μεσόγειο Θάλασσα, και του ρόλους της στις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Συρία καθώς και στην ολοένα και πιο  ενοχλητική στάση της (sic) με την υπόθεση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Αφού ανταλλάχθηκαν  απόψεις  και ανεπίσημα έγγραφα τα οποία καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας διορθώνονταν, σε επίπεδο κορυφής, συμφώνησαν ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να αντιδρά θετικά στις συνομιλίες με την Κύπρο και την Ελλάδα, το μπλοκ θα «δρομολογήσει μια επίσης θετική πολιτική ατζέντα, ΕΕ-Τουρκίας» με εμπορικά και τελωνειακά κίνητρα . Έτσι κράτησαν την προοπτική για περισσότερα χρήματα και οφέλη και για συνέχιση στη  συνεργασία στις μεταναστευτικές ροές.
«Είναι τώρα που η Τουρκία  πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να ακολουθήσει τον εποικοδομητικό δρόμο μαζί μας, και αυτή είναι η προσφορά απόψε. Αλλά είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι στην αντίθετη περίπτωση έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το αντίθετο », δήλωσε  ξακάθαρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Εάν όχι,προειδοποίησαν (για άλλη μια φορά) αλλά ομόθυμα πλέον  οι ηγέτες , «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της», για να «υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν υποστήριξε σθεναρά τους Ευρωπαίους εταίρους του, Ελλάδα και Κύπρο, λέγοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι αδιαπραγμάτευτη» όταν πρόκειται για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα στη μακροχρόνια διαμάχη της με την Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος Κωστής Τζερμιάς
Λευκορωσία
Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η κυρία Μέρκελ  κράτησε τις δυνάμεις της  όπως φαίνεται καθώς ως πρόεδρος αυτή την περίοδο της Ευρώπης  αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να συναντήσει τον «θαρραλέο» ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας στο Βερολίνο…. για τα “περαιτέρω ” (?)
«Αποφασίσαμε σήμερα να εφαρμόσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στούς δημοσιογράφους μετά την προεδρία της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που αποφασίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες» και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι «είμαστε αξιόπιστοι».
Ωστόσο αυτή η φράση δεν αφορούσε την Τουρκία!
Ο  Charles Michel είπε ότι θα ξεκινήσει μια ειδική γραπτή διαδικασία σήμερα Παρασκευή για την επιβολή κυρώσεων σε περίπου 40 αξιωματούχους της Λευκορωσίας . Ωστόσο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξανδρος Λουκασένκο «δεν περιλαμβάνεται στην λίστα….. Αλλά θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις », είπε ο Μισέλ για τον ηγέτη ο οποίος θεωρείται ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης. Αυτός (άγνωστο ακόμη το γιατί) ,  θα προστεθεί στη λίστα αργότερα, και εφ’ όσον επιμείνει να αρνείται ν’ αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ. Ασφαλώς ηγέτες όπως η πρόεδρος της Λιθουανίας  αναρωτήθηκαν για τον δισταγμό της ΕΕ να εγκρίνει άμεσα περισσότερα μέτρα και σκληρότερα για την περίπτωση του προέδρου της Λευκορωσίας.
«Η κατάσταση στη Λευκορωσία επιδεινώνεται, δήλωσε. Έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε συλλήψεις ανθρώπων, άνθρωποι οι οποίοι βασανίστηκαν », , προσθέτοντας ότι ο Λουκασένκο δεν είναι έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες με την κοινωνία των πολιτών. “Σε αυτήν την κατάσταση, νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα.”
Το ίδιο ερώτημα προκύπτει και από τις δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte  Να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της βρετανικής και της καναδικής κυβέρνησης για την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας αποκάλυψαν περισσότερο την καθυστέρηση της ΕΕ. Αυτήν την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού στον ίδιο τον Λουκασένκο .
«Οι άνθρωποι χάνουν πραγματικά υπομονή. Οι άνθρωποι πραγματικά δεν κατανοούν  αυτήν την πολιτική ομηρία », δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. σύμφωνα με πηγές του  Guardian …
Καθώς Τουρκία και Λευκορωσία βρέθηκαν χτες στο τραπέζι των συζητήσεων των ηγετών για να εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση της υποθέσεις αυτές ένα είναι το συμπέρασμα. Ότι σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ήτοι  την Νότια Ευρώπη   (βλέπε Ελλάδα και Κύπρο)  τα θέματα που αφορούν στην Βόρειο Ευρώπη αξιολογούνται ως κρισιμότερα έτσι ώστε να απαιτούν αυτά την πιο σκληρή γλώσσα και τις πιο άμεσες αποφάσεις. Έτσι η Ευρώπη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά την γλώσσα και το εργαλείο της Διπλωματίας για την σχέση της με την Τουρκία. Αφήνοντας βεβαίως στον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Αναστασιάδη την δύσκολη αποστολή να πείσουν τους Έλληνες και τους Κυπρίους για το σωστότερο των αποφάσεων αυτών. Καθότι είναι το ίδιο βέβαιο ότι κανείς από τους δύο λαούς δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί ως το καλύτερο το αποτέλεσμα όσον τους αφορά από την συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια συνάντηση που είχε ως κύριο πρώτο χαρακτηριστικό της την αναβλητικότητα..
Αυτό το πνεύμα   εξήγησε με την ανάλυση του  ο δημοσιογράφος Κωστής Τζερμιάς στο ραδιόφωνο του Politica 89,8, από τις Βρυξέλλες,  στην εκπομπή του Νίκου Παπαδάκη.

Ακούστε τον Κωστή Τζερμιά:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook