Κτηματολόγιο: Τα λάθη θα κοστίσουν ολόκληρες περιουσίες

Δημοσιεύτηκε στις 10/10/2019 17:32

Κτηματολόγιο: Τα λάθη θα κοστίσουν ολόκληρες περιουσίες

Για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε και τι πρέπει να προσέξουμε για το κτηματολόγιο, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων – Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Για τα λάθη που γίνονται στο κτηματολόγιο, μίλησε ο κ. Καλογιαννάκης, λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι τα πρώτα προγράμματα, είχαν κάποια λάθη. Ουσιαστικά υπάρχουν περιπτώσεις που τα όρια των ακινήτων δεν έχουν καταγραφεί σωστά, πράγμα που επηρεάζει διάφορα πράγματα. Υπάρχει βέβαια, μια διαδικασία που όλο αυτό μπορεί να διορθωθεί, απλά αργεί και έχει και ένα κόστος ως προς τον πολίτη. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι στις νέες περιοχές, στα ακίνητα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Για το Ηράκλειο τώρα, αφορά το κέντρο της πόλης και είναι σε εξέλιξη. Έχουν παράταση μέχρι 30 Οκτωβρίου».

«Καλό είναι, οι πολίτες, να ελέγχουν τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Να ξέρουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για να είναι έτοιμο αν χρειαστεί να γίνει κάποια μεταβίβαση, να το τσεκάρουν ξανά. Άρα είναι καλό να γίνεται ο έλεγχος για να ξέρουν τι γίνεται και στα ακίνητα. Θέλουμε να είναι μικρότερα τα λάθη. Στην ουσία, ο μελετητής που έκανε το κτηματολόγιο, πολλές φορές δεν πήγαινε να μετρήσει και να κάνει την τοπογράφηση, το έκανε φωτοδρομετρικά. Δεν καταλάβαινε με τον τρόπο αυτόν όμως, αν π.χ. υπήρχε κάποιο σπάσιμο στο οικόπεδο. Οπότε όταν δηλώθηκαν δεν είχαμε ένα εντελώς αξιόπιστο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Καλογιαννάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιαννάκη: «Σκεφτείτε πόσοι πάνε στα δικαστήρια για κτηματικές διαφορές. Μετά το κτηματολόγιο θα είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτεία αυτό το έχει αναγνωρίσει ως δικό μου και θα μαζευτούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να καταπατήσουν περιουσίες άλλων. Το κακό είναι ότι δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά, τι είναι όλο αυτό και πολλοί το βλέπουν ως νέο χαράτσι».

Το 2021, υπάρχει ένας στόχος, σύμφωνα με τον κ. Καλογιαννάκη, για να έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στο 95%. «Η εμπειρία δείχνει, ότι θα υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις. Το πρόβλημα στο κτηματολόγιο θα είναι στους δασικούς χάρτες, που έμμεσα επηρεάζει το επιχειρησιακό. Και δεν είναι μόνο τα ακίνητα που είναι σε δασικές περιοχές. Αν δεν είναι το 2021, η ολοκλήρωση θα είναι το 2022»

Για το θέμα της προθεσμίας, μίλησε ο κ. Καλογιαννάκης, λέγοντας: «Υπάρχει μια προθεσμία, αφού οριστικοποιηθεί η κάθε περιοχή, με τα παλιά προγράμματα 14 χρόνια. Αν σε 14 χρόνια δεν πας να το δηλώσεις ουσιαστικά πάνε στο Δημόσιο. Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή στην Μεσσαρά. Αν δεν πάνε μέχρι 30 Οκτωβρίου, να πάνε οπωσδήποτε μέχρι τέλος του χρόνου και να κάνουν τη δήλωση για να συμπεριληφθεί η δήλωση τους στην ανάρτηση. Θα υπάρξει ανάρτηση, τον επόμενο Οκτώβρη, όπου θα μπορεί ο κόσμος, αν αυτό που δήλωσε ισχύει με αυτό που προέκυψε».

Αν κάποιος υπερβεί το χρονικό διάστημα αυτό, μπορεί να το δηλώσει το ακίνητο αλλά η καλύτερη περίπτωση είναι να μην το έχει δηλώσει κάποιος άλλος που κάνει την διαδικασία πιο εύκολη. Αν κάποιος άλλος το έχει δηλώσει πρέπει να προσφύγουμε σε Δικαστήρια, και όπως είπε ο κ. Καλογιαννάκης: «Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει δικαστήριο και σε χρήμα και σε κόστος».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Καλογιαννάκη: