Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ: «Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί για τις τυχόν βλάβες απο τον εμβολιασμό»
Την πεποίθηση πως το κράτος οφείλει να εγγυηθεί για τις τυχόν βλάβες από τον εμβολιασμό, εξέφρασε ο Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ Αντώνης Καραμπατζός, μέσα από την συχνότητα του Politica 89,8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ σε νομικό άρθρο του, αναφέρθηκε στην βλάβη από εμβολιασμό και την κρατική αποζημίωση, όπου επισημαίνεται ποια είναι η κρατική ευθύνη για τυχόν αποζημίωση που θα ζητηθεί σε περίπτωση βλάβης από τον εμβολιασμό. Ως αφορμή για το άρθρο του κ. Καραμπατζό στάθηκε η περίπτωση του μικρού κοριτσιού που έκανε το εμβόλιο ιλαράς παρωτίτιδας και ερυθράς, όπου είναι μία υπόθεση που έρχεται από το παρελθόν, όμως συνέπεσε χρονικά με τα όσα βιώνουμε σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. «Η υπόθεση αυτή απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη περίπου 12 χρόνια. Είχε ασκηθεί αγωγή από την μητέρα του άτυχου κοριτσιού και τελικά μετά από μία πρώτη δικαίωση στο Πρωτοδικείο, εν συνεχεία ήρθε η απόρριψη της αγωγής στο Διοικητικό Εφετείο και στο τέλος η δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για μία πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου αλλά το ΣτΕ έκρινε ότι ο εμβολιασμός ήταν νόμιμος, αλλά παρόλα αυτά ως κοινωνία και πολιτεία φέρει μία ευθύνη να αποζημιώσει τον άτυχο συμπολίτη μας- το άτυχο κορίτσι».
Όπως τόνισε, το κράτος πρέπει να είναι πλάι στον συμπολίτη αναλαμβάνοντας τον εγγυητικό του ρόλο και να μην αφήσει κανένα μέλος της κοινωνίας πίσω. «Το κράτος στο πλαίσιο μίας εθνικής προσπάθειας προτρέπει ευθέως τους πολίτες να εμβολιαστούν. Κατά την προσωπική μου άποψη το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση, όπου έχουμε αναλάβει όλοι ένα κοινό εγχείρημα και συγχρόνως αναλαμβάνουμε το καθήκον να αποζημιώσουμε εκείνο το μέλος της κοινωνίας όπου μία στο εκατομμύριο θα εμφανίσει παρενέργειες και θα φύγει από την ζωή, χωρίς το άτομο να φέρει καμία ευθύνη. Ακόμα κι αν έχουμε αυτή την ατυχία, το κράτος πρέπει να είναι πλάι στον συμπολίτη μας αναλαμβάνοντας τον εγγυητικό του ρόλο και να μην αφήσει κανένα μέλος της κοινωνίας πίσω».
Για την προστασία που έχουν λάβει οι φαρμακευτικές εταιρίες, ο κ. Καραμπατζός δήλωσε «Η ανάληψη της εγγυητικής ευθύνης από την πλευρά των κρατών μελών της Ε.Ε έχει ως σκοπό να ωφελήσει όλους μας, καθώς αποσκοπεί να αντισταθμισθεί ο κίνδυνος έκθεσης αποζημιωτικές αξιώσεις που ανέλαβαν οι παρασκευαστές των εμβολίων λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που είχαν για την ανάπτυξη των εμβολίων. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται προστασία στην αναγκαία για όλο το κοινωνικό σύνολο φαρμακευτική καινοτομία».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην περίπτωση να επιβεβαιωθεί και νομικά η υποβολή υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες ομάδες, επισημαίνοντας ότι «Ο εμβολιασμός για συγκεκριμένες ομάδες ιδίως για τον δημόσιο τομέα, είναι σύμφωνος με το σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση με τα δικαιώματα του ανθρώπου, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει εξουσιαστική σχέση. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να τηρηθούν οι εγγυήσεις ουσιαστικές και διαδικαστικές ενός κράτους Δικαίου. Υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη όπου προβλέπεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία πρέπει να είναι επιεικώς αιτιολογημένη. Είναι πολύ σημαντικός συμβολισμός, ορισμένοι τομείς του δημοσίου να έχουν εμβολιαστεί και κυρίως αφορά το υγειονομικό προσωπικό της χώρας».
Μάλιστα, για το πως θα μπορούσαν να κινηθούν τα 5 περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα, που έχουν υποστεί τις σοβαρές παρενέργειες από τον εμβολιασμό τους, αναφέρθηκε ο κ. Καραμπατζός «Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ευθύνη του παραγωγού ελαττωματικών προϊόντων και υπάρχει η εγγυητική ευθύνη του κράτους . Επιλογές υπάρχουν απλά εξαρτάται κάθε φορά τα περιστατικά της συγκεκριμένης περίπτωσης».