Κ.Παναγιωτάκης-Eλαιουργός: «Πάγωσαν οι αγορές ελαιολάδου-Δύσκολο να διατηρηθούν οι τιμές πάνω απο 5,5 ευρώ»
Για τις αγορές στον χώρο του ελαιολάδου που “πάγωσαν” και τις τιμές που είναι δύσκολο να ξεπεράσουν τα 5,5 ευρώ μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο ελαιοπαραγωγός Κώστας Παναγιωτάκης.
Όπως επεσήμανε: «Συγκριτικά με πέρυσι είμαστε πανελλαδικά αυξημένοι σαν παραγωγή ελαιολάδου όπως και τοπικά το αντίστοιχο συμβαίνει. Η τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα μέχρι σήμερα. Ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές που υπήρχαν πέρυσι. Αυτό ήταν όμως κάτι που περιμέναμε λόγω αύξησης της παραγωγής στην Ισπανία. Αθήνα την περίοδο υπάρχει ένα πάγωμα στις αγορές. Οι τελευταίες τιμές που υπήρχαν πριν από το πάγωμα ήταν στα 5,5 με 6 ευρώ το κιλό. Στα 4 με 4,5 το περιμένουμε μελλοντικά.»
Για το σχετικό πάγωμα στις αγορές αυτές τις μέρες ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε: «Παραδοσιακά τέτοια περίοδο υπάρχει σχετική παύση τν αγορών. Είναι κάτι που συμβαίνει και για να πιέσουν τον παραγωγό οι έμποροι κι οι αγορές.»
Για την φετινή τιμή του ελαιολάδου με την περσινή ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως: «Πέρυσι η τιμή του ελαιολάδου είχε περάσει τα 10 ευρώ. Εκτιμώ πως φέτος τα πράγματα δεν είναι καλά, ειδικά αν η Ισπανία φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, δεν θα πάνε αρκετά καλά τα πράγματα σε ότι αφορά την τιμή. Προσωπικά θα ήμουν ικανοποιημένος στην τιμή του 5 και του 5,5 ευρώ το κιλό καθώς έτσι ο παραγωγός θα μπορέσει να έχει κι ένα μικρό κέρδος. Αν δούμε τις τιμές να καταρρέουν ίσως δεν καλυφθεί καν το κόστος παραγωγής κι αυτό θα είναι καταστροφικό. Γιατί οι βενζίνες, τα εργατικά, τα λιπάσματα, το ρεύμα, το νερό γιατί κάποιοι καλλιεργητές τις ποτίζουν και γενικά το κόστος παραγωγής είναι υψηλό κι αυξημένο. Αν λοιπόν το κόστος παραγωγής είναι στα 4 με 4,5 και η τιμή φτάσει στα 4 ευρώ η μείνει εκεί που είναι τώρα, τότε τα έσοδα για τον παραγωγό θα είναι ίσα βάρκα ίσα πανιά. Αν το δώσουμε πάνω από 4,5 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο τότε δεν θα έχουμε μπεί μέσα. Φέτος ξαναλέω η παραγωγή είναι αυξημένη καθώς και η ελαιοπεριεκτικότητα στον καρπό είναι πολύ μεγαλύτερη. Πέρυσι οι ποιότητες δεν ήταν τόσο καλές, σε σχέση με φέτος που οι ποιότητες ακόμα κι εκτός Κρήτης είναι αρκετά καλές.»
Για το αν έχει παρατηρήσει όλο και λιγότερους νέος κόσμος να σταματά να εργάζεται στον κλάδο της ελαιοκομίας ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε πως: «Υπάρχει μείωση ανθρώπινου δυναμικού. Οι περισσότεροι νέοι απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τον πρωτογενή τομέα.»