Κ.Κοτταρίδη – Καθηγήτρια Οικονομικών παν.Πειραιώς: «Ορθές οι στοχευμένες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ – Οι τράπεζες να εξορθολογήσουν τις χρεώσεις»

Δημοσιεύτηκε στις 05/12/2024 17:57

Κ.Κοτταρίδη – Καθηγήτρια Οικονομικών παν.Πειραιώς: «Ορθές οι στοχευμένες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ – Οι τράπεζες να εξορθολογήσουν τις χρεώσεις»

Για τις παρεμβάσεις στον ΦΠΑ κι υπό ποιες πτυχές τις θεωρεί ορθές αλλά και για τις τράπεζες που θεωρεί πως πρέπει να εξορθολογήσουν τις χρεώσεις τους, αλλά όχι να φορολογηθούν περαιτέρω, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Καθηγήτρια οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη.

Η κ. Κοτταρίδη αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΟΣΑ  σημειώνοντας πως: «Διαβάζοντας την έκθεση  αν κλείσω τα μάτια μου σε μια συνολική εικόνα που έχω από την έκθεση, αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο θα έλεγα ότι λέει ότι πρέπει να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις και πολύ στοχευμένες πολιτικές για να διορθώσουμε τις ανισότητες κι άρα να μην υπάρχει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ υψηλών εισοδημάτων και χαμηλών εισοδημάτων, γιατί περί αυτού πρόκειται συν του γεγονότος ότι κάνει πάρα πολλές αναφορές, σε θέματα υγείας και πράσινης μετάβασης. Η έκθεση για το ΦΠΑ λέει λοιπόν πως έχουμε ακόμα απώλειες από τα έσοδα που προέρχονται από το ΦΠΑ, παρόλο που έχουμε μεγάλους συντελεστές. Μάλιστα σε κάποιες δραστηριότητες, ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ, δεν μειώνει το χάσμα αλλά αντίθετα το διευρύνει το χάσμα υψηλώμισθων χαμηλόμισθων.  Η έκθεση λοιπόν προτείνει να βάζετε να φανούν οι συντελεστές αυτοί, ώστε να ευνοούνται και οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοεισοδηματίες αντί να μπαίνει ΦΠΑ εκεί που διευρύνεται το χάσμα.»

Για την πρόταση του Fat tax, και την πρόταση του ΟΟΣΑ που  προτείνει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, καθώς θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία, ως μεταρρύθμιση για την Ελλάδα, η κ. Κοτταρίδη αναφέρει: «Είναι κάτι που το βλέπω θετικά αν υπάρξει κι η σωστή πληροφόρηση στον κόσμο. Ναι πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε προϊόντα που είναι βαριά σε λιπαρά γιατί βλάπτουν την καρδιά και παθαίνουμε ανακοπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε άλλα πιο ακριβά προϊόντα.  Με την δική μου ανάγνωση, η έρευνα λέει να βάλουμε ΦΠΑ εκεί που θέλουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση των συγκεκριμένων, προϊόντων  γιατί τα συγκεκριμένα πράγματα είναι επιβλαβή,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τους κατευθύνουμε καθόλου σε ακριβότερα προϊόντα. Φέρνει παραδείγματα δηλαδή για πως  πρέπει να γίνουν στοχευμένες οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις για να είναι αποτελεσματικές και να μειωθούν οι ανισότητες.  Προφανώς εμείς εδώ στη δική μας τη χώρα πρέπει να κάνουμε τις δικές μας αναλύσεις για  το αν πράγματι δημιουργούνται αυτές οι ανισότητες και ποιους επιβαρύνουν και τι στοιχεία υπάρχουν και αν μπορούμε να το κάνουμε, ώστε με συγκεκριμένα αποτελέσματα να πάμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές. Επίσης, θα πρέπει να δούμε ολιστικά την έκθεση, γιατί έχει 2 σκέλη το ένα αφορά το τι πρέπει να πληρώνουμε σε φόρους, αλλά το άλλο το πως θα λειτουργήσουμε για να αυξηθούν τα εισοδήματα. Χρειάζεται λοιπόν πριν προβούμε στην οποιαδήποτε ενέργεια, να δούμε και πως θα αυξηθούν τα εισοδήματα. Είναι συνδυασμό των 2 . Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός. Θα πρέπει να δούμε πως θα αυξήσουμε τα έσοδα εφόσον είναι ακόμα χαμηλά, ωστόσο δεν απαγορεύει την μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα τροφίμων επειδή προτείνει αύξηση σε άλλα. Θα πρέπει να δούμε τα προβληματικά κομμάτια και σε αυτά να επέμβουμε χειρουργικά. Σε κάθε χώρα πρέπει να πάμε να δούμε συγκεκριμένα με τα δικά της χαρακτηριστικά, τι συμβαίνει.»

Για  την πρόταση του ΟΟΣΑ για μείωση του ορίου του αφορολόγητου κάτω από τα 10.000, η κ. Κοτταρίδη σημειώνει:  «Αν το δείτε από μόνο του αυτό θα σας πω όχι, αλλά δεν λέει μόνο αυτό. Σου λέει, πως  μπορώ να κάνω πιο προοδευτικό το φόρο, γιατί ο φόρος δεν είναι προοδευτικός και δεν μαζεύεις και έσοδα . Πρέπει να το δεις σε συνδυασμό με κάτι άλλο κι αυτό. Αν για παράδειγμα, μειώσεις το αφορολόγητο με δεδομένο ότι εδώ στην Ελλάδα το 61% είναι κάτω από 10.000 επομένως δεν πληρώνουνε κι επωμίζονται όλους τους άλλους φόρους οι υπόλοιποι, αν μειώσεις λοιπόν  το αφορολόγητο εκεί θα μπορούσες να βάλεις περισσότερους φορολογικούς συντελεστές και να είναι πιο ομαλή και η επιβάρυνση να είναι πιο ορθή στο κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο.»

Για την φορολόγηση των τραπεζών: «Η δική μου η σύσταση είναι ότι θα έπρεπε οι τράπεζες από μόνες τους να εξορθολογίσουν λίγο την πολιτική τους με τις προμήθειες . Θα έλεγα ότι οι τράπεζες πρέπει να δείξουν λίγο πιο ανθρώπινο πρόσωπο από μόνες τους. Καταλαβαίνω ότι προσπαθούν να διασφαλίσουν και να βγάλουν και τα σπασμένα μου, ας μου επιτραπεί, η  έκφραση των προηγούμενων χρόνων, αλλά αυτό δεν επιτρέπει το να επιβαρύνεται πάρα πολύ ο πολίτης σε σχέση με τις προμήθειες. Βλέπουμε, ότι όλες οι τράπεζες μειώνουν το προσωπικό τους, μειώνουν τα καταστήματά τους, όλα τα κάνουν ηλεκτρονικά μέσω της τεχνητής νοημοσύνης κι αυτό δυσκολεύει τον πολίτη. Θεωρώ ωστόσο πως δεν είμαστε ακόμα σε θέση για να φορολογήσουμε περαιτέρω τις τράπεζες. Σημειωτέων βέβαια, πως κι οι τράπεζες φορολογούνται με 22 + 9%. Είναι υψηλά τα κέρδη των τραπεζών, υπάρχει θέμα με την μακροχρόνια διαθεσιμότητα γι αυτό δεν μπορούμε να τις φορολογήσουμε περαιτέρω.»

Για την παραγωγική βάση της χώρας, η κ.Κοτταρίδη σημείωσε πως: «Έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο δεδομένων των συνθηκών και του σημείου στο οποίο βρεθήκαμε ως χώρα γιατί πραγματικά βρεθήκαμε στα τάρταρα, αλλά θα πρέπει να δούμε από δω και μετά και ίσως έχουμε αργήσει, να βελτιώσουμε και την παραγωγική μας βάση. Δεν βλέπω πώς έχει αλλάξει η παραγωγική βάση της χώρας, εγώ εντοπίζω το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία σε αυτό το κομμάτι κι αυτό πρέπει να δούμε.»