«Η υγεία μας ακριβαίνει – και οι γιατροί λιγοστεύουν»: Τι λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

«Το επίπεδο υγείας στην Ελλάδα έχει προβλήματα, αλλά δεν είναι κακό. Δεν ντρεπόμαστε για την ιατρική μας. Είμαστε περήφανοι». Με αυτά τα λόγια ξεκινά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος, στην εκπομπή του Νίκου Αγγελάκη, “Τα λέμε το απόγευμα”, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Σε μια συγκυρία που το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει στην επικαιρότητα όχι μόνο ως είδηση αλλά και ως προσωπικό βίωμα για χιλιάδες πολίτες, ο κ. Πατριανάκος μιλά με παρρησία και ευθύτητα για όσα πρέπει να γίνουν: «Για να μην διαταραχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στο μέλλον, σε βαθμό που να απειλείται, πρέπει να το φροντίσουμε από τώρα».
Εξηγεί ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι πλέον ο εξοπλισμός αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας. «Το σύστημα λειτουργεί με το φιλότιμο και με την αγάπη μας για την ιατρική και τον άνθρωπο. Αλλά αυτά θέλουν και κάποια βοήθεια για να προχωρήσουν». Όπως λέει χαρακτηριστικά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δέχεται τεράστιο αριθμό ασθενών – και με το ίδιο προσωπικό όπως πριν 20 χρόνια.
Η υπερεργασία και η έλλειψη στελέχωσης, ειδικά στη γραμματειακή υποστήριξη, δημιουργούν συνθήκες που δυσχεραίνουν καθημερινά το έργο των γιατρών. «Φανταστείτε τι επιπλέον χρόνος είναι για έναν γιατρό να κάνει και τη δουλειά διοικητικού υπαλλήλου…», επισημαίνει.
Στη συζήτηση μπαίνει και το φλέγον ζήτημα του brain drain: «Για να κρατήσεις το παιδί, πρέπει να του δώσεις οικονομικά και κυρίως εκπαιδευτικά κίνητρα. Όταν δεν έχεις χρόνο για εκπαίδευση, τα παιδιά φεύγουν. Είναι τόσο απλό».
Η εικόνα από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου και συνολικά της Κρήτης δεν διαφέρει: «Στο Βενιζέλειο η υποστελέχωση είναι ακόμα πιο έντονη. Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν, αλλά έχουν κι αυτά σοβαρές ελλείψεις».
Το ίδιο ισχύει και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που όπως υπογραμμίζει, είναι θεμέλιος λίθος του συστήματος υγείας αλλά δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη: «Εάν ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό, η προσέλευση στα νοσοκομεία δεν θα ήταν τόσο μεγάλη. Ο σκοπός είναι να μην φτάσουμε στο νοσοκομείο».
Όσο για τις παρεμβάσεις που κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, είναι συνεχείς, όπως λέει, αλλά συχνά μένουν στο επίπεδο των καλών προθέσεων: «Ό,τι παρέμβαση και να κάνεις, αν μένει μόνο στα λόγια, τότε πλέον δεν είναι παρέμβαση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».
Στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί, ο κ. Πατριανάκος αναλύει με νηφαλιότητα αλλά και ειλικρινή αγωνία για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα προβλήματα, τις δυνατότητες και –κυρίως– τις προϋποθέσεις για να υπάρξει αλλαγή. Γιατί όπως λέει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας υπάρχει για να μας θυμίζει πως πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας, για να μην γίνουμε ασθενείς”.