Η Νίκη Τρουλλινού μιλά για τη συγγραφή, τις βιβλιοθήκες και τον κόσμο των λέξεων – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2025 14:00

Η Νίκη Τρουλλινού μιλά για τη συγγραφή, τις βιβλιοθήκες και τον κόσμο των λέξεων – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

«Δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας, δεν ζω από αυτό. Δεν ξυπνάω το πρωί να πάρω το μολύβι. Πρέπει να μου έρθει. Να έχω την ανάγκη να το κάνω». Η Νίκη Τρουλλινού, συγγραφέας με πολυετή διαδρομή και αναγνωρισμένο έργο, μιλά με γνήσιο τρόπο για τη συγγραφή, για το τι σημαίνει να μετατρέπεις μια εικόνα, έναν άνθρωπο, ένα λουλούδι σε ιστορία. «Είναι μια διαδικασία επώδυνη αλλά αισιόδοξη, γιατί ζεις και το κάνεις. Είσαι ακόμα εδώ και το κάνεις».

Η Νίκη Τρουλλινού μίλησε στην εκπομπή “Όμορφη Μέρα” με τον Νίκο Αγγελάκη για την αξία του βιβλίου και της συγγραφής στη ζωή μας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Για εκείνη, η έμπνευση δεν έχει μία μόνο πηγή: «Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, μια παράγραφος, ένα λουλούδι που σου έχει μπει στο μυαλό. Και αυτό να φτιάξει μια ολόκληρη ιστορία».

Αλλά πέρα από το γράψιμο, η Νίκη Τρουλλινού παθιάζεται και με κάτι άλλο: Τις βιβλιοθήκες. «Είναι καημός. Πρέπει να δώσουμε βάρος στις βιβλιοθήκες. Να ανοίγουν με προγράμματα. Κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους. Έχουμε πρόβλημα με την επιθετικότητα, με την παραβατικότητα. Αν δεν υπάρχει βιβλίο, δεν γίνεται».

Αναφέρεται με θαυμασμό στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου: «Ένα στολίδι σε πανελλαδικό επίπεδο. Και να μην έχουμε προσωπικό; Είναι θησαυρός”. 

Σε έναν κόσμο που μετατρέπεται ψηφιακά με ιλιγγιώδη ρυθμό, η συγγραφέας υπερασπίζεται τη δύναμη του γραπτού λόγου: «Το βιβλίο δεν θα χαθεί. Και γι’ αυτό έχει σημασία να εξοικειώνεται ο άνθρωπος με το χαρτί. Ο γραπτός λόγος είναι ο πιο έγκυρος».

Και όταν τη ρωτούν αν την αγχώνει η κρίση του κοινού, απαντά: «Μ’ αρέσει να την ακούω, αλλά δεν με αγχώνει. Αντιμετωπίζομαι με σοβαρότητα από ένα ξεχωριστό κοινό, κι αυτό με χαροποιεί»

Η Νίκη Τρουλλινού γράφει γιατί το έχει ανάγκη. Μιλά για το βιβλίο σαν φως σε περιόδους σκοτεινές: «Είναι παρηγοριά στο πένθος, στις απώλειες, στις χαρές – τις μεγαλώνει”.

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook