Γιώργος Τομαδάκης: Να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Ελαιόλαδου

Δημοσιεύτηκε στις 03/12/2019 12:58

Γιώργος Τομαδάκης: Να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Ελαιόλαδου

Την αγωνία και την αγανάκτηση του για όσα συμβαίνουν στο νησί μας με την ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής εσοδείας των ελαιοκαλλιεργητών , εξέφρασε ο κ. Γιώργος Τομαδάκης από την περιοχή της Ιεράπετρας, όπου η ζημιά στην παραγωγή ξεπέρασε το 80%, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, στον politica 89.8.

Ο κ. Τομαδάκης που τυγχάνει και πρόεδρος  του Δικτύου οικοτεχνών Κρήτης, αλλά ξεκαθάρισε πως ομιλεί ως ένας βιοκαλλιεργητής, εξέφρασε την άποψη πως μόνο με την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ελαιόλαδου, του οποίου τις εντολές θα ακολουθούν όλοι πιστά, θα μπορέσει να σωθεί το Κρητικό ελαιόλαδο. Πρότεινε μάλιστα να κοπούν εντελώς οι πιστώσεις για την δακοκτονία αφού έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμεύουν με το τρόπο που γίνονται σήμερα.

Σε σχετικό άρθρο του αναφέρει: ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Δ(Ρ)ΑΚΟ:

Εξευτελιστικές τιμές, εκτεταμένες καταστροφές στον καρπό.
Σε μια καταστροφική χρονιά που ξεκίνησε με αυξημένη καρποφορία και που τελικά οι ελαιοκαλλιεργητές χάσαμε το 70% του εισοδήματος μας αναδεικνύονται οι παθογένειες του συστήματος παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης του ελαιολάδου:

  1. Αν και είχαμε προειδοποιηθεί από πρόπερσι (όταν εμφανίστηκαν αυξημένες οξύτητες) δεν λάβαμε τα μέτρα μας. Η εφετεινή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου οφείλεται σε μύκητα (γλοιοσπόριο) και ΟΧΙ στον δάκο. Αυτό δείχνουν ο χημικές αναλύσεις όπου οι σχετιζόμενες με το γλοιοσπόριο δείκτες , και όχι μόνον η οξύτητα, εμφανίζονται αυξημένοι.
  2. Οι αρμόδιες διευθύνσεις δεν έκαναν έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.Αλλά και την ύστατη στιγμή η λύση ήταν ΜΙΑ και μοναδική. Να να ανοίξουν άμεσα τα ελαιοτριβεία (πχ από 20/10) και να γίνει έκκληση στους παραγωγούς να ελαιοκομίσουν νωρίς! Αλλωστε όλος ο κόσμος το αγουρέλαιο επιζητεί. Αντί αυτού περίμεναν τον ψεκασμό για τον δάκο, που δεν έγινε ποτέ, και έδωσαν άδεια να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία μέσα Νοέμβρη. Δεν έλαβαν υπόψιν τους ούτε τα πρώτα σημάδια από τις πρώιμες συλλογές ελιάς σε άλλες περιοχές της Κρήτης και την Πελοπόννησο ούτε τις εκκλήσεις ειδικών. Αυτοί παρέμεναν στα γραφεία τους. Να δούμε αν θα υπάρξει τουλάχιστον μια συγγνώμη…υγ. Να δούμε αν επιτέλους θα αποζημιωθούμε μια φορά.
  3. Ορισμένοι παραγωγοί, όντας σε άγνοια, κυνηγούσαν τον δάκο με αλλεπάλληλους ψεκασμούς με δηλητήρια ξεπερνώντας τον επιτρεπόμενο αριθμό ανά καλλιεργητική περίοδο. Κατάφεραν δηλαδή ταυτοχρόνως να δηλητηριάσουν το περιβάλλον, να εθίσουν τον δάκο στα συγκεκριμένα σκευάσματα (θα το βρούμε μπροστά μας..) και να υποβαθμίσουν το προϊόν ακόμα περισσότερο. Υ.Γ. Ούτως ή άλλως δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι για υπολλειματικότητα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.
  4. ΟΛΟΙ είχαν βολευτεί. Οι παραγωγοί δεν ενδιαφέρονταν για την ποιότητα του προϊόντος (η διαφορά στην τιμή μικρή), οι ελαιοτριβείς το ίδιο, οι έμποροι οπωσδήποτε μια κι το κέρδος τους ήταν σίγουρο, οι γεωπόνοι εισέπρατταν από τα σκευάσματα, οι συνεταιρισμοί στον κόσμο τους, οι γραφειοκράτες του δημοσίου στον ύπνο της καρέκλας τους, …

ΟΛΑ ΚΑΛΑ! Κανείς δεν μιλά για Ποιότητα, για Τυποποίηση για Προώθηση, για Επώνυμο Προϊόν.

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.

Υ.Γ. Μην περιμένετε θαύματα εξ Ιταλίας. Οι,ήδη εξευτελιστικές, τιμές θα πέσουν 5-10% ακόμα. Καλύτερα να αφήσουμε τις ελιές να πέσουν (έτσι και αλλιώς ούτε τα εργατικά δεν βγαίνουν), καλύτερα να κάνουμε το λάδι σαπούνι παρά να υποκύψουμε ακόμα περισσότερο. Όποιος μπορεί ας αναζητήσει να προωθήσει το καλό ελαιόλαδο σε γνωστούς. Οποιαδήποτε άλλη λύση παρά να εξευτελίσουμε ο προϊόν μας…

Θα επανέλθουμε…

ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Ενας βιοκαλλιεργητής που κυνηγά τον υγιή καρπό από δένδρο σε δένδρο, που προσπαθεί να σέβεται το προϊόν του, πρώτα από όλα όμως τον εαυτό του.. Εφέτος ήταν μια ακόμα κακή χρονιά. Ας πάρουμε το μάθημα μας!

Ας ακούσουμε τον κ. Τομαδάκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook