Γιώργος Πιτσούλης: Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας σώζει ζωές και προσβλέπει στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Για το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης μίλησε στον Νίκο Αγγελάκη και την εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα υγείας κ. Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος τόνισε ότι, ενώ υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού, εντούτοις, έχει επέλθει μείωση των θανάτων εξαιτίας της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, στα οποία συμβάλλει επιτυχώς και η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Σύμφωνα με τον κύριο Πιτσούλη, η Μονάδα είναι εξοπλισμένη με ψηφιακό μαστογράφο, λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2007-2008 με μοναδικά διαστήματα διακοπής την περίοδο της πανδημίας και τις πολύ μικρές περιόδους αναβάθμισής της και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κινητή μονάδα εξετάζει περίπου 3.000 γυναίκες το χρόνο, που σημαίνει 20 γυναίκες και 80 συνολικά λήψεις την ημέρα. Τα θετικά αποτελέσματά της είναι αδιαμφισβήτητα δεδομένου ότι έχει συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και έχει σώσει δεκάδες γυναίκες ως σήμερα. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Πιτσούλη, ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι το αμέσως επόμενο όφελος από τη σωτηρία μιας ζωής είναι η παιδεία πρόληψης που δημιουργείται και η ευαισθητοποίηση.
Για τη διαδικασία ο κ. Πιτσούλης ανέφερε ότι συνεργάζονται στενά με κοινωνικούς φορείς όπως είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι ενορίες, τα εργατικά κέντρα και οι σύλλογοι γυναικών, ότι η διαδικασία είναι εύκολη και προσιτή, ότι η κινητή μονάδα εφαρμόζει διπλό σύστημα ελέγχου, ώστε να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στις γνωματεύσεις και ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί πρόβλημα ειδοποιείται εγκαίρως η πάσχουσα γυναίκα και παραπέμπεται σε περαιτέρω έλεγχο.
Μίλησε όμως και για τα σχέδια του για το μέλλον και ανακοίνωσε τρεις πολύ σημαντικές ειδήσεις. Πρώτον, ότι γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθεί η μονάδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ώστε να λειτουργεί με διπλή βάρδια, για να καλύψει την τεράστια ζήτηση που έχει. Δεύτερον, ότι σε συνεργασία με το ΙΤΕ συμμετέχουν ως μοναδικοί διαγωνιζόμενοι από την χώρα μας σε ένα διαγωνισμό για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο έργο της διάγνωσης, γεγονός που θα επιφέρει μία γενναία χρηματοδότηση της τάξης των 7 εκατομμυρίων αλλά το κυριότερο, θα επιφέρει επανάσταση στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Και τρίτον ότι η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά ένα πρόγραμμα παρέμβασης για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς για σοβαρά παιδοψυχολογικά θέματα με τίτλο “Υποστηρίζοντας την Εφηβεία”, που θα αποτελείται από τουλάχιστον πέντε θεματικές και θα επεκταθεί σε κάθε νομό του νησιού. Μάλιστα, η πρώτη παρέμβαση στο Ηράκλειο θα είναι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στην Ανδρόγεω με θέμα την κακοποίηση.
Ας ακούσουμε αναλυτικά τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας είπε: