Γιάννης Καλπούζος: “Βουτιά” στο μυθιστόρημα “Καλντερίμι” και αποκαλύψεις για νέο βιβλίο για την Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις 06/06/2023 15:50

Γιάννης Καλπούζος: “Βουτιά” στο μυθιστόρημα “Καλντερίμι” και αποκαλύψεις για νέο βιβλίο για την Κρήτη

Ένα ταξίδι στο παρελθόν με φόντο την Θεσσαλονίκη κάνει ο συγγραφέας του βιβλίου “Καλντερίμι, 99 χρόνια στη Σαλονίκη” ,αφηγείται ιστορίες που πλέκονται μεταξύ τους, σε μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος γίνεται την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, στις 20:00, στην Αίθουσα Συναυλιών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αναφερόμενος στο βιβλίο του ο Γιάννης Καλπούζος μίλησε στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη περιγράφοντας “το βιβλίο διαδραματίζεται από το 1867 μέχρι το 1919 πάντα στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινάει με μια απειλή ,δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Έχουν απαγάγει την κόρη του και απαιτούν ο γιος του να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Απαγωγή που θα φυτέψει το μίσος και θα γίνει σκοπός της ζωής του. Έτσι ξεκινάει το βιβλίο αλλά κάνει και ένα άλμα στο παρελθόν“.

Ο συγγραφές περιγράφοντας την υπόθεση του βιβλίου αναφέρθηκε στο ταξίδι στο παρελθόν και την ιστορία που επιτυγχάνεται μέσα από τις σελίδες του, ενώ για τους ήρωες το ζητούμενο είναι το κυνήγι της ευτυχίας η οποία γίνεται αντιληπτή για τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Μιλώντας για την σημερινή καθημερινότητα των Ελλήνων έκανε λόγο για “αισθητικό κατήφορο” που βιώνουμε και τόνισε ότι δυστυχώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των Ελλήνων διαβάζει ακόμα βιβλία, ενώ δεν υπάρχουν και πολλές εκπομπές για το βιβλίο όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
Χαρακτήρισε όμως ενθαρυντικό ότι στις 34 παρουσιάσεις βιβλίων του ανά τη χώρα μεγάλη ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Στα “σκαριά” βιβλίο για την Κρήτη
Ο συγγραφέας αποκάλυψε ακόμη ότι ενδεχομένως το επόμενο βιβλίο του να αφορά την Κρήτη αφού όπως σημείωσε: “ήδη ερευνώ για την Κρήτη για την εποχή του 1938-1940. Ακόμη είναι πολύ νωρίς. Για κάθε βιβλίο μου χρειάζομαι δύο χρόνια μελέτης και γραφής αλλά είμαι σε καλό δρόμο. Ο μύρων Μιχαηλίδης είναι εκείνος που μου φύτευσε την ιδέα , γιατί σκέφτηκα τρεις φορές να γράψω για την Κρήτη να γράψω σε άλλες εποχές, δεν μου βγήκε όπως ήθελα. Τώρα μέσα από κάποιες διηγήσεις έχω φτάσει και στον Κρουσώνα και σε άλλα μέρη για μαρτυρίες και διαβάζω και μελετώ πάρα πολύ”.