“Για πρώτη φορά η Τουρκία δεν έχει φίλους”

Δημοσιεύτηκε στις 21/06/2019 12:25

“Για πρώτη φορά η Τουρκία δεν έχει φίλους”

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μίλησε στον Politica 89,8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο επίθεσης της Αμερικής στο Ιράν.

“Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο”

Για το θέμα της επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν ο Νίκος Λυγερός σχολίασε:

“Το θέμα του Ιράν δεν είναι εύκολο. Για τους υδρογονάνθρακες το Ιράν καταλαβαίνει ότι πρέπει να ελέγξει τον Περσικό Κόλπο. Ο λόγος της ύπαρξης των προβλημάτων που υπάρχουν στον Περσικό Κόλπο ενισχύει τον προβληματισμό που υπάρχει και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η πηγή της πληροφόρησης για την υποτιθέμενη επίθεση στο Ιράν είναι μια πηγή κατά του Τράμπ. Σε κάθε περίπτωση και σε στρατηγικό επίπεδο είναι ένας πολύ καλός διπλωματικός τρόπος για να καταλάβει η άλλη χώρα ότι είναι αποφασισμένη και απλώς συγκρατιούνται. Αυτό σημαίνει ότι αν στο μέλλον υπάρξουν τρομοκρατικές ή πειρατικές επιθέσεις τότε θα απασφαλιστεί αυτή η πίεση. Είναι το τελευταίο καμπανάκι πριν πάει στο επόμενο βήμα. Αφού το άκουσε η διεθνής κοινότητα τώρα θα είμαστε έτοιμοι πως αν γίνει κάτι κατά των ΗΠΑ θα πούμε πως ναι είμαστε έτοιμοι. Αν γίνει από την άλλη πλευρά, θα πούμε πως αφού δεν υπήρξε προειδοποίηση τότε πως έγινε αυτή η κίνηση; Αν διαβάζετε τους ΝΥΤ δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να μην ασκείται κριτική κατά του Τραμπ από την μέρα που εξελέγη. Ειδικά τώρα που ο κύριος Τραμπ ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια για τις εκλογές του 2020.

Τώρα αν με ρωτάτε πως αυτό θα επηρεάσει την χώρα μας θα σας απαντούσα πως θα επηρεάσει αλλά το πρόσημο θα είναι μόνο θετικό. Το γεγονός ότι έχουμε προβλήματα στον Περσικό, ενισχύουν αυτά που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται ασφαλέστερη σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου”.

Η κρίσιμη σύνοδος κορυφής και τα αποτελέσματα που αναμένουν Ελλάδα και Κύπρος

“Έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά από την πλευρά της Κύπρου και υπάρχει ενίσχυση και από την Ελλάδα όμως είναι φυσιολογικό γιατί η Ελλάδα δεν είναι ηλίθια σε επίπεδο διπλωματίας αφού γνωρίζει ότι αυτό που συμβαίνει εκεί, μπορεί να συμβεί και εδώ. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μια αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία και αυτό σημαίνει ότι ενώ κλασσικά η Ευρώπη είναι πολύ χαλαρή σε αυτές τις αποφάσεις γιατί θέλει να κρατάει πολλαπλές ισορροπίες όμως βλέπει ότι αυτά που κάνει η Τουρκία με τους S-300 είναι απαράδεκτο. Και την ίδια άποψη έχουν οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία βλέπει ότι δεν παίρνει κανένας το μέρος της εν αντιθέσει με το παρελθόν που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί και από την πλευρά της Τουρκίας ότι “εδώ ξεπεράσαμε τα όρια”. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι Γαλλία και Ιταλία εμπλέκονται άμεσα στις δύο ΑΟΖ και αυτό το στοιχείο βοηθάει πολύ την προσέγγιση όπως και οι Αμερικανοί λόγω της Exonmobil.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από τους Ευρωπαίους. Εμείς θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να πάει λίγο πιο μακρυά από αυτά που κάνουμε εμείς. Αυτό που βλέπουμε όμως ταυτόχρονα είναι ότι αν εμείς το παίζουμε “πότε ελληνοτουρκική και πότε τουρκοκυπριακή φιλία και είμαστε σε ένα πλαίσιο ότι θα τα βρούμε” τότε γιατί περιμένουμε κάτι περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού της έχουμε δημιουργήσει τέτοια επίπεδα σύγχυσης;

Δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί όλα όσα βλέπουμε είναι προβλέψιμα και προγραμματισμένα. Όταν μιλάμε για το Καστελόριζο πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Πρώτον γιατί όταν μιλάμε για το Καστελόριζο μιλάμε για ένα σύμπλεγμα 14 νησιών, δεύτερον δεν μιλάμε για την Στρογγύλη που είναι πιο σημαντική και τρίτον όταν μιλάμε για την ΑΟΖ μιλάμε για μια ζώνη επαφής με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Αν η Τουρκία φέρει ένα γεωτρύπανο κοντά στο Καστελόριζο τότε παραμένει εντός τουρκικής ΑΟΖ. Κοντά στο Καστελόριζο δεν υπάρχουν καθόλου υδρογονάνθρακες άρα μιλάμε απλώς για άσκηση πίεσης. Η Αίγυπτος και η Λιβύη έχουν απορρίψει την Τουρκία με αποτέλεσμα να κάνει κινήσεις που αφορούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα που είναι πιο υποχωρητικές σε σχέση με τις δικές της κινήσεις.

Η ανησυχία ενισχύεται περισσότερο από τις δηλώσεις της Τουρκίας παρά από οποιαδήποτε κίνηση της. Οι Τούρκοι παίζουν επικοινωνιακά και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο. Όσοι πιστεύουν ότι η θέση μας είναι δύσκολη θα το πω με σκακιστικούς όρους ότι “πρώτα κοιτάζεις αν ο αντίπαλος σου είναι πιο χάλια από εσένα”.