Γ.Χαρίτος: «H Αθήνα αναζητά επικοινωνία με Ουάσινγκτον μέσω του Νετανιάχου -Το Ισραήλ θέλει την ηλεκτρική διασύνδεση, η Ελλάδα μπορεί;»

Για την επικοινωνία που αναζητά η Αθήνα με τις ΗΠΑ και τη νέα κυβέρνηση μέσω του Ισραήλ και του κ. Νετανιάχου, αλλά και για την ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ανώτερος Αναλυτής του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (Λευκωσία), αναλυτής του Alpha Κύπρου για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle Γαβριήλ Χαρίτος.
Για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο κ. Χαρίτος ανέφερε: «Το θέμα δεν εθίγη στη συνάντηση Νετανιάχου – Μητσοτάκη κι αυτό γιατί για το Ισραήλ το θέμα θεωρείται λήξαν. Το θέμα δεν εθίγη, όχι υπό την έννοια ότι δεν ενδιαφέρει, αλλά επειδή απομένει, η Αθήνα και η Λευκωσία να δουν πως θα συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα που έχει και για τους Ισραηλινούς κομβική σημασία. Το Ισραήλ, θέλει, μένει να δούμε αν μπορούν να το προχωρήσουν Ελλάδα και Κύπρος.»
Για τα σημεία που ξεχώρισε από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Χαρίτος υπογράμμισε πως: «Πολλές ήταν οι διαρροές που υπήρξαν στην Ελλάδα καμία δεν υπήρξε από πλευράς Ισραήλ. Ως ένα βαθμό, αυτό είναι και θέμα κουλτούρας. Εγώ θα σταθώ, στη δήθεν αυθόρμητη φράση με το που έγινε η συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη, ότι «στην Ελλάδα αλλάζετε την οικονομία της χώρας και το κάναμε κι εμείς», που κατ εμέ δείχνει πως υπάρχει και η οικονομική πτυχή αλλαγής για την ενέργεια και αλλαγής για την Άμυνα, ενώ το δεύτερο ζήτημα που ξεχώρισα ήταν το ενδεχόμενο ελληνοϊσραηλινής συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων. Γι αυτό άλλωστε και προβλέπω πως σύντομα θα έχουμε επίσκεψη στο Ισραήλ κι από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Δεν πρέπει σε αυτά να ξεχνάμε και τη νέα τάση της ΕΕ να ενισχύσει τον τομείς άμυνας και ασφάλειας. Αυτά λοιπόν, αποτελούν τρία στοιχεία που διαμορφώνουν τον απόηχο της συνάντησης.»
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτος, ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να φτιάξει τις σχέσεις της, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.