Γ. Παπαπροδρόμου: Διαρκής επικαιροποίηση της ατζέντας κυβερνοασφάλειας- Να αξιοποιηθούν οι νέοι επιστήμονες

Δημοσιεύτηκε στις 02/05/2023 16:06

Γ. Παπαπροδρόμου: Διαρκής επικαιροποίηση της ατζέντας κυβερνοασφάλειας- Να αξιοποιηθούν οι νέοι επιστήμονες
Η δυνατότητα καταγγελιών για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο (cybercrimes), κι όχι “ηλεκτρονικά εγκλήματα”, στην πλατφόρμα του gov είναι πλέον εφικτή και στα αγγλικά κι αυτό αποτελεί ένα βήμα εκσυγχρονισμού, τονίζει μέσα από την εκπομπή “Δημοσίως” του politica 89.8 ο κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου Αντιστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ – Δικαστικός Γραφολόγος ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος.
Φυσικά ο εμπλουτισμός περιπτώσεων μορφών κυβερνοεγκλημάτων όπως ο διαδικτυακός τζόγος, η διακίνηση φαρμάκων και ναρκωτικών στο διαδίκτυο, κι άλλες περιπτώσεις πρέπει να ενταχθούν στην δυνατότητα αναφοράς στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε επίσης στα “απατηλά μηνύματα σε κινητά και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο”
καθώς θα πρέπει να είναι καθημερινός και σχολαστικός έλεγχος σύντομων μηνυμάτων στο  κινητό και μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Ποια στοιχεία προσέχουμε και τι αποφεύγουμε;
Ως προς τον Αποστολέα (Sender): ελέγχουμε την διεύθυνση του  αποστολέα ή τον αριθμό του κινητού του αποστολέα
Ως προς τον Σύνδεσμο (Link): Τοποθετούμε τον δείκτη του ποντικιού  και ελέγχουμε για τυχόν συνδέσμους πριν κάνουμε οποιοδήποτε κλικ
Ως προ το Συνημμένο Αρχείο (Attachment): Αποφεύγουμε να  ανοίξουμε κάποιο συνημμένο αρχείο από μήνυμα από άτομο που δεν  γνωρίζουμε
Ως προς το περιεχόμενο Μηνύματος (Message): Ελέγχουμε  προσεκτικά το περιεχόμενο του μηνύματος και προσέχουμε για τυχόν  ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.
Η παραπάνω διαδικασία αποκαλείται και μέθοδος SLAM, από τα  αρχικά των λέξεων (Αποστολέας, Σύνδεσμος, Συνημμένο Αρχείο,  Μήνυμα) στην αγγλική γλώσσα και είναι ένα από τα μέτρα για την  αποφυγή της αλίευσης των δεδομένων.
Σημαντική επισήμανση από τον στρατηγό είναι πως η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες με αυτές τις ειδικότητες ώστε να επιλέγουν την παραμονή τους στην χώρα μας και με τις γνώσεις τους να βοηθήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος.

Ακούστε τον κ. Παπαπροδρόμου: