Γ. Παπαδάκης: «Θα ήμουν στον πλευρό Αρναουτάκη και χωρίς τη στήριξη της ΝΔ- Τυχόν υποψηφιότητα Κουράκη δεν θα διαταράξει την ενότητα που έχει επιτύχει ο Σταύρος»
O κ. Παπαδάκης, αναφέρθηκε στην πυρηνική ιατρική. Όπως επεσήμανε, πως: «Η πυρηνική ιατρική είναι μια κλασική ιατρική ειδικότητα, αναγνωρισμένη στην Ελλάδα από πολλές δεκαετίες. Σε γενικές γραμμές στην πυρηνική ιατρική χρησιμοποιούμε ραδιοφάρμακα τα οποία τα χορηγούμε σε κλινικό πεδίο σε ασθενείς προκειμένου να επιτύχουμε διάγνωση ή θεραπεία ή και τα 2 ταυτόχρονα και σε ερευνητικό πεδίο σε ζωικά μοντέλα νοσημάτων με σκοπό να αναπτύξουμε καινοτόμα γνωστικά εργαλεία, τα οποία θα επιτρέπουν έγκαιρη με υψηλή αποτελεσματικότητα και ακρίβεια ανίχνευση μιας νόσου, σε μοριακό επίπεδο. Αποτελεί ένα πάρα πολύ ισχυρό εργαλείο της επιστήμης στη μοντέρνα προσέγγιση της ιατρικής που είναι η ιατρική ακριβείας, δηλαδή μια θεραπεία να κόβεται και να ράβεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, ούτως ώστε να είναι όσο είναι περισσότερο εφικτό, πιο αποτελεσματική.»
Αναφέρθηκε στο βραβείο καλύτερης διεθνούς ανακοίνωσης για την Ελλάδα για το 2023 στο Συνέδριο της αμερικανικής εταιρείας πυρηνικής ιατρικής που έγινε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών που έλαβε επισημαίνοντας πως: «Για αρκετά χρόνια δούλευα στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια και συνεχίζω να έχω ενεργές συνεργασίες εκεί με τα εθνικά ινστιτούτα υγείας και τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια.. Είμαι μέλος της αμερικανικής εταιρείας πυρηνικής ιατρικής. Έτσι όπως συμβαίνει, να εξηγήσω για τους μη επαΐοντες στα επιστημονικά συνέδρια, υποβάλεις τις εργασίες σου, την ερευνητική σου δουλειά η οποία αξιολογείται, εάν εγκριθεί από τις οργανωτικές επιτροπές του Συνεδρίου γίνεται δεκτή προς παρουσίαση στο Συνέδριο κι από αυτές τις εργασίες που γίνονται δεκτές στα συνέδρια αυτά προς παρουσίαση αποσπούν βραβεύσεις. Η μια εργασία λοιπόν, στην οποία είχα την τιμή και την χαρά να ηγηθώ, μιας που αποτελεί αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με τα εθνικά ινστιτούτα υγείας, απέσπασε αυτή τη βράβευση και αυτό είναι μια τιμητική διάκριση που αφορά εμένα και όλους τους συνεργάτες μου. Η έρευνα αναφερόταν αναφέρεται σε μια σπάνια μορφή ιστιοκυττάρωσης είναι μια κακοήθεια του αίματος και αφορούσε στον ανδρικό υπογοναδισμό σε άνδρες ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια.»
Για το πόσο ικανοποιημένος είναι από την διείσδυση της πυρηνικής ιατρικής στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και για τους λόγους που στη χώρα μας δεν είναι στο επίπεδο που θα μπορούσε να είναι, ο κ. Παπαδάκης απαντά πως: «Η Ελλάδα στο πεδίο αυτό ακολουθεί λίγο τις εξελίξεις. Θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα τα πράγματα υπάρχουν διαρκώς καινούργια εγκεκριμένα ραδιοφάρμακα τα οποία στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ή έρχονται με καθυστέρηση. Θα μπορούσε να υπάρξει σίγουρα μια καλύτερη πραγματικότητα στη χώρα μας και δεν το περιορίζω μόνο στο δημόσιο χώρο. Σίγουρα η χώρα μας δεν βρίσκεται στο πεδίο της πυρηνικής ιατρικής, στην προμετωπίδα της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών εξελίξεων μολονότι θα μπορούσε να είναι. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη ισχυρών θεσμών η έλλειψη αξιοκρατίας, η έλλειψη διαφάνειας και αξιοποίησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων. Αν σε αυτό προσθέσεις κι ότι είμαστε μια μικρή αγορά, αυτή η πραγματικότητα κάνει αυτές τις κακοδαιμονίες ως ανάχωμα στην εξέλιξη.»
Για τους λόγους που επιστρέφει στην Κρήτη ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως: «Είχα την δυνατότητα να επιστρέψω και η δυνατότητα έγκειται σε μια επένδυση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ιδρύματος, του ΙΤΕ να υλοποιήσει μια πρωτοπόρα ερευνητική υποδομή, μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπου φιλοξενεί πολύ καινοτόμες απεικονιστικές τεχνολογίες για ερευνητικούς σκοπούς κι αυτή η δυνατότητα που προέκυψε ήταν η αφορμή για να επαναπατριστώ στην Κρήτη την οποία ασφαλώς κι αγαπώ πάρα πολύ και που νομίζω χωρίς διάθεση τοπικισμού ότι είναι από τις ομορφότερες γωνιές του κόσμου. Το ΙΤΕ είναι ένα κόσμημα για την Κρήτη και την Ελλάδα. Θέτει τη χώρα σε πρωτοπορία ερευνητικών δραστηριοτήτων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, διασφαλίζει από μόνο του τη χρηματοδότησή του σε μεγάλο βαθμό και φέρνει πόρους στη χώρα, αλλά πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, αποτελεί μια νησίδα, αριστείας καινοτομίας και ερευνητικής δραστηριότητας.»
Για την διασύνδεση του ΙΤΕ με την κοινωνία ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως: «Γίνονται δράσεις, όπως η βραδιά ερευνητή κι άλλες που έχουν στόχο την εξωστρέφεια και την επαφή του ιδρύματος με την τοπική κοινωνία. Σίγουρα όμως, στο πεδίο αυτό υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να περπατηθεί και πολλά, πολλά περισσότερα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Εγώ θεωρώ για παράδειγμα και θα το προτείνω στο δημόσιο διάλογο, θεωρώ εφόσον στην Κρήτη η οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, λάθος, μην υπάρχει ένα ερευνητικό ινστιτούτο οργανωμένο, το οποίο να κάνει συστηματική και εστιασμένη έρευνα για τον πρωτογενή τομέα. Εγώ προσωπικά θα θέσω στο στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης να πάψει να υπάρχει αυτό το κενό και να πραγματοποιηθεί εστιασμένη συστηματική έρευνα.»
Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του κ. Αρναουτάκη, τους λόγους που αποφάσισε να βάλει την υποψηφιότητα του στην τοπική αυτοδιοίκηση στο επίπεδο της Περιφέρειας κι όχι στο επίπεδο του Δήμου Ηρακλείου, σημειώνοντας πως: «Είμαι δίπλα στον Σταύρο Αρναουτάκη γιατί θεωρώ πως είναι ένας επιτυχημένος περιφερειάρχης και παρά την όποια κριτική που έχει δεχθεί, η επιτυχία και η μεγάλη του παρακαταθήκη, είναι ότι έχει καταφέρει να ενώσει την Κρήτη, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και εύκολο. Η Κρήτη είναι μια δύσκολη περιφέρεια με έντονους διαχωρισμούς τοπικισμούς ακόμα και σε περιοχές του ίδιου δήμου. Σε προσωπικό επίπεδο, καταθέτω τις γνώσεις μου σε ένα συγκεκριμένο πεδίο και την χρησιμότητά μου σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, να βοηθήσουμε την Κρήτη να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, να προσελκύσει πόρους. Σε επίπεδο έρευνας της χώρας, η Κρήτη, είναι ίσως η πιο ανεπτυγμένη περιφέρεια της χώρας. Εάν κάνεις κανονικοποίηση με βάση το πληθυσμό του νησιού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του νησιού και τα λοιπά ίσως είμαστε πιο μπροστά και από την Αττική. Υπάρχουν οι υποδομές ώστε να τεθεί η Κρήτη να γίνει ένας πόλος ερευνητικής δραστηριότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.»
Για το αν επέλεξε τον Στ. Αρναουτάκη επειδή κι ο κ. Αρναουτάκης έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπαδάκης προερχόμενος από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, απαντά πως: «Θα συστρατευόμουν και θα στήριζα, τον κ. Αρναουτάκη όποια κι αν ήταν η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε στήριξη από κανέναν κομματικό χώρο ή ακόμα κι αν είχε στήριξη από οποιοδήποτε άλλο κομματικό χώρο, θα συστρατευόμουν με το νυν Περιφερειάρχη. Η στράτευση μου με τον κ. Αρναουτάκη, την όποια άλλωστε και στο παρελθόν δημόσια είχα εκφράσει, αφορά το πρόσωπο του και την επιτυχημένη πορεία που έχει διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια στην περιφέρεια Κρήτης. Είναι μια πραγματικότητα, πως με την ηγεσία του Αρναουτάκη στην Κρήτη η Κρήτη έχει βελτιώσει πάρα πολλούς τομείς και αποτιμάται μόνο με θετικό πρόσωπο αυτή η παρουσία.»
Για το που θα πρέπει να επενδύσει η Κρήτη στα επόμενα χρόνια αλλά και για την ενότητα που δεν διακινδυνεύεται, ο κ. Παπαδάκης απαντά: «Η επόμενη δεκαετία θεωρώ πως είναι η δεκαετία της Κρήτης για 2 κύριους λόγους, λόγω του ΒΟΑΚ και λόγω του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Κοντά σε αυτά πρέπει να δει με σοβαρότητα και με συστηματικό τρόπο, την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση και των 2 πυλώνων της οικονομίας της και του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. Η έρευνα η επιστημονική κοινότητα μπορεί να έχει , καθοριστική και κομβική συμβολή με συγκεκριμένες Προτάσεις και με συγκεκριμένους τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτό το οποίο δεν πρέπει επ ουδενί να διαταραχθεί είναι αυτή η ενότητα και η ισόρροπη ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης με τη διοίκηση του κ. Αρναουτάκη, έχει καταφέρει να ενώσει και να αγκαλιάσει όλους τους κρητικούς ανεξαρτήτως πολιτικών χώρων κι αυτό νομίζω πως δεν πρέπει να χαθεί. Τυχόν υποψηφιότητα Κουράκη δεν θα διαταράξει την ενότητα που έχει επιτύχει ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι θεμιτή και ευπρόσδεκτη σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας και είναι και υγιές στο πεδίο της αυτοδιοίκησης να κατατίθενται και εναλλακτικές προτάσεις.»
Σε ότι αφορά το δήμο Ηρακλείου, ο κ. Παπαδάκης απαντά πως: «Νομίζω ότι ο Δήμος Ηρακλείου και η πόλη του Ηρακλείου αδικεί τον εαυτό της. Έχει αναπτυξιακές δυνατότητες και θα μπορούσε να έχει δώσει μια διαφορετική συνθήκη ζωής για τους πολίτες του Ηρακλείου. Το Ηράκλειο άλλαξε άρδην την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι σαν να σταμάτησε εκεί. Βρισκόμαστε όμως στο 2023 έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια και τίποτα έκτοτε ουσιαστικά μεγάλο δεν έχει συμβεί. Απαιτείται επιστράτευση λοιπόν όλων των αναπτυξιακών δυνάμεων της πόλης.»