Γ.Μανιάτης: «Υποχρεωμένοι να συζητάμε με τους Τούρκους αλλά αδιανόητο να μην απαντάμε στις προκλήσεις τους»
Την άποψη πως η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να μιλά με τους Τούρκους αλλά αδιανόητο να μην απαντά στις προκλήσεις τους, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελληνικής πλευράς να παγώσει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, από Σύρους πρόσφυγες κι αν η Ε.Ε. θεωρεί πλέον τη Συρία, ως χώρα ασφαλή, ο κ. Μανιάτης απαντά: «Θέλω να ελπίζω, πως οι αποφάσεις που πήρε το Υπουργείο εξωτερικών της χώρας μας είναι σωστές. Ωστόσο, έίναι προφανές, πως παρά τις όποιες αποφάσεις, παίρνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως απλοί λογικοί άνθρωποι, αντιλαμβανόμαστε, ότι η Συρία δεν μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι ασφαλής χώρα, ούτε για γυναίκες ούτε για παιδιά. Άρα υπάρχει ένα πρώτο θέμα εδώ, ανεξάρτητα πως το αντιμετωπίζουν τα Υπουργεία Εξωτερικών κι οι διάφορες κυβερνήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μιλούμε για μια χώρα με 18 εκ κατοίκους, από τους οποίους τα 17 εκ είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι μια χώρα η οποία λιμοκτονεί, μια χώρα με καταστροφές από το εμφύλιο που έχει προηγηθεί, είναι τις τάξης των 500 δις δολαρίων και μια χώρα που στο βορειονατολικό μέρος της που το ελέγχουν οι Κούρδοι, υπάρχουν και 12.000 κλεισμένοι στις φυλακές τις οποίες βομβαρδίζουν οι Τούρκοι, και κάνουν επίθεση οι σημερινοί κρατούντες γιατί είναι ομοϊδεάτες τους. Έχουμε μια σύνθεση πραγμάτων που δημιουργεί απίστευτες ανασφάλειες κι η Ευρώπη θα πρέπει σε αυτά να είναι δρών παράγοντας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί, να είναι μόνο η Τουρκία παράγοντας, πιθανόν η Αμερική εμμέσως και να απουσιάζει η Ε.Ε. με δεδομένο ότι η Τουρκία, έχει εκτεταμένα παράλια στην Μεσόγειο, καθώς θα υπάρξουν τεράστια κύματα μεταναστών. Ήδη έχει ξεκινήσει η επιστροφή όσων εκδιώχθηκαν από τη Συρία από το καθεστώς Άσαντ με την πτώση του. Να πω ακόμα, ότι το καθεστώς Άσαντ πρώτα έπεσε οικονομικά κι έπειτα στρατιωτικά.»
Για τον τρόπο που θα πρέπει να παρέμβει η Ε.Ε. ο κ. Μανιάτης αναφέρει πως: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει εκεί παρουσία στρατιωτική. Πρέπει να έχει όμως παρουσία σε 2 επίπεδα, πρώτον στο Οικονομικό και αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη το νέο καθεστώς στη Συρία και να είναι και παρούσα στο αν αυτοί οι τζιχαντιστές, θέλουν σε κάποιο βαθμό να ακολουθήσουν κάποιες βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Εκεί εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε . Εάν δεν είναι παρόν η Ευρώπη, οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στις μεσογειακές χώρες θα είναι πολλαπλάσια αρνητικές.»
Για τα ελληνοτουρκικά και το πως κινείται η Ελληνική εξωτερική πολιτική, ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει πως: «Το να συζητούμε με την Τουρκία, θεωρώ ότι είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Πρέπει να έχουμε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, σε επίπεδο Πρωθυπουργού, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο αρχηγών επιτελείων. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι δεν κάνεις σαφείς τις κόκκινες γραμμές σου. Ασφαλώς πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας εξ ίσου όμως πρέπει να είναι σαφές αυτό που ονομάζουμε ως κόκκινη εθνική γραμμή, ότι πρώτον, δεν συζητούμε ζητήματα κυριαρχίας, δηλαδή αποστρατικοποίηση, γαλάζιες πατρίδες, γκρίζες ζώνες. Η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε είναι η οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.»
Για το πως γίνεται να κάθεσαι στο τραπέζι με έναν εταίρο που έχει αμφισβητήσει τα πάντα, θέτοντας την αναθεώρηση όλων των διεθνών συνθηκών και επί ποιού πράγματος, ο κ. Μανιάτης απαντά: « Έχουμε ένα πρώτο μικρό κέρδος και θα σας πω που έχει κάνει λάθος κι η κυβέρνηση. Το αναμφισβήτητα θετικό είναι ότι εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχουμε παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων ή ζωνών διοικητικής ευθύνης της χώρας. Αυτό το καλό κλίμα είναι σχεδόν υποχρεωτικό όμως να το υλοποιήσει ο Πρόεδρος Εrdogun, και δεν αποτελεί προσωπική επιτυχία της κυβέρνησης, όπως επιχειρείται εκείνη να μας το παρουσιάσει, κι αυτό είναι γιατί ο κ. Ερντογάν, έχει πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα ενώ θέλει να μπει και στο παιχνίδι με τα F35 και την αναβάθμιση των F 16. Αυτά τον υποχρεώνουν α διατηρεί ήρεμα νερά με την Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα και τις δουλειές που ίδιος θέλει. Καλά κάνουμε και μιλάμε αλλά πολύ καλά θα κάνουμε να καταστήσουμε σαφές τις κόκκινες γραμμές μας. Επίσης δεν θα πρέπει να μεταφέρουμε κάποιο κλίμα υπεραισιοδοξίας ή πανηγυρισμό προς το εσωτερικό της χώρας του στυλ τι καλά που τα κάνουμε και τι ωραία που τα πηγαίνουμε με τον κ. Ερντογάν. Πρέπει να είμαστε πολύ σταθεροί σε αυτό που λέμε να το τονίσουμε σε όλες τις περιπτώσεις .Θεωρώ ακόμα πως πρέπει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα μεγάλα κόμματα τουλάχιστον να υπάρχει συνεννόηση. Είναι ακόμα αδιανόητο να μην απαντάμε στις προκλήσεις τους, εμένα δεν μου φτάνει πια το να επικαλούμαστε μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν γίνεται να μιλάμε για υπερβολές και αναθεωρητικές κινήσεις Τουρκίας και να σταματάμε εκεί. Εγώ θέλω και πρακτικές απαντήσεις επί του πεδίου στην Ελλάδα.»
Για τα δυτικά Βαλκάνια και το ρόλο που πρέπει να έχει η Ελλάδα, ο κ. Μανιάτης απάντησε: «Εγώ προσωπικά και το ΠΑΣΟΚ από το 2003 είμαστε σταθερά υπέρ της εισδοχής των δυτικών Βαλκανιών στην Ε.Ε. Είναι κάτι που συμφέρει τη χώρα, θέλουμε να γίνει και θα μειώσει σημαντικά, όλα τα σημεία συγκρούσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Ενώ λοιπόν όμως έχουμε αυτή τη στρατηγική και αυτή είναι η βούλησή μας και την έχουμε εκφράσει πολλαπλά, βλέπουμε τους γείτονες μας να μην σέβονται την δική μας εθνική στρατηγική. Από πλευράς Ελλάδας απαιτούμε αυτά που έχουν υπογράψει να τα σέβονται σε ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία. Σε ότι αφορά την Αλβανία, λυπάμαι να πω, πως ο Έντι Ράμα, μετά το πρώτο πανηγύρι που έκανε στο Γαλάτσι, έκανε δεύτερο πανηγύρι στη Θεσσαλονίκη. Άρα η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής και σταθερή στους στρατηγικούς στόχους, όμως να γίνεται αυτό με τέτοιο τρόπο που να μην αφαιρεί από την Ελλάδα την αποφασιστικότητα που πρέπει να δείχνει στους γείτονες, όταν αυτοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Και δυστυχώς η Ελλάδα δεν το κάνει αυτό. Δεν γίνεται να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, είτε από τους Σκοπιανούς είτε από τον Έντι Ράμα.»