Γ.Λυκοκάπης: «H Tουρκία εδραιώνεται ως μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή»

Δημοσιεύτηκε στις 10/12/2024 16:30

Γ.Λυκοκάπης: «H Tουρκία εδραιώνεται ως μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή»

Για την Τουρκία που εδραιώνεται ως μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Γιώργος Λυκοκάπης.

Για τους ηττημένους και τους νικητές από την πτώση του Άσαντ στην Συρία, ο κ. Λυκοκάπης, ανέφερε: «Ηττημένοι είναι η Ρωσία που έχασε ένα πιστό της σύμμαχο και διαπραγματεύεται να διατηρήσει τις βάσεις της, με το νέο καθεστώς. Ο μεγάλος χαμένος των εξελίξεων είναι το Ιραν που χάνει τον πάγιο σύμμαχο του, έχει απέναντι του μια Συρία εχθρική, ενώ παρακολουθεί και τις κινήσεις των κούρδων από την άλλη, αλλά και το Ισραήλ που προωθείται όλο και περισσότερο στη Συρία και θα έχει ένα διευρυμένο ρόλο στο Συριακό. Στους μεγάλους χαμένους, να πούμε πως είναι και η Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν. Κερδισμένη είναι η Τουρκία παρότι θα προτιμούσε τον Ασαντ, αλλά θα προτιμούσε, να τον έπαιρνε με τα νερά της. Γενικά, Ισραήλ και Τουρκία είναι οι μεγάλοι νικητές και θα υπάρξει μπραντ εφέρ για το ποιος από τους 2 θα έχει πιο διευρυμένο ρόλο στη Συρία. Στοίχημα της Τουρκίας πάντως, είναι να διατηρήσει επιρροή με τους τζιχαντιστές που έχουν κατακτήσει τη Δαμασκό.»

Για το μπράντ εφερ Τουρκίας – Ισραήλ, στη Συρία,  αλλά και τις ΗΠΑ, ο κ. Λυκοκάπης, επεσήμανε πως: «Σίγουρα οι ΗΠΑ, όσο κι αν εμφανίστηκαν αμέτοχες, προφανώς έχουν συμφέρον εμπλοκής. Ωστόσο συγκρούονται ουσιαστικά 2 σύμμαχοι της, από τη μία το Ισραήλ κι από την άλλη η Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει να απομακρύνει τους Κούρδους, από την Συρία, όσο γίνεται, αλλά μπορεί να υπερηφανευτεί ότι παίζει τεράστιο ρόλο στη Μέση Ανατολή, καθώς έχει αποτελέσματα αναίμακτα. Ο μόνος του φόβος είναι οι Κούρδοι που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη Συρία, έχουν βαρύ οπλισμό κι έχουν τη στήριξη της Δύσης. Το Ισραήλ από την άλλη, θέλει κι έχει πει ο κ. Νετανιάχου, ότι στοχεύει σε μια νέα Μέση Ανατολή.»

Για το ρόλο της Ελλάδας στο Συριακό: «Η Ελλάδα ακολουθεί τις εξελίξεις,  θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και η Ε.Ε. ωστόσο, ορθώς η χώρα μας, είπε πως θα πρέπει να διαμηνυθεί πως δεν γίνεται να δούμε μαζικό προσφυγικό ρεύμα Χριστιανικών μειονοτήτων. Νομίζω το ίδιο θα κάνει και η Ε.Ε.  Η Ελληνική διπλωματία πάντως, ως ένα βαθμό, έρχεται σε αδιέξοδο γιατί ενώ διαμηνύει ότι υπερασπίζεται το Διεθνές δίκαιο, στην συγκεκριμένη περίοδο, ως σύμμαχος του Ισραήλ που φαίνεται να καταπατά το Διεθνές δίκαιο και να μπαίνει στη Συρία,  οδηγεί την ελληνική διπλωματία σε μια αντίφαση, για την οποία όμως δεν μπορεί να κάνει και κάτι πρακτικά.»

Για την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, ο κ. Λυκοκάπης απαντά: «Η Τουρκία δηλώνει σε οποιοδήποτε επιδίωξη της, πλέον που αναβαθμίζεται κι ο ρόλος της στη Μέση Ανατολή,  δεν θα σταματήσει να μιλά με την χώρα μας, αλλά θα βάζει στο τραπέζι της συζήτησης, όχι ένα ζήτημα, αλλά πακέτο ζητημάτων. Δεν θα εγκαταλείψει δηλαδή, τις θέσεις της, θα λέει ότι δεν υπάρχει ένα ζήτημα υπάρχουν πολλά και θα θέτει θέματα πακέτο στο τραπέζι της συζήτησης. Η Ελλάδα από την άλλη θα συνεχίσει να επιδιώκει να κρατά χαμηλούς τόνους.»