Γ.Κουτσομύτης: «Ο Τσίπρας θα επιδιώξει να τεθεί επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Αριστεράς»
Την άποψη πως ο Αλέξης Τσίπρας, θα επιδιώξει να τεθεί επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.
Oπως επεσήμανε: «Ο κ. Τσίπρας, ενδεχομένως να αποφάσισε αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει την παραίτηση του, ενδεχομένως για να προλάβει κάποιες καταστάσεις. Ενδεχομένως ήθελε να προλάβει τις εσωστρέφειες και τις κακές εξελίξεις στο κόμμα του. Ο ίδιος ξέρει γιατί το ανακοίνωσε τώρα. Πάντως είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή η σημερινή. Μην ξεχνάμε πως μετράμε ήδη 15 χρόνια ηγεσίας του κ. Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια στιγμή που πρέπει να γίνει ένας απολογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και να δει πώς θα πορευτεί την επόμενη μέρα. Όσον αφορά την προσωπική πορεία του κυρίου Τσίπρα, πιστεύω ότι δεν θα αποχωρήσει από την πολιτική. Έχω κάνει εκτίμηση από το βράδυ της Κυριακής ότι θα διεκδικήσει την εκλογή του στην στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου έχει και αρκετές πιθανότητες να γίνει έχει μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της Αριστεράς και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ το μπαλάκι είναι στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξουν έναν νέο ηγέτη, ο οποίος θα προσπαθήσει να αναδιατάξει το κόμμα και να επαναπροσδιορίσει και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος που έχει περάσει από πολλές τρικυμίες. Επειδή, γνωρίζω την ανθρωπογεωγραφία της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος εκεί ο κύριος Τσίπρας και αυτό θα ήταν μια καλή πολιτικά λύση.»
Για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους στόχους του στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κουτσομύτης ανέφερε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν ότι βρισκόταν με το ένα πόδι στην βάρκα της ριζοσπαστικής αριστεράς και με το άλλο πόδι στην βάρκα της κεντροαριστεράς και τελικά δεν τα έκανε καλά ούτε στη μια βάρκα, ούτε στην άλλη και φυσικά έπεσε στο κενό με τα ανάλογα αποτελέσματα τα εκλογικά. Υπάρχουν διάφορες στάσεις, στάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια τάση η οποία θέλει να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής αριστεράς και να παλέψει σε αυτό το χώρο, υπάρχει μια άλλη τάση η οποία επιδιώκει την ώσμωση με τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, με όποια ηγεμονία και αν αυτή προκύψει, είτε του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε κάποιου άλλου σχήματος και υπάρχουν και διάφοροι πολιτικοί οι οποίοι έχουν τις δίκες τους σκέψεις. Όλα αυτά νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν να λέγονται και σοβαρό κόμμα. Να τα βάλουν στο τραπέζι, να συζητήσουν για το τι μπορεί να γίνει. Πάντως, κατά τη δική μου προσωπική άποψη, μπορεί να ρίχνουν το βάρος στο επίπεδο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Πιστεύω όμως αυτός ο χώρος, ενδείκνυται για ένα ευρύτερο, πεδίο συνεργασιών και δεν ενδείκνυνται για συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, γιατί οι δημοτικές περιφερειακές εκλογές έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν τοπικό χαρακτήρα. Τα τοπικά προβλήματα δεν μεταφράζονται, αυτούσια σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής.»
Για τα πιθανά ονόματα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουτσομύτης ανέφερε πως: «Υπάρχει η προσωπικότητα του κυρίου Σακελλαρίδη, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα τα προηγούμενα χρόνια και ο οποίος εμφανίστηκε μετά από χρόνια απουσίας στο χώρο χωρίς να έχει την φθορά που ακολούθησε σε άλλους υποψήφιους. Όμως, από τώρα δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το τι θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος. Πιστεύω θα υπάρξουν κάποιες ομαδοποιήσεις, αλλά δεν ξέρει κανείς ποιοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν εν μέσω μιας γενικής απογοήτευσης στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών. Θα δημιουργηθούν και οι διαφορές, Φράξιες και ομάδες μέσα στο κόμμα για το ποιον θα υποστηρίξει ο καθένας. Εκτός του Σακελλαρίδη, υπάρχουν πολλά ονόματα, όπως της κ. Δούρου, του κ. Τσακαλώτου, της κ. Αχτσιόγλου. Θα δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα. Θα έχει ενδιαφέρον, γιατί θυμίζω ότι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας, δεν είχε αντίπαλο και προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο να δούμε τις συγκρίσεις και πώς μπορεί να εκφραστεί το σώμα των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτή τη διαδικασία πιστεύω πως θα γίνει και μια πραγματική ενδοσκόπηση στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχει γίνει σοβαρή ενδοσκόπηση μέχρι στιγμής παρά τα όσα ακούγονται για τα ισχυρά ΜΜΕ της ΝΔ, την λάθος επιλογή της απλής αναλογικής και τα σενάρια περί σχέσης της ΝΔ μες τον λαό, μέσω του συνδρόμου Στοκχόλμης και άλλα. Το βασικό για μένα ζήτημα που πρέπει να δει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αν μπορεί ιδεολογικά να λειτουργήσει με ένα συγκροτημένο οικολογικό πρόγραμμα.»
Για το αν αυτές οι εξελίξεις οι εσωκομματικές στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν υπέρ της κυβέρνησης ο κ. Κουτσομύτης απαντά πως: «Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ένας εύκολος αντίπαλος αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά, οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν αρκετό χρόνο. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, η διαδικασία, άρα όντως η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, ωστόσο δεν νομίζω ότι θα της προσφέρει και κάτι, καθώς δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα περιμένουμε πρώτα να δούμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου εκεί πιστεύω θα γίνουν και πιο συγκεκριμένες οι εξαγγελίες για κάποια χρονοδιαγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια εκτίμηση για την πορεία που θα κινηθεί η κυβέρνηση.»
Για το αν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να γίνει ουσιαστικά ο κύριος αντιπολιτευτικός πόλος ο κ. Κουτσομύτης απαντά πως: «Για μένα θα κριθούν πολλά από την αντιπολίτευση που θα αποφασίσει να ασκήσει ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ. Εάν συνεχίσει να έχει έναν πλήρη αρνητισμό απέναντι σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκρυσμα για το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, αν κάνει μια συγκροτημένη αντιπολίτευση, δηλαδή να στηρίζει τα όποια θετικά και να κάνει τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στα όποια αρνητικά, θα έχει την ευκαιρία την οποία έχασε οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια να αποτελέσει τον άλλο πόλο.»