Γ. Καρούζος: “Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να το αποκαλύπτουν αμέσως”
Δυστυχώς, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τον στιγματισμό του φαινομένου, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η σεξουαλική παρενόχληση εξακολουθεί να υφίσταται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που την υφίστανται να την αποκαλύπτουν, ώστε να είναι εφικτή η δίωξη των δραστών και ο ηθικός στιγματισμός τους για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων. Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως τα άτομα που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι μόνο γυναίκες.
Ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος αναφέρθηκε για την σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον, μιλώντας για τους τρόπους που μπορεί να προστατευτεί το θύμα, μιλώντας στον Politica 89,8 και τον Νίκο Παπαδάκη.
“Με αφορμή την εργασία γίνεται μία επίθεση στο θύμα, προκειμένου αυτή την στιγμή να ικανοποιηθούν οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Θα πρέπει να διακρίνουμε την σεξουαλική παρενόχληση από το φλερτ. Επίσης θα πρέπει να διαχωριστεί η σεξουαλική παρενόχληση από το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία σχέση μεταξύ συναδέλφων, δηλαδή εφόσον υπάρχει συνέναιση του θύματος δεν μπορεί συσχετίσουν με σεξουαλική παρενόχληση” ανέφερε ο κ. Καρούζος συμπληρώνοντας ότι η σεξουαλική παρενόχληση έχει ως προϋπόθεση την μη συναίνεση του θύματος σε συμπεριφορές επικριτικές σεξουαλικού χαρακτήρα και προτιμήσεων”.
Για να προστατευτεί ένας εργαζόμενος που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματα που μπορεί να ασκήσει εντός πενταετίας. “Ο φυσικός δικαστής είναι αυτός που θα κρίνει αν έγινε κάτι και την συνέπεια που θα υποστεί ο δράστης. Ο εργαζόμενος μπορεί να κρατάει ένα ημερολόγιο γεγονότων και επεισοδίων σε σχέση με συμπεριφορές αυτού του χαρακτήρα, αποδεικτικά στοιχεία όσα μπορεί να βρει και σταδιακά εφόσον συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο δικηγόρο να αναφέρει στον προϊστάμενο εγγράφως τέτοιες συμπεριφορές και να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου καλείται εκπρόσωπος του συνήγορου του πολίτη. Αν δεν βγει άκρη, τότε υπάρχει η Δικαιοσύνη με προθεσμία 5 χρόνια να ασκήσει τα δικαιώματά του για μια προσβολή της προσωπικότητάς του”.