Ελαιόλαδο: Αυτοί είναι παράγοντες που οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα – Μειώνεται η ισπανική παραγωγή
Για την ποιότητα του ελαιολάδου και τους παράγοντες που την επηρεάζουν μίλησε σε εκδήλωση στην Μεσαρά ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ, Λευτέρης Αλυσσανδράκης.
Οι παράγοντες για ποιοτικό λάδι
Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη καθοριστικής σημασίας είναι ο τρόπος καλλιέργειας μέχρι και την αποθήκευση δηλαδή οι κινήσεις που έγιναν, ο χρόνος συγκομιδής αλλά και η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι το ελαιουργείο .
Όπως τόνισε “άρα ουσιαστικά όλοι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής του ελαιόλαδου συνεισφέρουν και στην ποιότητα αυτού. Ο παραγωγός τα πράγματα που θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ στο χωράφι είναι την φυτοπροστασία , να ακολουθούμε τις οδηγίες- έχουν χιλιοειπωθεί αλλά δεν τα ακολουθούν όλοι- χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα. Από εκεί και πέρα το πότε συγκομίζουμε τις ελιές- το στάδιο δηλαδή που βρίσκεται- πόσος χρόνο περνάει από τη στιγμή που θα συγκομιστεί μέχρι να πάει στο ελαιουργείο- αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Μέσα στο ελαιουργείο και κατά την αποθήκευση υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες δηλαδή υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν ώστε ένας πολύ καλός καρπός να δώσει ένα όχι καλό ελαιόλαδο…”.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί μείωση της παραγωγής
Ο κ.Αλυσσανδράκης αναφέρθηκε στη μείωση των βροχοπτώσεων λέγοντας ότι μακροπρόθεσμα αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο καθώς οι ελιές δεν απαιτούν πολύ πότισμα αλλά χρειάζονται ταυτόχρονα την άρδευση. Σημείωσε ακόμη ότι η ισπανική παραγωγή λαδιού είναι μειώνεται αλλά και ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η χώρα μας ενδέχεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Τόνισε δε ότι μπορεί η υψηλή τιμή του λαδιού να είναι ικανοποιητική, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμη.
Εκπαίδευση παραγωγών, τυποποιητών και εστιατόρων
Ο κ .Αλυσσανδράκης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για εκπαίδευση παραγωγών, ελαιουργών, τυποποιητών και ανθρώπων της εστίασης , για το ελαιόλαδο.