Ειρ. Χουδετσανάκη: “Δρομολογούμε βήματα προστασίας των τοπικών προϊόντων στην Ε.Ε.”
Προβληματισμό έχει προκαλέσει το ότι ισχυρές χώρες της ΕΕ και μεγάλες πολυεθνικές, εξομοιώνουν ή υποβαθμίζουν ελληνικά προϊόντα, προς τα θρεπτικά τους συστατικά και την επιστημονικά αποδεδειγμένη συμβολή τους στην προαγωγή της υγείας με τρόφιμα τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ένωσης AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, μιλώντας στον Politica 89,8 και τον Νίκο Παπαδάκη, το ελαιόλαδο, τα τυριά και το μέλι, τρία από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας μας, καθώς και άλλα παραδοσιακά εδέσματα μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αλγορίθμου που τα εξομοιώνει ή ακόμη και τα υποβαθμίζει.
Πρόκειται για το σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score, το οποίο εφαρμόζει η Γαλλία σε εθελοντική βάση στην αγορά της. Η χώρα αυτή, έχοντας συνάψει άτυπη συμμαχία με το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ισπανία, επιδιώκει το συγκεκριμένο μοντέλο να καθιερωθεί ως ενιαίο και υποχρεωτικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μάλιστα, επτά ισχυρές χώρες πιέζουν για την υιοθέτηση ως υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης το Nutri-Score.
Η κα. Χουδετσανάκη, τόνισε ότι δρομολογούνται βήματα προστασίας των τοπικών προϊόντων στην Ε.Ε., καθώς τα κατατάσσει σε πολύ χαμηλή κατηγορία, με αποτέλεσμα να αλλάζει όλος ο αγροδιατροφικός τομέας.
Να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αντιταχθεί σε αυτό το μοντέλο των επτά χωρών. Επίσης, μεγάλη κινητοποίηση κάνει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ενώ ήδη σύνδεσμοι όπως των Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, του Τυποποιημένου Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης έχουν παρέμβει δημόσια.