Δύσκολο καλοκαίρι: Έπεσε στο 26% η στάθμη του Αποσελέμη – Στο τέλος του χρόνου στο όριο ασφαλείας
Πέφτουν δραματικά οι στάθμες των φραγμάτων στην Κρήτη μετά τον άνυδρο χειμώνα και την ελάχιστα υποσχόμενη, σε επίπεδο βροχοπτώσεων, Άνοιξη με τον Οργανισμό Ανάπτυξη Κρήτης και τους αρμόδιους φορείς να καταστρώνουν σχέδια για τη διαχείριση του νερού.
Στο 26%το φράγμα
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλη Μαμαγκάκη που μίλησε στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” και την Φιλία Σαριδάκη για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί “η εικόνα δεν είναι καλή, το καταλαβαίνει ο κόσμος, ο χειμώνας δεν ήταν βαρύς. Με αυτές οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα , οι αρδεύσεις θέλουν καμιά εβδομάδα να επανέλθουν αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά αποθέματα, ανάλογα την εκμετάλλευση και τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο Αποσελέμης είναι στο 23% των δυνατοτήτων του , δηλαδή περίπου 6,7 εκατομμύρια όταν η χωρητικότητά είναι 25,3 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε πολύ χαμηλά αποθέματα σε σχέση με τον Αποσελέμη“, ενώ τόνισε ότι μόνο το Φράγμα των Ποταμών αποτελεί φέτος την εξαίρεση καθώς έχει υπερχειλίσει.
Νερό έως το τέλος του χρόνου
Όπως σημείωσε ακόμη ο κ.Μαμαγκάκης με τη στάθμη στην οποία βρίσκεται το φράγμα διασφαλίζεται νερό έως το τέλος του χρόνου, οπότε φτάνει στο όριο ασφαλείας του , ενώ ελπίδα όλων είναι ο επόμενος χειμώνας να “φέρει” περισσότερο υετό καθώς διαφορετικά δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Ήδη έχουν γίνει συνεννοήσεις με τις ΔΕΥΑ -καθώς μέσω του Αποσελέμη παρέχεται νερό σε 400.000 κατοίκους- ώστε να γίνει η διαχείριση του νερού κυρίως του κρίσιμους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη και ενεργοποιήθηκαν εφεδρείες μέσω των γεωτρήσεων οι οποίες όμως αποτελούν ακριβότερη λύση λόγω της τιμής του ρεύματος.
Για τις σοβαρές καταγγελίες για το Φράγμα Αποσελέμη
Σε ότι αφορά στις σοβαρές καταγγελίες για κακοδιαχείριση νερού από τους ΤΟΕΒ στο φράγμα Φανερωμένης, στις οποίες προέβη ο δήμαρχος Φαιστού, ο κ .Μαμαγκάκης τόνισε ότι δεν είναι αρμόδιος φορέας διαχείρισης ο ΟΑΚ, αλλά και ότι ο Οργανισμός παρακολουθεί το θέμα. Σημείωσε πάντως γενικότερα ότι ” δεν είμαστε ζούγκλα” και πως έχουν ξεπεραστεί οι εποχές όπου το ένα χωριό έκλεβε νερό από το άλλο, σημειώνοντας ότι απαιτείται ενιαία διαχείριση στην Κρήτη.
(φωτογραφία αρχείου)