Διονυσία Δασκάλου: Πώς οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συνεχίζουν και διαμορφώνουν το μέλλον της γνώσης και της επιστήμης στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 27/03/2025 09:00

Διονυσία Δασκάλου: Πώς οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συνεχίζουν και διαμορφώνουν το μέλλον της γνώσης και της επιστήμης στην Ελλάδα

Το νέο βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) στο Ηράκλειο δεν είναι απλώς ένας χώρος πώλησης βιβλίων. Είναι μια επιστροφή στις ρίζες, μια γέφυρα μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της πόλης. “Αισθανόμαστε πιο κοντά στις ρίζες μας”, δηλώνει η Διευθύντρια των ΠΕΚ, Διονυσία Δασκάλου, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Αγγελάκη, “Τα λέμε το απόγευμα” και τονίζοντας τη σημασία της φυσικής παρουσίας των Εκδόσεων στο κέντρο της πόλης, αλλά και τη σπουδαία παρουσία των Εκδόσεων στην ελληνική  κοινωνία και την επιστήμη. Η συνομιλία έγινε με αφορμή τα εγκαίνια του νέου βιβλιοπωλείου τους, στο κέντρο του Ηρακλείου (Αβέρωφ και Ζωγράφου), στο νεοαποκτηθέν νεοκλασικό κτήριο του ΙΤΕ (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή (28/3) και το βιβλιοπωλείο θα είναι ανοικτό από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.

Με περισσότερους από 850 τίτλους στο ενεργητικό τους, οι ΠΕΚ δεν ανταγωνίζονται τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία. “Η δουλειά μας είναι να δημιουργούμε το περιεχόμενο”, εξηγεί η κ. Δασκάλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ορόσημο στην πορεία τους υπήρξε “Η Κόμη της Βερενίκης” του αείμνηστου Γιώργου Γραμματικάκη, ένα βιβλίο που έχει ξεπεράσει τις 120.000 πωλήσεις. “Είναι συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους που θυμούνται την πρώτη κυκλοφορία του ή τις νεότερες γενιές που εξακολουθούν να το αγοράζουν και να το διαβάζουν“, αναφέρει.

Η εκλαΐκευση της επιστήμης αποτελεί βασικό άξονα των εκδόσεων. “Η εκλαΐκευση είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα. Πρέπει οι συγγραφείς να είναι χαρισματικοί, να κρατούν τον αναγνώστη με μια ελκυστική αφήγηση, ενώ ταυτόχρονα το περιεχόμενο να είναι επιστημονικά έγκυρο”, επισημαίνει η κ. Δασκάλου. Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης αποδεικνύεται από τίτλους όπως “Το Μηδέν, το Άπειρο και το Ζόρικο 13″ και “Το Φάντασμα της Όπερας”, που φέρνουν κοντά στο ευρύ κοινό την επιστημονική γνώση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορική αναδρομή στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, που ιδρύθηκαν το 1984. Η αρχική τους αποστολή ήταν η διάδοση της επιστημονικής γνώσης μέσω πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, αλλά σταδιακά εξελίχθηκαν σε έναν εκδοτικό οργανισμό με εθνική εμβέλεια. “Παλέψαμε να έχουμε έναν εθνικό χαρακτήρα από την αρχή”, τονίζει η κ. Δασκάλου, αναφερόμενη στη συνεργασία με ακαδημαϊκούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πορεία αυτή δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. “Δεν υπήρχε προηγούμενο πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου στην Ελλάδα με παρόμοιο εύρος. Επιπλέον, βρισκόμασταν στην Κρήτη, μακριά από το εκδοτικό κέντρο της Αθήνας”, σημειώνει η κ. Δασκάλου. Παρά τις δυσκολίες, οι εκδόσεις καθιερώθηκαν ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς επιστημονικού διαλόγου στη χώρα, διανέμοντας περίπου 130.000 αντίτυπα ετησίως.

Όσο για το μέλλον, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης δεν αγνοούν την τεχνολογική εξέλιξη. “Λέμε ναι στις νέες τεχνολογίες, ναι στα ψηφιακά και ηχητικά βιβλία, αλλά κάθε μορφή ανάγνωσης έχει τον δικό της ρόλο”, αναφέρει η κ. Δασκάλου, υποστηρίζοντας πως το έντυπο βιβλίο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Η συνέντευξη της κυρίας Δασκάλου αποτυπώνει την αφοσίωση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης στη διάδοση της γνώσης. Στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε περισσότερα για την ιστορία, τις προκλήσεις και το όραμα αυτού του μοναδικού εκδοτικού εγχειρήματος.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook