Δ.Τεμπονέρας: «Aποτύχαμε από το 2012 να αντιστοιχίσουμε το κόμμα μας με την κοινωνία – Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας δεν παραιτείται από τη μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών και καλούμε το ΠΑΣΟΚ»
Στην δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, στο να αντιστοιχήσει το εκλογικό με το κοινωνικό του προφίλ, στη νέα μεγάλη εκλογική μάχη που ακολουθεί και στην οποία ως κόμμα εξουσίας καλείται να έχει ανασυγκροτηθεί καλώντας μάλιστα για το καλό του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία προκειμένου ο εκλογικός χάρτης να μην ξαναβαφτεί μπλέ, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, το στέλεχος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας.
Για τις εθνικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν αλλά και τις αυτοδιοικητικές που ακολουθούν, φέρνοντας την αναγκαιότητα συνύπαρξης των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε πως: «Οι εθνικές εκλογές έγιναν σε ένα καμβά πολιτικό, που λίγο πολύ όπως διαμορφώθηκε είναι μια νέα δημοκρατία, η οποία είναι πανίσχυρη, δείχνει ήδη εμφανή σημάδια αλαζονείας. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σημείο πάνω σε αυτό τον καμβά είναι η ακροδεξιά, η οποία είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη και αρχίζει και διαμορφώνει, συνθήκες που δεν ταιριάζουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Νομίζω, ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ένα πανδημοκρατικό μέτωπο, μια πανδημοκρατική πανστρατιά η οποία θα κοιτάει προς 2 κατευθύνσεις, αφενός να στηθεί ένα πολιτικό ανάχωμα σε αυτό που ονομάζουμε ακροδεξιά το οποίο πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι και να τους πολεμήσουμε μέσα και έξω από τη βουλή, από την άλλη βεβαίως, επειδή ο δημοκρατικός χώρος, δεν μπορεί κατά την άποψη μου να έχει πολιτικό μέλλον, πρέπει να μπει σε διεργασίες προκειμένου να μην αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τη δεξιά να κυριαρχήσει πολιτικά και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν θέλουμε να έχουμε μια ανατροπή αυτού του αρνητικού συσχετισμού, νομίζω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να βρίσκονται σε μια τουλάχιστον συνεννόηση.»
Για την συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και για το αν υπάρχουν προοπτικές να γίνει κάτι τέτοιο, ο κ. Τεμπονέρας απαντά: «Είχαμε ξεκινήσει, διεργασίες και είχαμε απευθύνει ένα δημοκρατικό κάλεσμα σε φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξουν συνεργασίες. Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει σε μια σειρά από δήμους, σε όλη την Ελλάδα. Μετά και το αποτέλεσμα της Κυριακής, θεωρώ πως και σε κεντρικό επίπεδο θα πρέπει να δοθεί ένα τέτοιο σήμα στην κοινωνία, προκειμένου να υπάρξει ένας δημοκρατικός συναγερμός. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόλυση δεξιά και σε μια ακροδεξιά, η οποία πλέον είναι επίσης πολυπληθής, πολιτικός παράγοντας του τόπου. Εγώ δεν μπαίνω σε μία ουτε αναζήτησης ευθυνών, ούτε στο τι συνέβη μέχρι τώρα. Θα πρέπει όμως αυτονόητα όλοι να συμμερισθούν μια ανάγκη υπεράσπισης του δημοκρατικού κεντροαριστερού χώρου. Αν μπούμε σε μια διαδικασία, μικρομεγαλισμού, η αν μπούμε σε μια διαδικασία, κομματικής περιχαράκωσης, φοβάμαι ότι αυτό το οποίο συνέβη στις βουλευτικές εκλογές θα επεκταθεί και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Και αυτό όποιος έχει στοιχειώδη δημοκρατικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να το αφουγκραστεί, δεν είναι μια πρόταση σκοπιμότητας, είναι μια πρόταση αναγκαιότητας που αγγίζει νομίζω κάθε πολίτη, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει αυτό το βαθύ μπλέ και λίγο μαύρο. Αν θέλουμε λοιπόν μια αντίληψη που έχει να κάνει με την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους με τη συγκράτηση του εισοδήματος με τη συγκρότηση μη πελατειακού μη ρουσφετολογικού κράτους, αυτό θα πρέπει να το μεταφέρουμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση που είναι παράγοντας και ιμάντας πραγματικής πολιτικής. Νομίζω ότι αυτή η αντίληψη είναι μιας πρώτης τάξης, ευκαιρία να μη χαθεί κατά σε κατά τόπους νομούς και κατά τόπους Περιφέρειες. Άρα λοιπόν αυτή είναι η αντίληψη μου. Δεν νομίζω πως παραβιάζω ανοιχτές πόρτες. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη η διάσταση αυτή που βάζουμε, όχι μόνο λόγω του αποτελέσματος των εκλογών, αλλά πολύ απλά γιατί οι όμοροι πολιτικοί χώροι πρέπει να βρίσκονται σε ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης, επαναλαμβάνω όχι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας.»
Για το πόσο εύκολο είναι αυτό να συμβεί η συνεργασία στον Προοδευτικό χώρο: «Νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα αυτή την οποία εκφράζω και νομίζω ότι θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Έχει γίνει και τη δεκαετία του 90 συνεργασία σε δύσκολες συνθήκες, τότε μεταξύ του πάλαι ποτέ Συνασπισμού και του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες πλέον με βάση τις νέες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί για να υπάρξει μια αντίστοιχη συνεννόηση τώρα. Από κει και πέρα, βεβαίως αυτό θα πρέπει να έχει και ένα κεντρικό πολιτικό χρώμα. θα πρέπει τέλος πάντων να υπάρχει μια κεντρική αντίληψη αυτών των πραγμάτων. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, κερδισμένη θα είναι και πάλι η δεξιά παράταξη.»
Για το χρονοδιάγραμμα που έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο κ. Τεμπονέρας απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κόμμα εξουσίας, και ως κόμμα εξουσίας δεν παραιτείται από καμία πολιτική μάχη. Η πρώτη πολιτική μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών κι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι συγκροτημένοι προκειμένου να δώσουμε και τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και βεβαίως και μια άλλη τύπου εκλογική αναμέτρηση αυτή των ευρωεκλογών, που έχει διαφορετικό πολιτικό χρώμα να έχουμε βάλει τα θεμέλια για την οριστική ανασύνταξη του χώρου και τη διεκδίκηση της επανόδου σε κυβερνητικές θέσεις.»
Σχολίασε μάλιστα και το νέο κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα που το απαρτίζουν σημειώνοντας πως: « Η νέα κυβέρνηση, είναι μια κυβέρνηση που είναι ογκώδης, πολυπληθής, διευθετήσεων μια κυβέρνηση που απέχει πάρα πολύ από αυτό το έλεγε το 2019 ο κ. Μητσοτάκης, όταν έλεγε μικρό κι ευέλικτο σχήμα, μια κυβέρνηση στην οποία εντοπίζεται ανακύκλωση προσώπων με περιστρεφόμενες καρέκλες με ίδιες πολιτικές, με πολλά στελέχη ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής. Είναι μια κυβέρνηση με λίγο πεπαλαιωμένο, παρωχημένο ΠΑΣΟΚ, αρκετό ΛΑΟΣ και πολύ μα πάρα πολύ Κυριάκο Μητσοτάκη.»
Για τον Οδικό χάρτη που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πως θα κινηθούν πέρα από τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται ανέφερε πως: «Δεν θα σας κάνω ιδιαίτερα σοφότερους. Θα περιμένουμε να συνεδριάσουν τα όργανά μας προκειμένου να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί και να καταθέσουμε τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα φτάσει μέχρι το συνέδριο.»
Για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως: «Ήταν μία αποτυχία η οποία ξεκινάει εδώ και αρκετά χρόνια από την αρχή αυτού του ιστορικού κύκλου από το 2012, αδυναμία σύνδεσης, με βασικά κοινωνικά στρώματα και διείσδυση στους χώρους αυτούς, στην αυτοδιοίκηση στο συνδικαλισμό, στη νεολαία και στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη, όχι σε ένα μαζικό κόμμα με όρους εκλογικούς αλλά με όρους κοινωνικούς. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν καταφέραμε να προβλέψουμε, το κακό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Άρα το πρώτο μας μέλημα στα πλαίσια της ανασυγκρότησής μας είναι να δούμε το πώς θα διεισδύουμε σε κοινωνικούς χώρους. Δεν καταφέραμε να αντιστοιχήσουμε τον εκλογικό, με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.»