Δ.Μπατάκης: «Tα φάρμακα θα τα πληρώνουμε ακριβότερα το 2025 αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει αλλαγές»
Tην άποψη πως τα φάρμακα θα τα πληρώνουμε ακριβότερα το 2025 αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική για να μειωθούν οι δαπάνες, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο δρ Δημήτρης Μπατάκης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Εργαστήριο Αξιολόγησης Πολιτικών Τεχνολογιών & Συμπεριφορών Υγείας.
Ο κ. Μπατάκης, αναφέρθηκε στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2024 και υποστήριξε πως η κυβέρνηση με τις αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις αρχές 2025 κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα επεσήμανε πως: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλία για να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη , υπήρχαν αδυναμίες στο σύστημα και μια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 24. Η αγορά των φαρμάκων το 2024 διαμορφώθηκε στα 4,72 δις, από αυτά, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εισφέρει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, καθώς είτε επιλέχθηκαν σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται είτε επέλεξαν οι ίδιοι οι πολίτες να τα πληρώσουν. Ενώ, αξίζει να αναφερθεί πως από τα δε 3 δισ. ευρώ που καλείται να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, για το 2024, πάνω από τα μισά τα εισφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω εκπτώσεων και μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback). Γι αυτό κι εμείς υποστηρίζουμε πως υπάρχει μετακύληση της φαρμακευτικής δαπάνης στους πολίτες και πως πρέπει να υπάρξει κι ένας έλεγχος.Tα φάρμακα θα τα πληρώνουμε ακριβότερα το 2025 αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει αλλαγές κι αν δεν υπάρχει σοβαρή αξιολόγηση, των φαρμάκων που χορηγούνται και πόσο αποτελεσματικά είναι, τότε το φάρμακο θα είναι εμπόδιο για την λήψη του από την πλευρά των πολιτών.»
Για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, και πως θα επιτευχθεί ο κ. Μπατάκης σημείωσε πως: «Απαιτείται η Συλλογή και καταγραφή των δεδομένων. Πρέπει να υπάρξει σοβαρή αξιολόγηση, των φαρμάκων που χορηγούνται , όπως το πόσο αποτελεσματικό είναι κι ανάλογα να κριθεί αν χρειάζεται αυτό να λαμβάνεται από την πλευρά των ασθενών. Η πλήρης υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, αποτελούν ορθολογικούς τρόπους συγκράτησης της δαπάνης. Θα είναι καλό να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά να μην υπάρξουν εμπόδια στις θεραπείες των ασθενών.»