Δ.Καιρίδης: «Ενοχλητική η δουλικότητα της Ε.Ε απέναντί στον αναθεωρητισμό των Η.Π.Α-Οδεύουμε σε τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε»
Για μια Ε.Ε. που δεν απαντά, αλλά πολλές φορές συμπεριφέρεται με μια ενοχλητική δουλικότητα απέναντι στον αναθεωρητισμό των ΗΠΑ, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Καιρίδης, που εκτιμά πως η χώρα μας δεν πρέπει να εφυσυχάσει, καθώς βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές.
Ο κ. Καιρίδης, αναφέρθηκε στο τι σηματοδοτούν οι επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβαία, σημειώνοντας πως: Ο Πρωθυπουργός, δεν επέλεξε τυχαία να επισκεφθεί αυτά τα 2 κράτη. Η Αίγυπτος, έχει προβάδισμα, ιστορικά, είναι η γεωγραφία της, είναι ο πληθυσμός των 110 εκατομμυρίων είναι η ιστορία της, είναι όμως και μια χώρα σχετικά αποδυναμωμένη οικονομικά. Σήμερα ο Αλ Σίσι, βρίσκεται σε μεγάλη πίεση για αυτό κι έχει σημασία το ότι συμπληρώνεται αυτή η εξόρμηση του Πρωθυπουργού στον αραβικό κόσμο και στη Σαουδική Αραβία που δεν έχει αυτά τα προβλήματα, είναι πανίσχυρη οικονομικά, έχει μια δυναμική εξωτερική πολιτική. Ακόμα, αμφότερες χώρες, δεν θέλουν να δουν τη Δαμασκό να ελέγχεται από την Τουρκία και υπό αυτή την έννοια υπάρχει μια σύγκλιση συμφερόντων με την χώρα μας, στη βάση ενός άξονα σταθερότητάς και ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και αυτών των αραβικών χωρών. Σε αυτόν τον άξονα, σίγουρα κινείται και το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με την Τουρκία λόγω του συριακού.
Για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο κ. Καιρίδης, υπογραμμίζει πως: «Κοιτάξτε η Τουρκία αυτάρεσκα μιλάει για μια νίκη στο Συριακό. Ο Erdoğan είναι αλήθεια ότι επένδυσε στους αντάρτες και στην ανατροπή του Άσαντ και σήμερα θέλει να αξιοποιήσει να πούμε αυτή την ανατροπή. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα ούτε για την Τουρκία, όμως, διότι είναι γνωστές οι θέσεις των Αράβων, για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τους Τούρκους, για την τουρκική κατοχή την οποία δεν θέλουν. Υπάρχει αυτό και δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Υπάρχει ένα μεγάλο για την Τουρκία αγκάθι, αυτό του κουρδικού. Το τελευταίο που θέλει η Άγκυρα και φοβάται πάρα πολύ είναι να εγκαθιδρυθεί νέα αυτόνομη περιοχή στη Συρία, όπως έγινε με το ΙΡΑΚ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στο παρελθόν. Έχουμε μπει σε ένα αυξημένο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό που επιτείνεται κι από πλευράς ΗΠΑ με το νέο Πρόεδρο κι εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη.»
Ο κ. Καιρίδης, αναφέρθηκε και στον αναθεωρητισμό που επέδειξαν οι ΗΠΑ, με βάση τις δηλώσεις του κ. Τράμπ που φιλοδοξεί να προσαρτήσει τη Γροιλανδία αλλά και τον Καναδά, σημειώνοντας πως: «Βλέπουμε τις ΗΠΑ, να κάνουν με τη νέα ηγεσία, ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της Ευρώπης και του Καναδά από τον ίδιο τον ερχόμενο Πρόεδρο. Αναμφισβήτητα υπάρχουν ζητήματα εδώ. Εγώ θα ήθελα την Ευρώπη, να αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά, με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να απαντά σε τέτοιου τύπου προκλήσεις. Βλέπω μια δουλικότητα ενοχλητική και θα σας έλεγα και από ένα σημείο και μετά αντιπαραγωγική. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι άλλο πράγμα η ρητορική και άλλο πράγμα οι πράξεις. Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα από τις 20 Ιανουαρίου και μετά. Ο Τράμπ, πάντως φαίνεται να θέλει να υλοποιήσει όσα δήλωνε προεκλογικά. Οδεύουμε σε τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, δεν πρέπει να εφυσηχάσουμε και σαν χώρα. Θα πρέπει, να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, γιατί πέρα από τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού, πρέπει συνολικά το πολιτικό σύστημα και συνολικά η ελληνική κοινωνία να βγει από τους οποίους εφησυχασμούς κι από τις όποιες ολιγωρίες και χωρίς καθόλου κινδυνολογία να δει κατάμουτρα την αλήθεια. Χρειάζεται ως χώρα, να διεκδικήσουμε την εφαρμογή συμφωνηθέντων, με βάση το Διεθνές δίκαιο, γι αυτό παλεύουμε και για αυτό αναβαθμίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις, μας και γι αυτό αναβαθμίζουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας. Γι αυτό προσπαθούμε η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά, να αποκτήσει ένα κοινό Ταμείο Άμυνας και γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης, θα πάει στα πέρατα του κόσμου, για να προωθήσει αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη, που υπάρχει ένας εφησυχασμός.»