Β.Κεγκέρογλου: «Δεν υπήρξε σχέδιο, χρηματοδότηση και αποτελεσματικότητα μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου-Μόλις το 7% των φακέλων έχουν λάβει έγκριση»

Δημοσιεύτηκε στις 13/02/2025 17:30

Β.Κεγκέρογλου: «Δεν υπήρξε σχέδιο, χρηματοδότηση και αποτελεσματικότητα μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου-Μόλις το 7% των φακέλων έχουν λάβει έγκριση»

Για το 7% των φακέλων που έχουν λάβει έγκριση για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, αλλά και για την έλλειψη σχεδίου χρηματοδότησης κι αποτελεσματικότητας που εμποδίζουν την ανασυγκρότηση της περιοχής, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο κ. Κεγκέρογλου, αναφέρθηκε στη Σαντορίνη που βιώνει ότι βίωσε το Αρκαλοχώρι το 2021,ως προς τις σεισμικές δονήσεις, σημειώνοντας πως: «Ας προσπεράσουμε τις αντιστοιχίσεις, κι ας πάμε στα στοιχεία που μας δίνουν μια αισιοδοξία και σιγουριά. Να πω ότι και μετά της 27ης Σεπτεμβρίου, είχαμε για 1,5 χρόνο τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις. Ευχόμαστε, όλο αυτό που βιώνει ο Κυκλαδίτικος κόσμος μετά το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, να είναι μετασεισμοί.»

Για την αποκατάσταση των ακινήτων που επλήγησαν από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Κεγκέρογλου, ανέφερε: « Όταν έχουμε μια φυσική καταστροφή, οποιασδήποτε μορφής, δεν είναι έκτακτη ανάγκη μόνο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από οποιαδήποτε καταστροφή που σημαίνει πρώτα απ όλα ασφάλεια για τις ζωές των ανθρώπων,  σημαίνει πρόσβαση σε υποδομές σε κατοικίες, σε επιχειρήσεις κλπ, ή οποιαδήποτε άλλη προσωρινή παρέμβαση. Έκτακτη κατάσταση είναι κι η περίοδος της αποκατάστασης. Κι η περίοδος αποκατάστασης- ανασυγκρότησης μιας περιοχής είτε μικρής, είτε μεγάλης ή ακόμα μεγαλύτερης προκύπτει, ανάλογα με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι αρμόδιοι. Αν υπάρχει σχέδιο, εάν υπάρχει χρηματοδότηση του σχεδίου και αν υπάρχει  αποτελεσματικός μηχανισμός να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η αποκατάσταση μπορεί να προχωρήσει. Εδώ στην δική μας περίπτωση δεν υπήρξε σχέδιο, δεν υπήρξε χρηματοδότηση του συγκεκριμένου σχεδίου και βέβαια δεν συζητάμε για αποτελεσματικότητα.  Δεν γίνεται να έχουν δοθεί μόλις 220 άδειες στους 3000 φακέλους εδώ και 3,5 χρόνια, ή θα πρέπει να στελεχώσουν το ΤΑΕΦΚ ή θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα που λειτουργεί ο ΤΑΕΦΚ. Έκτός από αυτό τώρα, έχουμε πρόβλημα πολύ μεγάλο και με τις κατεδαφίσεις που αποτελούν βέβαια προϋπόθεση για την οικιστική ανασυγκρότηση των κτιρίων.  Η κατεδάφιση, των κόκκινων κτιρίων, που είχε βαλτώσει εδώ και καιρό ξεκίνησε και πάλι από χθες, καθώς δώσαμε την ευκαιρία σε 80 συμπολίτες μας, να υποβάλουν αίτημα για την έκδοση της άδειας οικοδομής. Δυστυχώς, όμως όταν έχουμε τέτοιες αργές διαδικασίες τα πράγματα δεν πάνε καλά.»

Για τα κτίρια που απομένουν να κατεδαφιστούν, ο κ. Κεκγέρογλου ανέφερε πως: «Έχουμε προχωρήσει σε 280 και 150 κατεδαφίσεις. Σε αυτά, αν βάλουμε  και τα 80 που θα κατεδαφιστούν τώρα, πάμε σε ένα σύνολο άλλων 230 κι απομένουν ακόμα περίπου 300, να κατεδαφιστούν. Από αυτά τα 300, μόλις σε 100 από αυτά,  δεν έχουν γίνει οι αιτήσεις για κατεδάφιση.  Για να προχωρήσουν όμως άμεσα οι κατεδαφίσεις και να ολοκληρωθούν εντός του 25, έχουμε ακόμα την ανάγκη μιας σημαντικής χρηματοδότησης

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook