Άρης Αλεξόπουλος: Η “γαλάζια” κυριαρχία και η μεγάλη αποχή – Πως εξηγείται το “φαινόμενο Αρναουτάκη”

Δημοσιεύτηκε στις 09/10/2023 15:28

Άρης Αλεξόπουλος: Η “γαλάζια” κυριαρχία και η μεγάλη αποχή – Πως εξηγείται το “φαινόμενο Αρναουτάκη”

Στον πήχη που τέθηκε ψηλά για τις Περιφερειακές εκλογές με την κυβέρνηση να προσδοκά να μετατραπεί ξανά γαλάζιος ο χάρτης, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Άρης Αλεξόπουλος .

Ήδη επτά από τις 13 Περιφέρειες κερδήθηκαν από υποστηριζόμενος από τη ΝΔ , υποψηφίους.

“Κυριαρχία της ΝΔ”
Μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη για το θέμα σημείωσε ο κ.Αλεξόπουλος πως “αν δούμε λίγο πιο προσεκτικά τους αριθμούς και να μην σταθούμε στο γεγονός ότι εφτά είναι λίγο πιο πάνω από τι μισό του 13, θα διαπιστώσουμε ότι οι άλλες περιφέρεις που θα κριθούν στο β’ γύρο στην ουσία είναι μια εσωτερική ,ανάμεσα στη ΝΔ, μάχη ανάμεσα σε αντάρτες της ΝΔ και αυτούς που είχαν το επίσημα χρίσμα. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν μόνο σε μια Περιφέρεια, αυτή της Θεσσαλίας, να περάσουν σε β’ γύρο. Άρα η ηγεμονία της ΝΔ πέρα από το συνολικό 13+ 13, δηλαδή να βάψουμε το χάρτη μπλε, παραμένει”.

Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι οι πληγέντες του Θεσσαλικού κάμπου επέλεξαν να ψηφίσουν ξανά τους τοπικούς άρχοντες και δεν εκφράστηκε ψήφος διαμαρτυρίας, με τον κ.Αλεξόπουλο να αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την τακτική αυτή στην κομματική στήριξη που είχαν οι υποψήφιοι.

Το “φαινόμενο Αρναουτάκη”
Περιγράφοντας τα υψηλά ποσοστά που κατέκτησε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη ο κ. Αλεξόπουλος έκανε λόγο για “συγκλονιστικό ποσοστό” λέγοντας ότι “για να κατανοηθεί από που προήλθαν τα ποσοστά θα πρέπει να αθροίσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και τον μισό ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει στο 78%, αλλά έχει και ένα 8% που το παίρνει από άλλα κόμματα”.
Αναφέρθηκε ακόμη στην επιλογή Δανέλλη για την Περιφέρεια που δεν στάθηκε, όπως είπε, αρκετή ισχυρή. Ευρύτερα δε για τον νέο πολιτικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, επισήμανε πως “δεν αρκεί ένα φρέσκο πρόσωπο για να φυσήξει ούριος άνεμος, εξηγώντας ότι δεν έχουμε δει ακόμη τον πολιτικό του λόγο”.

Πως εξηγείται η αποχή
Τα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν εμφανώς απογοητευτικά καθώς στην Κρήτη άγγιξαν το 55% , ενώ στην Αττική μόλις το 30%! Όπως ανέφερε ο κ.Αλεξόπουλος οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις έφεραν κόπωση, ενώ στις περιπτώσεις που υπήρξε δεδομένη εκλογή υποψηφίων, δεν κέντρισαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.