Από το μεσημέρι κι έπειτα η πλατφόρμα για την πάγια ρύθμιση των οφειλών

Δημοσιεύτηκε στις 26/02/2020 11:05

Από το μεσημέρι κι έπειτα η πλατφόρμα για την πάγια ρύθμιση των οφειλών

Από το μεσημέρι κι έπειτα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την πάγια ρύθμιση των έως 24 και έως 48 δόσεων για τις οφειλές προς την Εφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Δημήτρη Χριστοφοράκη που μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.

O Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης

Δεν πρόκειται για νέα πλατφόρμα, είναι μία πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί πάνω στην υφιστάμενη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μπορούν οι οφειλέτες να επιλέξουν αν θέλουν να ενταχθούν στις 24 ή στις 48 δόσεις.

Οι ηλικιωμένοι κι όσοι δεν χρησιμοποιούν e mail η δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα του taxisnet δεν μπορούν να λαμβάνουν τις ενημερωτικές ειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αποτέλεσμα, αρκετοί συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά και όσοι έχουν εντάξει τα χρέη τους στην ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019. Αντίθετα, όσοι εντάχθηκαν στις 12 – 24 δόσεις μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τη νέα πάγια ρύθμιση και να διπλασιάσουν τις δόσεις αποπληρωμής των οφειλών τους.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ.

Ποιες οφειλές αφορά η πάγια ρύθμιση

Οι οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν είναι:

– βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δόσεις οφειλών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση

– βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών που ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Για τον σκοπό αυτό ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 να δηλώνει:

– το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής),

– απαιτήσεις από τρίτους

– πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους εφόσον υφίστανται και

– το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του.

Οι δόσεις

Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις έκτακτες οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) οι οποίες ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον όρο ότι το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%.

Παραμένει η απειλή των κατασχέσεων

Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η εφορία δεν προχωράει στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν.

Όπως προκύπτει από τη σχετική διάταξη, στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

Επίσης, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας. Όπως τονίζεται, η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στην πάγια ρύθμιση να μην του χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον αυτός δεν έχει μεριμνήσει ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Δηλαδή ο οφειλέτης για να εξασφαλίσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο του είναι απαραίτητο για να πωλήσει ένα ακίνητό του, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα όπως, για παράδειγμα, να βάλει υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά του.

Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση δεν συνεπάγεται και αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν.

Όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Πρόεδρου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Δημήτρη Χριστοφοράκη στον Politica 89.8:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook