Αντιπεριφερειάρχης ενέργειας: «Έχουν αφήσει αχαρτογράφητη ενεργειακά την Κρήτη για να εγκρίνουν επενδύσεις μόνο μεγάλων συμφερόντων»
Για τον ενεργειακό χάρτη που λείπει από την Κρήτη αλλά και για τις επενδύσεις μεγάλων συμφερόντων που εγκρίνει η πολιτεία, χωρίς το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο και το Σχέδιο Φέρουσας Ικανότητας του νησιού, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.
Ειδικότερα επεσήμανε πως: «Εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης ζητούμε την Δίκαιη κατανομή του Ενεργειακού χώρου. Μέχρι το 2050 η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σταματήσει την καύση υδρογονανθράκων άρα να κλείσει και το εργοστάσιο στα Λινοπεράματα και τον Αθερινόλακκο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Ε.Ε. και υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση και Παγκοσμίως, για την αναστροφή της Κλιματικής Αλλαγής. Από κει και πέρα, η Κρήτη μας μέχρι το Καλοκαίρι θα έχει διασυνδεθεί με το καλώδιο Δαμάστα – Μέγαρα ενώ έχει ήδη διασυνδεθεί και με το καλώδιο που ξεκινά από τα Χανιά και μας συνδέει με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Επομένως η Κρήτη θα είναι ενεργειακά αυτάρκης. Ωστόσο, επειδή μπορεί να προκύψει κάποια δολιοφθορά στο καλώδιο, επειδή για τον οποιοδήποτε λόγο κάτι δεν λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει το κράτος να είναι προστατευμένο κι οι περιοχές της χώρας να έχουν εφεδρείες. Επομένως θα υπάρξουν κάποιες εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσουν ως εφεδρείες. Το πρόβλημα τώρα σε αυτό, έχει να κάνει με το ποιος θα κάνει την παραγωγή. Η Κρήτη, έχει τη δυνατότητα να παράξει αρκετά γκιγκα ώστε μην αντιμετωπίσει προβλήματα, ωστόσο πρέπει να υπάρξει από πλευράς Υπουργείου η μελέτη φέρουσας ικανότητας και το Ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ. Εκεί θα φανεί το πόσο και πως θα παράγει ρεύμα το νησί. Αν χρειάζεται 2 γίγα ή 2μιση με 3 θα πρέπει εκεί να γίνει μια μελέτη και να γίνει μια κατανομή του ενεργειακού χώρου. Εκεί είναι που έχει καλυφθεί κάποιος χώρος με την κυβέρνηση, να εγκρίνει επενδύσεις μόνο μεγάλων συμφερόντων χωρίς να δίδει την δυνατότητα σε άλλους να μπορούν να παράγουν κι εκείνοι ρεύμα, όπως πχ τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ή άλλες ενεργειακές κοινότητες. Η όλη συζήτηση δηλαδή, αφορά, το γιατί να μην μπορούν να πάρουν ενεργειακό χώρο για να παράξουν ενέργεια για τις ανάγκες τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ώστε να πάρουν κι ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά να έχει δεσμευτεί ο χώρος μόνο για τις μεγάλες εταιρίες. Αν το Υπουργείο, κάνει γνωστό το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την Ενέργεια αλλά και τη μελέτη Φέρουσας Ικανότητας, τότε θα μπορούμε κι εμείς να γνωρίζουμε μέχρι πόσο και πού θα δίνουμε ρεύμα. Ζητάμε ως περιφέρεια Κρήτης ένα ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ που να λεει ποιες εγκαταστάσεις θα γίνουν και που στο νησί μας κι έπειτα θα δούμε πόσα giga θα βγάλει με τη φέρουσα μελέτη ικανότητας, το νησί, ώστε να γίνει μετά από συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, ένας διάλογος για το ποιος και τι θα μπορεί να παράγει πέραν των μεγάλων εταιριών που από τα 2 γκίγκα έχουν καταλάβει ήδη το ένα γκίγκα. Κι οφείλουμε να εξετάζουμε τα δεδομένα αυτά ως Περιφέρεια, για να έχουμε επιχειρήματα απέναντι στο Υπουργείο. Εάν προβάλλουμε τη στείρα άρνηση δεν θα μας λάβει κανένας από το Υπουργείο υπόψιν του και θα πάει το όποιο Υπουργείο να χωροθετεί όπου θέλει. Εμείς πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και με τεκμηρίωση για να μας ακούνε και μας ακούνε.»