Αναγκαίες οι αλλαγές του Κλεισθένη ζήτημα κυβερνησιμότητας σε 239 Δήμους 

Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2019 13:59

Αναγκαίες οι αλλαγές του Κλεισθένη ζήτημα κυβερνησιμότητας σε 239 Δήμους 

Για τις αλλαγές στον εκλογικό Νόμο που έρχονται στη διοίκηση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και να ψηφιστεί εντός των ημερών από τη Βουλή στο πλαίσιο νομοσχεδίου μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρώην Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Το σκεπτικό του ΥΠ.ΕΣ. είναι να αποσυμφορηθεί η λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Η εξέλιξη όμως κάλλιστα μπορεί να εκληφθεί ως ευθεία παράκαμψη ή υποβάθμιση του ρόλου των κορυφαίων θεσμικών οργάνων των ΟΤΑ, που είναι τα συμβούλια. Έως τώρα σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη “τα δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια είχαν ισχυρό ρόλο, έμμεση νομιμοποίηση από τον λαό, αυτό θέλει κάπως να το περιορίσει η νέα κυβέρνηση”. 

“Ο Δήμαρχος αν δεν εξασφαλίζει έδρα από την οικονομική επιτροπή τότε θα χάνει έδρα η αντιπολίτευση για να έχει την πλειοψηφία της επιτροπής ο δήμαρχος και να διοικεί στο δημοτικό συμβούλιο, αυτή η απόφαση είναι λάθος και εγείρονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα” , σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη

“Ο νέος νόμος όπως επεσήμανε ο κ. Δοξαστάκης προβλέπει την δυνατότητα υποχρεωτικής σύμπραξης των δημοτικών παρατάξεων, όπου αν υπάρξει μία προγραμματική βάση που μπορούν να συμφωνήσουν για βασικά ζητήματα οι παρατάξεις αυτές είναι υγιές”. Ωστόσο η βασική τροποποίηση στον νόμο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ από την νέα κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη), οι οποίες λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό, όπως διατυπώνεται στη σχετική διάταξη της ρύθμισης, ενθαρρύνεται η συνεργασία τους κατά τρόπο αντίστοιχο με την κοινοβουλευτική διαδικασία (σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων).

“Αν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών η παράταξη νέου δημάρχου π.χ. δεν επιτυγχάνει να έχει πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τότε υποχρεωτικά αφαιρούνται μέλη από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου” σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη ο οποίος επισήμανε στην συνέχεια την δεύτερη αλλαγή που θα φέρει ο εκλογικός νόμος αναφέροντας πως ανατρέπει άρδην τα δεδομένα της κάλπης και της λαϊκής ετυμηγορίας εφόσον “επιβάλλεται η εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες) για να μπορεί  o δήμαρχος και ο περιφερειάρχης να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν”.

Ακούστε εδώ όσα είπε στην συνέντευξη του στον Politica 89.8 ο κ. Δοσξαστάκης

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook