Αλεξάνδρα Σπυριδάκη: Αντίστροφη μέτρηση για το Κτηματολόγιο

Δημοσιεύτηκε στις 03/03/2020 12:58

Αλεξάνδρα Σπυριδάκη: Αντίστροφη μέτρηση για το Κτηματολόγιο

Το θέμα της σύνταξης του εθνικού Κτηματολογίου εξακολουθεί να απασχολεί πολύ κόσμο και κυρίως όσους από την αρχή δεν φρόντισαν  να απευθυνθούν στους ειδικούς, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και σήμερα.

Ηδη για κάποιες περιοχές έχει ξεκινήσει το επόμενο στάδιο των προαναρτήσεων που βέβαια είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να το παρακολουθήσουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα για να μην βρεθούν στο μέλλον μπροστά σε άσκημες εκπλήξεις που θα τους στοιχίσουν χρόνο και χρήμα.

Η γνωστή  Δικηγόρος Αλεξάνδρα Σπυριδάκη, που χειρίζεται θέματα του Κτηματολογίου, μίλησε στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, στον politica 89.8 και αναφέρθηκε σε όλα τα νεότερα που με προσοχή θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους.

Ξεκινά λοιπόν η ανάρτηση στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας μολύβι, στυλό ή πληκτρολόγιο για να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη στην καταγραφή της περιουσίας τους.

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.

Η διαφορά με την προανάρτηση είναι ότι σε αυτό το στάδιο οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές γίνονται από αρμόδιες επιτροπές. Αυτό σημαίνει πως όσο προχωρούν τα στάδια της κτηματογράφησης τόσο μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για τους αμελείς ιδιοκτήτες.

Πρώτον: Να ελέγξουν αν τα στοιχεία τους είναι σωστά καταγεγραμμένα.

Δεύτερον: Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου.

Τρίτον: Να τσεκάρουν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.

Τέταρτον: Να ελέγξουν αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Πέμπτον: Να ελέγξουν εάν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά των υπολοίπων ιδιοκτητών. Και αυτό διότι ό,τι δεν καταγράφεται στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και καταλήγει – ύστερα από χρόνια – στο Δημόσιο.

Εκτον: Να δουν αν το οικόπεδό τους αποτυπώνεται σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.

Εβδομον: Να τσεκάρουν αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που έχει καταγραφεί και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι μέσα στα όρια της απόκλισης (τα όρια καταγράφονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος).

Ογδοον: Να δουν εάν είναι αριθμητικά σωστά καταγεγραμμένα τα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως για, π.χ., 10 ιδιοκτησίες θα πρέπει να υπάρχουν 10 κωδικοί ιδιοκτησίας.

Ενατον: Να ελέγξουν αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Δέκατον: Να δουν στο ειδικό έντυπο (το Α1) αν υπάρχουν παρατηρήσεις. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος των 35 ευρώ. Και αυτό διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.

Ακούμε την κ. Σπυριδάκη:

Προβλήματα στο γραφείο του Ηρακλείου

Πολλά προβλήματα όμως αντιμετωπίζει το γραφείο κτηματογράφησης στην Κρήτη, καθώς υπάρχει ένα γραφείο για όλο το Νομό καθώς πολλοί πολίτες ταλαιπωρούνται λόγω υποστελέχωσης.

Ο κ. Σταύρος Θεοδοσούλης

Δεν υπάρχει  το απαιτούμενο προσωπικό  στο γραφείο του κτηματολογίου στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κ. Σταύρου Θεοδοσούλη που κατήγγειλε πως: ” Τέσσερις μήνες τώρα μας παιδεύουν για να πάρει ΚΑΕΚ ένα κομμάτι οικόπεδο”.

Ακούμε τι είπε ο κ. Θεοδοσούλης: