Αχιλλέας Γραβάνης: Η επιστήμη πλέον έχει την ικανότητα να ελέγχει και να “γυρίζει πίσω” σοβαρά νοσήματα
Στον Νίκο Αγγελάκη και την εκπομπή «Τα λέμε το απόγευμα» μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης, με αφορμή την είδηση της επικείμενης μέσα στο έτος κυκλοφορίας 40 νέων φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρών νοσημάτων που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης, σύμφωνα με την VFA, τη γερμανική ένωση φαρμακευτικών εταιρειών.
Ο κ. Γραβάνης επεσήμανε ότι η πρόοδος που συντελείται σήμερα σε επίπεδο Κυτταρολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Νανοτεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται πλέον τα φάρμακα και έχουν δώσει στην επιστήμη την ικανότητα να ελέγχει και να “γυρίζει πίσω” νοσήματα. Αναφερόμενος στα νέα φάρμακα, είπε ότι πρόκειται για γονιδιακά ή κυτταρικά φάρμακα, εμβόλια και νανοσυσκευές που δημιουργούν νέα δεδομένα στην φαρμακολογία, διότι τα φάρμακα αυτά δε δρουν συμπτωματικά, αλλά στοχεύουν στη διόρθωση της βλάβης, με αποτέλεσμα να διορθώνουν τη νόσο και να διακόπτουν την ανάγκη της συνεχιζόμενης αγωγής. Για παράδειγμα, οι γονιδιακές θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα, να μπλοκάρουν την καρκινογένεση ή οι ανοσοκυτταρικές θεραπείες που μπορούν να αναγνωρίσουν για κάθε ασθενή χωριστά και να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε και στις νέες τεχνολογίες των εμβολίων και ειδικότερα στα εμβόλια mRNA που προκαλούν την ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού και μπορούν να δώσουν λύσεις σε σοβαρά ιογενή και λοιμώδη νοσήματα. Τα εμβόλια όπως είπε χαρακτηριστικά, δημιουργούνται πάνω σε νέες πλατφόρμες ανάπτυξης που επιφέρουν επίσης νέους σχεδιασμούς στις κλινικές δοκιμές και την κλινική αποτελεσματικότητα, δημιουργώντας νέα εμβόλια περισσότερο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά, γεγονός που προκύπτει και ως απόρροια της πίεσης που δέχθηκε η επιστήμη της ιατρικής και της φαρμακολογίας λόγω της πανδημίας covid19. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γραβάνης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σήμερα δοκιμάζονται δέκα νέα εμβόλια για σοβαρά ιογενή και λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμπλήρωσε ότι η κριτική που δέχθηκε η ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα για τα εμβόλια της πανδημίας ήταν αδικαιολόγητη επισημαίνοντας ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, δόθηκαν 20 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, γεγονός που μας επιτρέπει να ισχυριστούμε ότι σήμερα, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα είναι πιο καλά οπλισμένη για την πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.
Σε ότι αφορά τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ειδικότερα για το Αλτσχάιμερ που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα δεν υπάρχουν εξελίξεις στη φαρμακευτική του αντιμετώπιση από το 2002, ωστόσο δύο νέα φάρμακα αντισωμάτων προσδοκάται να αποτελέσουν πρόοδο στη θεραπεία του, ο κ. Γραβάνης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα νοσήματα για το οποίο απαιτείται ακόμα έρευνα, καθώς δεν μπορούν ακόμα να σχεδιαστούν θεραπείες που διορθώνουν το νόσημα, αλλά φαρμακευτικές αγωγές που αντιμετωπίζουν τη νόσο μόνο στα πρώιμα στάδια της, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν τη διασπορά της. Ο δρόμος όμως, είπε χαρακτηριστικά, είναι πλέον πιο δραστήριος και εύκολος για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών δρόμων.
Κλείνοντας, ο κ. Γραβάνης ανέφερε ότι τα νέα φάρμακα είναι ιδιαίτερα ακριβά τώρα στην αρχή, επειδή το κόστος παραγωγής και διάθεσης είναι πολύ υψηλό και επεσήμανε ότι η πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να τα χρηματοδοτήσει, προκειμένου να είναι προσβάσιμα στον κόσμο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει και το γεγονός ότι χρειάζεται και η συνεισφορά της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας που οφείλει να χορηγεί με φειδώ και υπευθυνότητα τα φάρμακα, ώστε να μειωθεί το κόστος τους, αφού η ζήτηση αυξάνει τις τιμές.
Ακούστε τι είπε: