A.Πιστόλας: «Μετά τις αυτοδιοικητικές ανατροπές, οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό της επόμενης 10ετίας»
Την άποψη πως οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό της επόμενης 10ετίας, καθώς το εκλογικό τους αποτέλεσμα θα δείξει ποια θα είναι η τύχη της κεντροαριστεράς στην χώρα μας, μετά και τις ανατροπές που είδαμε χθες, όπου η ΝΔ, έχασε 5 Περιφέρειες και τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς Απόστολος Πιστόλας.
Για την ήττα του κ. Μπακογιάννη σε επίπεδο δήμου Αθηναίων ο κ. Πιστόλας ανέφερε: «Είχε το βάρος της φθοράς λόγω του μεγάλου περιπάτου. Από ναυαρχίδα αποτέλεσε το ναύαγιο του. Είχαμε έναν Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έχει μια τοποθέτηση στην εκλογική αγορά, η οποία είναι μακριά από τη συντηρητική φάση της νέας δημοκρατίας. Αυτό είναι το δεδομένο και βρήκε απέναντί του έναν υποψήφιο, ο οποίος φάνηκε και μέσω του ντιμπέιτ, στο οποίο συμφώνησε ο κύριος Μπακογιάννης, ότι είναι σοβαρός. Βρέθηκε δηλαδή μια σοβαρή εναλλακτική με κεντροαριστερό πρόσημο. Οι ψηφοφόροι της μιας βραδιάς, που είναι ειδικές κατηγορίες, δηλαδή όσοι έχουν κεντροαριστερά αισθήματα αλλά ψηφίζουν υποψήφιο της νέας δημοκρατίας, έλλειψη εναλλακτικής , βρήκαν τελικά μια αξιόπιστη λύση που είναι πιο κοντά σε εκείνον στην δεύτερη κάλπη. Έπειδή ο μπακογιάννης είναι μακριά από τη συντηρητική βάση της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο των Αθηναίων, δεν μπορούσε να βγάλει τις άμυνες εκείνες ώστε να τον κρατήσουν πάνω από το 50%. Θεωρώ πως οι δεξιοί απείχαν.»
Για το αν ήταν, λάθος να δεχτεί ντιμπέιτ ο κ. Μπακογιάννης ο κ. Πιστόλας απαντά πως: Αν ο κ. Μπακογιάννης είχε στοιχεία με τα οποία προσπαθούσε να ανακόψει την πορεία του κ. Δούκα, ελπίζοντας να υποπέσει σε κάποιο σφάλμα, τότε ορθώς πήγε. Αν είχε στοιχεία της πρώτης Κυριακής και δέχθηκε να πάει σε ντιμπέιτ τότε κακώς πήγε, διότι μέσα από το ντιμπέιτ φάνηκε το κύρος του κ. Δούκα, κι ότι ο κ. Δούκας, αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πιστόλας επεσήμανε πως: «Κοιτάξτε, πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δω τον κύριο Ανδρουλάκη ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να μπορεί να βρεθεί με το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τραπέζι με τον κύριο Κασσελάκη και να να συμφωνήσουν γιατί αυτό προϋποθέτει ότι είτε ένας από τους 2 είτε και οι 2 θα κάνουν πίσω. Ποιος θα είναι αρχηγός σε αυτό το εγχείρημα, τι θα αφήγημα θα έχει αυτό το εγχείρημα, θα είναι μια σύγχρονη αριστερά σαν αυτό που θέλει ο κ. Κασσελάκης, ή ένα πιο Βαλκάνιο στυλ, σαν αυτό που υιοθετεί ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν λέω όχι, όμως αυτές οι συζητήσεις για να τελεσφορήσουν χρειάζεται να ξεκινήσουν από τα βασικά. Νομίζω ότι θα πάμε στη μάχη των ευρωεκλογών ως ξεχωριστές οντότητες ως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κι από εκεί και πέρα θα δούμε τι εξελίξεις θα φέρει και το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι ευρωεκλογές αυτές θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό στην επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Θα δούμε πως πάνε τα πράγματα στην κεντροαριστέρά.»
Για το δήμο Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως: Με βάση τα στοιχεία που έχω από τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι οι θετικές γνώμες για το έργο του κ. Ζέρβα, δεν ξεπερνούσαν το 25%, οπότε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει. Δεν έχω εικόνα για το τι έργο έκανε ή τι δεν έκανε. Έχω όμως την εικόνα ότι η αντίληψη του κόσμου της Θεσσαλονίκης, είναι ότι ο κ. Ζέρβας δεν έκανε έργο.
Για τους στόχους της ΝΔ σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών και για το αν επέδειξε αλαζονεία ο κ. Πιστόλας επεσήμανε πως: «Από τη μία όταν έχεις 12 στις 13, δηλαδή σου μένει να πάρεις μια Περιφέρεια κι όταν έχεις 3 στους 3 δήμους, εννοείται ότι πάντα ζητάς το καλύτερο σε κάθε εκλογική αναμέτρησης. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν, είναι ότι κομματικοποίησαν αυτό το 13+3 και πάει σε δεύτερο γύρο, στον πρώτο γύρο πας καλά γιατί συσπειρώνεις, όταν πας στο δεύτερο γύρο δημιουργείς μια συσπείρωση απέναντι σου. Σαν κόμμα η ΝΔ δεν είναι ένα κόμμα 40 40κάτι%, δεν είναι όμως ένα κόμμα που να μπορεί από μόνο του να μαζέψει το 50%. Κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν μπορεί να μαζέψει μόνο του το 50%.»
Για την ήττα του κ. Αγοραστού, ο κ. Πιστόλας σημείωσε πως: «Η Θεσσαλία είχε 15χρόνια τον ίδιο Περιφερειάρχη. Δεύτερον, είχαμε τις πλημμύρες. Τρίτον, η επικοινωνιακή διαχείριση, των πλημμυρών δεν ήταν καλή και τέταρτον νομίζω και σημαντικό ήταν ότι την πρώτη Κυριακή, ο κ. Αγοραστός, ανέβηκε ψηλά γιατί είχαμε πολλούς ψήφους που ο κάθε πολίτης ψήφισε τον φίλο του, τον συγγενή του, τον γνωστό του, αυτό δεν υπάρχει στην 2η Κυριακή. Οπότε έτσι έχασε 50.000 ψήφους. Ρόλο έπαιξε σε αυτό και η κομματικοποίηση, δηλαδή ότι είχαμε παρέλαση στελεχών για να τον στηρίξουν, ενώ από την άλλη ο κύριος Κουρέτας δεν ήθελε να ανέβουν πάνω στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξουν.»
Για το αν σημειώθηκε ρωγμή στην ΝΔ ο κ. Πιστόλας σημειώνει πως: «Οι περισσότερες Περιφέρειες χάθηκαν από αντάρτες. Αυτό μου λέει ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είπαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε κάναμε κυρίαρχο του παιχνιδιού γιατί είσαι ο καλύτερος, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι θα ακολουθούμε τυφλά την κάθε σου επιλογή. Στην Περιφέρεια οι πολίτες θέλησαν κάποιον άλλον, επέλεξαν κάποιον άλλο.»