Α. Πιστόλας: «Η στρατηγική τη ΝΔ είναι αυτοδυναμία über alles , ενώ του ΣΥΡΙΖΑ θολή συνεργασία»

Δημοσιεύτηκε στις 17/05/2023 21:02

Α. Πιστόλας: «Η στρατηγική τη ΝΔ είναι αυτοδυναμία über alles , ενώ του ΣΥΡΙΖΑ θολή συνεργασία»

Τα διάφορα εκλογικά σενάρια ανέλυσε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα ο πολιτικός αναλυτής Απόστολος Πιστόλας εκφράζοντας την άποψη πως: «Η στρατηγική τη ΝΔ είναι αυτοδυναμία über alles , ενώ του ΣΥΡΙΖΑ θολή συνεργασία»

Ο κ. Πιστόλας σχολίασε τα κυβερνητικά σενάρια, επισημαίνοντας πως:«Η όλη κουβέντα έφυγε από την ουσία σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης και περιστράφηκε γύρω από το ποιος θα κάνει η μάνα. Είναι επομένως λογικό να έχει χαθεί και μπερδευτεί λίγο κι ο ψηφοφόρος. Τρία είναι τα σενάρια, το βασικό είναι ότι θα πάμε σε δεύτερη κάλπη. Υπάρχει ένα σενάριο, όπου ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του κ. Βελόπουλου και του κ. Βαρουφάκη είναι κοντά και βγάζουνε πάνω από 150 βουλευτές κατά πάσα πιθανότητα στην πρώτη κάλπη και οι 4. Βάζω και τον κ. Βελόπουλο, από το Debate και μετά. Αλλά και από το γεγονός ότι σε πρόσφατη ερώτηση που δέχθηκε αυτή την περίοδο, απέφυγε να τοποθετήσει τον εαυτό του στα δεξιά. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να βρίσκονται χαμηλά στην κάλπη και ο κ. Βελόπουλος και ο κ. Βαρουφάκης να έχει και το ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό που δεν θα είναι πολύ καλό, δηλαδή γύρω στο 10-11% και να υπάρχει μια σχετική διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που θα δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί ή έχει πιθανότητα να πιεστεί πολύ στο δεύτερη κάλπη. Άρα υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή συνθήκες όπου σε μια δεύτερη κάλπη ο κύριος Βαρουφάκης, ο κύριος Βελόπουλος δεν μπαίνουν στη Βουλή, ή κινδυνεύουν να μπουν στη Βουλή, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να είναι, για παράδειγμα τέταρτο κόμμα, μπορούμε ενδεχομένως να δούμε μια συμμαχία των 4. Αλλά αν έρθουν αυτές οι συνθήκες και πάμε σε μια συνεργασία των 4 μπορεί να έχουμε  μια προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ούτως ώστε να μη γίνει συμμαχία των τεσσάρων, γιατί όπως είναι γνωστό παίρνει το πρώτο κόμμα την διερευνητική εντολή. Για εμένα το βασικό σενάριο, όμως είναι να πάμε σε δεύτερη κάλπη.»

Σε ότι αφορά την στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων ο κ. Πιστόλας τόνισε πως: «Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, είναι καθαρά αυτοδυναμία, αυτοδυναμία uber alles. Είναι καθαρά με τη δεύτερη κάλπη κι αυτό την έχει κάνει να ανοιχτεί σε κάποιο ρίσκο στην πρώτη κάλπη. Το ρίσκο είναι να τα βρουν τα τέσσερα άλλα κόμματα και να έχουμε ξαφνικό θάνατο της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω σε αυτό το ρίσκο και νομίζω πολύ καλά τις τελευταίες ημέρες, κάνει προσπάθεια να σπρώξει τον κ. Ανδρουλάκη προς τον κ. Τσίπρα και να τον απομακρύνει από το μεγαλύτερο νομίζω μέρος του ΠΑΣΟΚ που είναι πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη από ότι είναι στον κ. Τσίπρα. Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το παρασκήνιο στο προσκήνιο, δηλαδή όλα αυτά τα οποία αναφέρει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού για κυβέρνηση ηττημένων για  διάφορους συνδυασμούς. Θεωρώ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προσπαθήσει να προωθήσει ότι θα είναι αυτοί που θα κυβερνήσουν. Γιατί τώρα, έχουμε έναν Αλέξη Τσίπρα, να λέει ότι θα κυβερνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος Ανδρουλάκης έχει πει πως δεν το θέλει για Πρωθυπουργό, άρα ουσιαστικά έχουμε έναν να τρέχει για Πρωθυπουργό κι αυτός να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κινήσεις, οι οποίες θολώνουν τον ψηφοφόρο ένα και δεύτερον δεν μπαίνουν στην ουσία. Μπαίνει κάτω από το παρασκηνιακό τοπίο που έχει βγάλει στο προσκήνιο. Δεν υπήρχε λόγος να κάνει κάτι τέτοιο ο κ. Τσίπρας. Θα μπορούσε να μιλήσει για  το μέλλον που οραματίζεται για τη χώρα και να χτυπάει τον Μητσοτάκη με αρνητική καμπάνια κλπ. Αλλά ξέχασε να μιλήσει για την ουσία. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα πάει και άσχημα στις εκλογές. Γιατί και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει καλή καμπάνια. Οπότε δεν έχει προς τα κάπου να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το ΠΑΣΟΚ πήγαινε καλά επειδή δεν δείχνει ότι θα κυβερνήσει μόνος του και όλα τα συναφή τότε μπορεί να έπαιρνε ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοφόρους που να ήθελαν να δώσουν ψήφο εξουσίας. Αυτό όμως δεν θα γίνει γιατί και το ΠΑΣΟΚ δεν κινήθηκε σωστά.»

Για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη περί φυλακής των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Παρακολουθήσεων ο κ. Πιστόλας σημείωσε πως:«Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε φυλάκιση προσώπων φωτογραφίζοντας κυρίως πολιτικά πρόσωπα όχι τυχαία. Αυτά είναι σχεδιασμένα να λεχθούν. Προσπαθούν νομίζω επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί να προωθήσουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάτι που τους ενώνει. Δεν παρουσιάζουν τις υποκλοπές ωστόσο ως κριτήριο ψήφου. Στοχοποιούν καθαρά τον Πρωθυπουργό όχι τη Νέα Δημοκρατία.»

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις και την ποιότητα τους ο κ. Πιστόλας επισημαίνει πως: «Κακώς ανοίγει μια συζήτηση για την ποιότητα των δημοσκοπήσεων, όταν το 10-15% είναι αναποφάσιστοι, οι οποίοι παραδοσιακά ψηφίζουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Δεν θα πρέπει ο καθένας, όταν βλέπει μια δημοσκόπηση να θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Εκεί είναι το πρόβλημα, στην αντίληψη του τι είναι μια δημοσκόπηση είναι το πρόβλημα όχι στα δεδομένα που σου δίνει η δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση σου δίνει συγκεκριμένα δεδομένα, δεν σου προβλέπει το αποτέλεσμα αν εσύ το εκλαμβάνεις έτσι φταις εσύ όχι η δημοσκόπηση.»

Για την αποχή, την αδιευκρίνιστη ψήφο αλλά και τους αναποφάσιστους ανέφερε πως:«Η αποχή θα παίξει ρόλο σε αυτές τις εκλογές. Όχι το πόσοι θα απέχουν αλλά το ποιοι θα απέχουν. Διότι αν είναι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 τότε θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση, αλλά αν απέχουν νέοι τότε θα ευνοηθεί η κυβέρνηση. Η συμμετοχή ή όχι των νέων μπορεί να μην είναι, είναι τόσο σημαντική όσο σε άλλες χώρες που έχουν πολλούς ψηφοφόρους, αλλά μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα που θα αλλάξουν όλο το σκηνικό .Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι ένα κομμάτι της γκρίζας ζώνης. Είναι κι αυτό ένα κομμάτι, όμως ανάμεσα στους αναποφάσιστους ουσιαστικά. Οι αναποφάσιστοι, παραδοσιακά ψηφίζουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή  κι εκείνοι είναι που ορίζουν τα διάφορα σενάρια που παρουσιάσαμε.»

Για τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές υπογράμμισε πως:  «Είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για απλή αναλογική. Δεν έχουμε την ενισχυμένη αναλογική που ο νικητής παίρνει τα πάντα, έχουμε απλή αναλογική που ουσιαστικά γίνονται κινήσεις τύπου ο καθένας θα ψηφίσει το κόμμα, το οποίο θεωρεί ότι είναι πιο κοντά σε εκείνον. Βέβαια με τον περιορισμό του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Τα ποσοστά συσπείρωσης θα αλλάξουν εάν έχουμε δεύτερη αναμέτρηση.  Όμως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα ποσοστά συσπείρωσης της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου του 2019 με τα τωρινά ποσοστά που υπάρχουν στην απλή αναλογική.»